Σήμερα η συναυλία ειρήνης στα προπύλαια

Χρειάστηκε ένα δεκαπενθήμερο προετοιμασίας «τροχάδην». Και κοντά 40 καλλιτέχνες όλων των μουσικών τάσεων, γενεών και ιδεολογικών αποχρώσεων, αλλά της ίδιας αφιλοκερδούς διάθεσης προσφοράς, συμμετοχής και -όπως αποδείχτηκε στην πορεία- αντοχής σε, κάθε είδους και προέλευσης, προσβολές.

Σήμερα η συναυλία ειρήνης στα προπύλαια

Διότι αυτή η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία, που πραγματοποιείται απόψε στις 20.00 στα Προπύλαια, χρειάστηκε επίσης να διανύσει μια «φιλοπολεμική» εβδομάδα επιθέσεων, διαστρέβλωσης και fake news εναντίον διοργανωτών και καλλιτεχνών, όπως χρειάστηκε και τουλάχιστον τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις και μια προειδοποίηση για προσφυγή σε ένδικα μέσα από τη διοργανώτρια ΜΚΟ «Αλληλεγγύη για Ολους», αλλά και μια ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου.

Τελικά αυτή η συναυλία, που ξεκίνησε ως σαφέστατα «αντιπολεμική» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου (και) ως προς τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τον λαό της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας των Γιατρών του Κόσμου, στη συνέχεια, με αποκλειστική ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, απέκτησε αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Οχι επειδή αυτό επιδίωκαν διοργανωτές και καλλιτέχνες, αλλά γιατί η δράση προκαλεί αντίδραση.

Δεν μπορεί βέβαια παρά να προκαλεί εντύπωση μια τόσο πρωτοφανής «δράση». Το γεγονός δηλαδή ότι για πρώτη φορά μια συναυλία απασχολεί τόσο ένα κυβερνών κόμμα (την ίδια ώρα μάλιστα που έχει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, το ενεργειακό, την απειλούμενη επισιτιστική κρίση, την αύξηση των θανάτων από πανδημία κ.λπ.) και ότι στο πλαίσιο αυτό δέχτηκαν προσωπική επίθεση «υπερκομματικοί» καλλιτέχνες που έδιναν πάντα και παντού το «παρών» σε εκδηλώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Αλλά η ειρωνική ανάρτηση στο Facebook του (υιού) Κώστα Μητσοτάκη, η χυδαία στοχοποίηση των καλλιτεχνών ως «φασισταριών» και «υπεραμόρφωτων» από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γ. Ψαριανό, μετακλητό (δημόσιο) υπάλληλο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ, Π. Πικραμμένο (που μέχρι στιγμής σιωπά), τα «αντανακλαστικά» της οξύμωρης «Ομάδας Αλήθειας» της Ν.Δ., που ταύτισαν την «Αλληλεγγύη για Ολους» με τη Θεανώ Φωτίου (!), η αναπαραγωγή της ίδιας επινόησης από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανό, και -ως κερασάκι στην τούρτα- η επίσημη ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, φανερώνουν ανησυχία. Είναι στο πλαίσιο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου ή σε αυτό μιας επιχείρησης περιστολής οποιασδήποτε άποψης δεν έχει ταυτιστεί απολύτως με ό,τι επιτάσσει η «λίστα Πέτσα»; Πάντως ποτέ δεν έχουμε ξαναζήσει τόσο επίσημη επίθεση σε μια καλλιτεχνική διοργάνωση ανάλογη με αυτές που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη με αίτημα την ειρήνη!

Η συναυλία όμως θα γίνει και θα διαρκέσει απόψε περί τις 3,5 ώρες με τραγουδιστές και τραγουδοποιούς που θα εναλλάσσονται επί σκηνής ερμηνεύοντας κυρίως τραγούδια ενός εμβληματικού και άμεσου στο ανθρωπιστικό του μήνυμα ρεπερτορίου. Τραγούδια δηλαδή όπως το «Ποιος τη ζωή μου», «Παραπονεμένα λόγια», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά». Εμβόλιμα σε αυτά θ ακούγονται αντιπολεμικά πεζά και ποιήματα αντλημένα π.χ. από τον Ευριπίδη («Τρωάδες») ή και γραμμένα επί τούτου από τη Λίνα Νικολακοπούλου ή τη Λένα Πλάτωνος. Η οργάνωση, με τη σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη, θα φροντίσει ώστε το κοινό να προλάβει το μετρό. Και θα έχει συγκινησιακές κορυφώσεις που θα κλείσουν τα στόματα όσων έκαναν τα πάντα για να πετύχουν τη δυσφήμησή της.

Ας θυμίσουμε και ποιοι λαμβάνουν μέρος: Μ. Αθανασίου, Π. Βλάχος, Δ. Γκοτσόπουλος, Σπ. Γραμμένος, Γλυκερία, Φ. Δεληβοριάς, Π. Δρακόπουλος, Εισβολέας, Πέγκυ Ζήνα, Θανάσιμος, Χρ. Θηβαίος, Κ. Θωμαΐδης, Κ. Καλδάρας, Μυρτώ Καμβυσίδη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελένη Καρακάση, Κ. Λειβαδάς, Μ. Λογιάδης, Μ. Μητσιάς, Δ. Μητσοτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Λίνα Νικολακοπούλου, Γ. Νταλάρας, Μάνια Παπαδημητρίου, Ν. Πλατύραχος, Μαριάννα Τουμασάτου, Κ. Τριανταφυλλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Νεφέλη Φασούλη, Idra Kayne, Magic de Spell, Sugahspank. Είναι όσοι θα ενώσουν τη φωνή τους κατά της ρωσικής εισβολής, προσφέροντας ό,τι μπορούν για τον λαό της Ουκρανίας και για ό,τι εννοούσε ο Σαρτρ όταν έλεγε «ελευθερία δεν είναι αυτό που κάνεις, αλλά αυτό που κάνεις μετά από αυτό που σου κάνουν».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro