Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Θετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν“, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να γίνουν σημαντικά βήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν τον Απρίλιο να υπάρξει συζήτηση για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) στην Άγκυρα και αν όλα κυλήσουν ομαλά και διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, το φθινόπωρο να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών κατά πάσα πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ απέναντι στα προβλήματα που αναδύονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης επανέλαβαν τις θέσεις τους, για τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο αυτή τη φορά το κλίμα ήταν καλύτερο και όπως σημειώνουν «η σημερινή συνάντηση βάζει το θεμέλιο για μια πιο ήρεμη εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς συμφωνήθηκε ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος να πέσουν οι τόνοι και δίνεται η δυνατότητα μιας καλύτερης επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Για το θέμα της συνάντησης τοποθετήθηκε και ο Μ. Κριθαρίδης από το ΜΕΡΑ 25

Ως ΜέΡΑ25 είμαστε αναφανδόν υπέρ του διαλόγου, διαλόγου με την γείτονα, ακόμα και με το καθεστώς του κ. Ερντογάν. Ο διμερής διάλογος όμως, με φανερές ή μη επιδιαιτησίες είτε της Ουάσιγκτον, είτε του Βερολίνου και των Βρυξελλών, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά και ευρύτερα των λαών της περιοχής. Μόνο μία Διεθνής Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ή και της Μεσογείου ευρύτερα πλέον, χωρίς τις επιδιαιτησίες των διαφόρων συμφερόντων, ούτε τις μεσολαβήσεις των εμπόρων ελπίδας, όπλων και υδρογονανθράκων, μπορεί να λύσει τα ζητήματα αυτά ώστε να υπάρξει ειρήνη και πράσινη συνανάπτυξη στην περιοχή, προς όφελος και του ελληνικού λαού και των Τούρκων δημοκρατών συνοδοιπόρων μας που αντιμάχονται το καθεστώς Ερντογάν και των λαών της περιοχής. Δυστυχώς όμως, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να το παίξει νατοϊκότερος του ΝΑΤΟ, κάνει κινήσεις που αναβαθμίζουν τη διπλωματική δύναμη του τουρκικού καθεστώτος.

Τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ

«Αν το “κύριο πιάτο” της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το “επιδόρπιο” να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟΪκή εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και το πως αυτά θα “σερβιριστούν”.

Άλλωστε, τόσο το «μενού» όσο και ο τρόπος που κλείστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση – προφανώς με ευρωατλαντική παρέμβαση – παραπέμπουν σε ένα «παζάρι» με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αποσπαστεί από τη ρωσική επιρροή και να διασφαλιστεί η «συνεργασία» δύο ΝΑΤΟϊκών κρατών σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Αυτή είναι η μοναδική “χρησιμότητα” της συνάντησης, η οποία όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά στην πορεία του χρόνου θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη στις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία δήθεν θωρακίζει τη χώρα έναντι του “τουρκικού αναθεωρητισμού”.»

Πληροφορίες απο ΕΡΤ, 902 και ΑΠΕ-ΜΠΕ

One thought on “Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro