To ζήτημα του Σαϊντού Καμαρά και όχι μόνο

Από τη Σύνταξη

Ξεσηκωμός στον Αγιο Δημήτριο για τον 18χρονο πρόσφυγα-μαθητή Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που κινδυνεύει ακόμα και με απέλαση εάν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο που εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό αυτή την εβδομάδα. Οι συμμαθητές του καθώς και οι γονείς του σχολείου που βρίσκεται ζητάνε από την πολιτεία να του δοθεί η ευκαιρία να μείνει στην χώρα μας.

To ζήτημα του Σαϊντού Καμαρά και όχι μόνο
Ο Σαϊντού με συμμαθητές του (Φωτογραφία από την Εφημερίδα των Συντακτών)

Για το θέμα έχουν τοποθετηθεί τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και η κυβέρνηση, που σύμφωνα με δημοσίευμα του πρώτου θέματος, τον μαθητή θα δει αύριο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο μαθητής-πρόσφυγας είναι θύμα της πολιτικής του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αφού εάν δεν γίνει δεκτή η αίτησή του για άσυλο, δεν έχει τη δυνατότητα παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ούτε αυτός ούτε κανείς από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, την κατήργησε το Υπουργείο το 2020, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα και μετά την ενηλικίωσή τους.

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Εν όψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της Πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του», αναφέρει σε σχόλιό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Και επισημαίνει: «Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά», καταλήγει στο σχόλιό του ο κ. Οικονόμου.

Ο Κύριος Οικονόμου επί της ουσίας τοποθετήθηκε μετά το σχετικό σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Σαϊντού Καμαρά, έγραψε σε σχετική ανάρτηση στο facebook: «το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουινέα, που όπως χιλιάδες παιδιά, γνώρισε το πιο απάνθρωπο πρόσωπο της ζωής και πήρε το δρόμο της προσφυγιάς για να σώσει τη ζωή του». Τον 16χρονο, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, «που ναυάγησε στην Κάλυμνο το 2019 και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό των συμμαθητών και των δασκάλων του. Αλλά λίγες μέρες μετά την παρέλασή του, η Πολιτεία ετοιμάζεται να τον απελάσει. Να εφαρμόσει δηλαδή το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η ΝΔ το 2021, για να μην μπορεί σχεδόν κανένας, ακόμα και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, να πάρουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «ο Σαϊντού έφτιαξε τη ζωή του, έμαθε γράμματα, έκανε φιλίες και έβαλε τις βάσεις για μία νέα ζωή στην Ελλάδα», για να τονίσει ότι «και ο Σαϊντού πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, μην τον προδώσει και δεύτερη πατρίδα». «Όμως δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας, «υπάρχουν χιλιάδες Σαϊντού στην Ελλάδα. Παιδιά που έχουν έρθει ως ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που δίνουν μάχη να ενταχθούν, να μορφωθούν και να ζήσουν». «Είναι ευθύνη της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε κάθε Σαϊντού», υπογραμμίζει.

Όπως είπε πάντως στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του 15μελούς, Χριστίνα Ιωσηφέλλη, ο Σαϊντού έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για να μάθει την ελληνική γλώσσα και όλη η τάξη τον έχει αγκαλιάσει σαν μια μεγάλη οικογένεια. «Από τύχη δεν είμαστε στη θέση του, θέλουμε να μείνει εδώ» προσθέτει η 18χρονη που σε λίγους μήνες θα διαγωνιστεί στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και ο Σαϊντού θα ήθελε να δώσει εξετάσεις και να σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα καθώς μιλάει τουλάχιστον 3 γλώσσες, όμως η αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την απόρριψη της αίτησης για άσυλο σε πρώτο βαθμό τον Δεκέμβριο δεν του επιτρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να δώσει φέτος εξετάσεις. «Είναι άδικο να φύγει από εδώ. Είναι μία εξαιρετική προσωπικότητα. Ήρθε μαζί μας ακόμα και στην πενταήμερη εκδρομή και είναι πραγματικά μέσα σε όλα» προσθέτει ο Χρήστος Χιωτάκης, μέλος του 15μελούς.

Εντωμεταξύ η υπουργός Παιδείας μετά την κατακραυγή όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, έγραψε στο twitter ότι σχετικά με την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ο Διευθυντής, οι Καθηγητές, οι συμμαθητές του & το Υπ. Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών.

Το σχόλιο μας για την υπόθεση

Είναι θαυμαστή η κοινωνική αντίσταση απέναντι σε απάνθρωπες πολιτικές που πρεσβεύει η κυβέρνηση μας. Νέα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τόσο τον άνθρωπο όσο και την αξία της ζωής, της δεύτερης ευκαιρίας σε ένα παιδί που πέρασε ασυνόδευτο στη χώρα μας και προφανώς έχει γνωρίσει από μικρή ηλικία την αδικία και τον πόνο. Αλίμονο εάν η κοινωνία μας δεν δίνει ευκαιρίες σε παιδιά σαν τον Σαϊντού. Η τοπική κοινωνία τον αγκάλιασε, οι καθηγητές του το ίδιο, ο ίδιος ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί αγαπητοί μου πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκλειστικό δικό σας ατόπημα, στερείται την ευκαιρία τόσο από αυτό όσο και από άλλα παιδιά? Θα θέλατε εάν η χώρα μας βρισκόταν σε δεινή κατάσταση, και ζητούσατε εσείς μια δεύτερη ευκαιρία σε μια άλλη χώρα, να σας φέρονταν με αυτό τον τρόπο?

Ελπίζουμε τον νόμο που καταργήσατε να τον επαναφέρετε.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro