Θετικά βήματα στον διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας

Τα πρώτα βήματα σύγκλισης Μόσχας – Κιέβου έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών παρουσία τουρκικής αντιπροσωπείας, οι αντιμαχόμενες πλευρές κατέληξαν σε προτάσεις που αποτιμώνται ως η πιο σημαντική πρόοδος στις μέχρι τώρα μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

Θετικά βήματα στον διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας

Οι αντιπροσωπείες πλέον επιστρέφουν στις βάσεις τους για περαιτέρω επεξεργασία, έχοντας στις αποσκευές τους ότι πιο «χειροπιαστό». Αμέσως μετά την συνάντηση οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν δραστικά τις επιχειρήσεις γύρω από την πρωτεύουσα και το Τσερνίχιβ, με πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε πως ήδη υπάρχει κινητικότητα. Αυτό πάντως, όπως τονίζει η ρωσική πλευρά, δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους που συζητήθηκαν στη συνάντηση, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, για να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φόμιν.

«Θα ήθελα να τονίσω πως είναι πιθανή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφάλειας, ένα διπλωματικό σχέδιο που θα βάλει τέλος στον πόλεμο. Και ένα μέσο για να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Ουκρανίας» επισήμανε ο διαπραγματευτής των Ουκρανών Ολεκσάντρ Τσάλι.

Το σχέδιο των ουκρανών θα περιλαμβάνει και περίοδο διαβούλευσης 15 ετών για το καθεστώς της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει από το 2014 η Ρωσία, το οποίο θα ισχύσει μόνο με πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Οι αποφάσεις για το Ντονμπάς θα μεταφερθούν σε μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, με την ουκρανική πλευρά να τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά.

«Συζητήσαμε πως στη διάρκεια των 15 ετών, όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το καθεστώς της Κριμαίας, δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις» λέει ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντόλιακ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρώσων τόνισε πως μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να γίνει όταν θα υπάρχει χειροπιαστή συμφωνία.

«Μετά τις σημερινές εποικοδομητικές συζητήσεις, συμφωνήσαμε και προτείναμε λύσεις, ώστε να είναι δυνατή η συνάντηση των ηγετών, υπό τον όρο να υπάρχει συμφωνία των υπουργών εξωτερικών» είπε σχετικά o Ρώσος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Σήμερα επετεύχθη η πιο σημαντική πρόοδος από την αρχή των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση τις αντιπροσωπείες επισκέφθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε και πάλι σε κατάπαυση του πυρός και μίλησε για ιστορική ευθύνη των δύο πλευρών, τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη. Μία διαμάχη διαρκείας δεν ωφελεί κανέναν».

Πάντως, δια στόματος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν συγκρατημένες για το κατά πόσο η ρωσική πλευρά εννοεί όσα υποστηρίζει.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και αυτό που πράττει. Εμείς εστιάζουμε στο δεύτερο, Και αυτό που κάνει είναι να συνεχίζει τις βιαιότητες εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της» σημείωσε, αναφέροντας πάντως ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν εάν όντως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Κομμάτι του ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro