Να παραταθεί η αναβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ζητά ο Μητροπολίτης Σάμου

Να παραταθεί η αναβολή των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ζητεί με προσωπική του επιστολή προς τον Υπουργό περιβάλλοντος ο Μητροπολίτης Σάμου.

Να παραταθεί η αναβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ζητά ο Μητροπολίτης Σάμου

Σύμφωνα με το υπουργείο η καταληκτική ημερομηνία είναι η 23η Μαρτίου και λόγω του μεγάλου όγκου των αντιρρήσεων δεν είναι εφικτό να έχουν ολοκληρώσει οι Σαμιώτες τις διαδικασίες εντός του χρονοδιαγράμματος. Το σχετικό αίτημα απεύθυνε ο Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος και προς τον βουλευτή του Νομού της Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Να σημειώσουμε ότι με την ανάρτηση των νέων Δασικών Χαρτών προκύπτουν προβλήματα όπως:

Να χαρακτηρίζονται ως δασικές, ιδιωτικές εκτάσεις που ήταν αγροτικές, καλλιεργούνταν από τους τότε ιδιοκτήτες, με ή χωρίς συμβόλαια και εγκαταλείφθηκαν για διάφορους λόγους όπως η γερμανική κατοχή, ο εμφύλιος πόλεμος, η μετανάστευση, η αναζήτηση δουλειάς στα αστικά κέντρα. Μάλιστα, αν κάποιες από τις εκτάσεις αυτής της κατηγορίας, βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, μπορεί το κράτος στο πλαίσιο του Εθνικού κτηματολογίου, να αμφισβητήσει και την κυριότητα των εκτάσεων αυτών από τους νόμιμους κληρονόμους. (η έκτακτη χρησικτησίας στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, έπαψε να ισχύει, το 1915).

– Εκτάσεις που έχουν εσφαλμένα χαρακτηρισθεί ως δασικές, λόγω του ότι οι ιδιωτικές μελετητικές εταιρείες που ανέλαβαν τη σύνταξη των χαρτών, δεν έκαναν λόγω κόστους τις απαραίτητες αυτοψίες και άλλες τεχνικές διαδικασίες και είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν διορθώνοντάς τα, οι δασικές υπηρεσίες.

– Δασικές εκτάσεις, κυρίως κρατικές, οι οποίες εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης από βιοπαλαιστές, χωρίς κανένα τυπικό νομιμοποιητικό στοιχείο, αλλά που είναι προφανής ο σκοπός (επιβίωση), της αλλαγής χρήσης.

– Δασικές εκτάσεις, οι οποίες βόσκονται για πάνω από 40 – 50 χρόνια και οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιδοτηθούν ως βοσκότοποι, (αν δεν ενταχθούν στις βοσκήσιμες γαίες), όπως μέχρι σήμερα και έτσι οι κτηνοτρόφοι να χάσουν τις όποιες ενισχύσεις. Ανάλογα και Δασικές εκτάσεις που επιδοτούνταν ως γεωργικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα βιοπαλαιστές αγρότες να κινδυνεύουν να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά ακόμη και να τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro