Η οικονομική αιμορραγία από το φαινόμενο της εισόδου σε χώρες της Βαλκανικής για αγορά τροφίμων και καυσίμων

Αν και το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και χρόνια, στις μέρες μας συμβαίνει με περίσσεια ένταση, η έξοδος Ελλήνων πολιτών προς τα γειτονικά κράτη της Βουλγαρίας και της Βορείου Μακεδονίας, προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα και καύσιμα.

Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο της χαμηλότερης τιμής των προϊόντων αυτών. Το θέμα αυτό βεβαίως ήρθε και στη βουλή, με ερώτηση της Αικατερίνης Αλεξοπούλου, βουλεύτριας της Ελληνικής λύσης στον Β1΄ Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Η βουλευτής ρωτάει τον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων σε μία ερώτηση με θέμα τη: «Οικονομική αιμορραγία της χώρας εκ της μαζικής εξόδου πολιτών σε κράτος των Σκοπίων και Βουλγαρία για αγορά καυσίμων και τροφίμων».

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Είναι σαφές, ότι η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε πρόσφατα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, εξ αιτίας του διαμορφούμενου διεθνούς κλίματος, ανέβασε κατακόρυφα τις τιμές στην ενέργεια και, ως επακόλουθο, ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής. Γεγονός, όμως, είναι επίσης, ότι σύμφωνα με όλα τα υπάρχοντα και διαθέσιμα σε εμάς στοιχεία, τα οποία εξάλλου έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η χώρα που επλήγη περισσότερο από την εν λόγω εξέλιξη των πραγμάτων είναι η Ελλάδα, όπου οι αυξήσεις στις τιμές των διαφόρων αγαθών και προϊόντων είναι σαφώς μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, καθιστώντας έτσι τη χώρα μας “πρωταθλήτρια” ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απόρροια των παραπάνω, είναι η μαζική κυριολεκτικά έξοδος Ελλήνων πολιτών προς τα γειτονικά κράτη των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, κάτι που παρατηρείται ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί για να αγοράσουν καύσιμα ή είδη διατροφής, που διατίθενται στις χώρες αυτές σε σαφώς χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Μάλιστα, κατά τα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν, αλλά αντιθέτως συνεπικουρούνται από μαρτυρίες πολιτών, “ουρές” αυτοκινήτων σχηματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της Ελλάδας με τις ανωτέρω αναφερθείσες χώρες, όπου οι συμπολίτες μας αγοράζουν φθηνότερα βενζίνη, τρόφιμα και διάφορα άλλα αγαθά. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική Πολιτεία χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από την εν λόγω κατάσταση, με ανυπολόγιστη την τελική ζημία για την εγχώρια οικονομία. Μείζον, δε, ερώτημα προκύπτει για τους πραγματικούς λόγους που στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνονται ραγδαία, πολύ περισσότερο από ό,τι συμβαίνει στις όμορες χώρες, παρ’ όλο που η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκή και, οπωσδήποτε, αποτελεί χτύπημα για την οικονομία και των συγκεκριμένων χωρών (Σκόπια, Βουλγαρία).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί οι τιμές στην Ελλάδα, σε καύσιμες ύλες και σε αγαθά πρώτης ανάγκης, είναι υψηλότερες του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, ένεκα ανατιμήσεων, ενώ η τρέχουσα ενεργειακή κρίση επηρεάζει παρομοίως όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες;

2. Πώς σκοπεύετε να ανακόψετε το περιγραφόμενο στην Ερώτησή μας κύμα Ελλήνων πολιτών προς Σκόπια-Βουλγαρία, για αγορά φθηνότερων καυσίμων και ειδών διατροφής, με σχετική παρέμβαση της Πολιτείας προς αυτό τον σκοπό;

Για το θέμα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και στο ρεπορτάζ του Libre

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro