Αλέξης Τσίπρας:«Θα τα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρά σας, για να δώσουμε ανάσα και στήριγμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις»

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έληξε με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, και με κάποια μικρά ευτράπελα, που θα τα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Αλέξης Τσίπρας:«Θα τα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρά σας, για να δώσουμε ανάσα και στήριγμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις»

Στη βροχερή Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία του κόμματός του. Ωστόσο δεν μένουμε σε αυτό, αλλά στα όσα συγκλονιστηκά είπε στην ομιλία του, όπου επεσήμανε ότι υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο για να ανασάνει η κοινωνία και υπογράμμισε ότι όσο καθυστερεί τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο χάνει την ευκαιρία για μια αξιοπρεπή ήττα. «Θα τα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρά σας, για να δώσουμε ανάσα και στήριγμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Και αυτό δεν είναι παροχολογία είναι υποχρέωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκεείνο το σημείο καθώς και σε πολλά άλλα χειροκροτήθηκε θερμώς από το σώμα του συνεδρίου. Αναφερόμενος στις 5+1 δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική προπαγάνδα και στα πρόθυμα μιντιακά παπαγαλάκια, που, όπως χαρακτηριστικά είπε «έπαθαν ταραχή αυτές τις μέρες ακούγοντας το δίλλημα σοσιαλισμός βαρβαρότητα. Μην ταράζεστε. Αυτά που δεσμευτήκαμε δεν είναι ο σοσιαλισμός. Είναι απλά ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα που γεννά η κυβέρνηση του εκλεκτού σας», είπε καταχειροκροτούμενος, και συνέχισε εξηγώντας γιατί ονομάζει καθεστώς το κυβερνών κόμμα, ενώ έχει εκλεγεί δημοκρατικά. Όπως εξήγησε χρησιμοποιεί αυτόν τον χαρακτηρισμό. «Γιατί κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής, το έχουν ξεπεράσει» προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αναρωτηθούμε μαζί με τους δημοκρατικούς πολίτες μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν. Αν δεν τους εμποδίσουμε να φτάσουν».

Σημαντική στιγμή σύμφωνα με την δημοσιογραφική μας ιδιότητα, ήταν η στιγμή που αναφέρθηκε στις διώξεις των δημοσιογράφων, και συγκεκριμένα στη Γιάννα Παπδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη. Στην αναφορά του είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να εμφανίσει ως «σκευωρία» ενώ αναφέρθηκε και στις παράνομες παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων που κάνουν ενοχλητικές έρευνες για την ασυλία που έσπευσαν να δώσουν με αλλαγές στους ποινικούς κώδικες σε τραπεζίτες.

Ο Αλέξη Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει στην διακυβέρνησή του να σταματήσει την αναξιοκρατία, τα golden boys και θα επιβάλλει την διαφάνεια και την λογοδοσία. Δε θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές. Θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη. Και ενίσχυση του μισθού των δικαστών για να μπορούν ανεπηρέαστοι και απερίσπαστοι να ασκούν το λειτούργημά τους Δε θα έρθουμε να ελέγξουμε τα ΜΜΕ. Αλλά να τα στηρίξουμε με κριτήρια αντικειμενικά και θέτοντας κανόνες πλουραλισμού, αντικειμενικότητας και δημοκρατίας. Δε θα φτιάξουμε δική μας ΕΡΤ και ΕΥΠ, στο γραφείο του πρωθυπουργού. Θα δώσουμε σε διακοινοβουλευτικές επιτροπές τον έλεγχο και τις αποφάσεις. Θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του κόμματος και του κράτους».

Αναφερόμενος τελικά στο 3ο Συνέδριο επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές και κάλεσε να ξεκινήσει αμέσως η καμπάνια για την ενίσχυση και μαζικοποίηση των μελών και των οργανώσεών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα πάνω από 60.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην ψηφίσουν με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα τους προτείνουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών.

«Σας καλώ όλους να κάνουμε μια επανάσταση όχι μόνο στο τρόπο εκλογής αλλά και στο τρόπο σκέψης», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πλούτο και πεμπτουσία της δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ την ύπαρξη ρευμάτων ιδεών, επισημαίνοντας πως «θέλουμε ρεύματα ιδεών και όχι μηχανισμούς αναπαραγωγής αξιωματούχων».

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Και τώρα πάμε στα ευτράπελα*

Σήμερα στο συνέδριο στήθηκαν δυο κάλπες για την εκλογή της επιτροπής δεοντολογίας και την ανάδειξη της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Το ευτράπελο όμως δεν είναι αυτό. Στην διαδικασία που ακολούθησε μετά την ομιλία Τσίπρα, έπρεπε να εγκριθεί το νέο καταστατικό και το κείμενο θέσεων. Αντί αυτού ακολούθησε η απέλπιδα προσπάθεια της ομπρέλας να επιβάλλει το δικό της καθεστώς μέσα στο κόμμα. Τα ρεπορτάζ, ιδίως των καθεστωτικών μέσων, πήραν φωτιά. Γράφουν για ξύλο, ένταση, πυροσβεστικές, αστυνομίες, διαγραφές, απειλή για αποχώρηση της Ομπρέλας και άλλα. Η αλήθεια είναι μια. Οι άνθρωποι της ομπρέλας επειδή προσπαθούν πολύ στο να φυλάξουν το οχυρό τους, δηλαδή το κόμμα. Έκαναν την κίνηση εντυπωσιασμού και το μόνο που εντέλει κέρδισαν, ήταν στις 15 Μαΐου να στηθεί και μια τρίτη κάλπη, δηλαδή πέρα από τον πρόεδρο και την κεντρική επιτροπή, να ψηφίσουν το καταστατικό, οι εκλεγμένοι σύνεδροι. Αυτό βέβαια συνέβη, διότι οι εκελεγμένοι σύνεδροι της επαρχίας ειδικά έπρεπε να αποχωρήσουν, και αντί να βάλουν αυτή την διαδικασία πριν την ομιλία του Τσίπρα, την έβαλαν μετά, και οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα.

Διαβάστε τι γράφει το ρεπορτάζ της γνωστής σελίδας, του γνωστού επιχειρηματία. Σας δίνουμε και το Link. Παιδιά εκεί στο In χαλαρώστε, δεν σφαγιαστήκαμε. Γνωρίζουμε την προσπάθεια κάποιων να κρατήσουν το οχυρό, αλλά όπως όλα τα οχυρά, έπεσε και αυτό μάλιστα θα έχει και την τελική βούλα του, την 15η Μαΐου. Αν τώρα στη νέα εποχή του κόμματος κάποιοι νοιώθουν ότι δεν μπορούν να ανήκουν, τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα, τους σεβόμαστε, αλλά το νέο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το κόμμα που θα αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι κάστες και οι φράξιες, που λειτουργούν χρόνια. Το σύνθημα το έδωσε ο πρόεδρος και το σύνθημα αυτό θα εμπεδωθεί είτε αρέσει είτε όχι. Προφανώς τόσο βέβαια για το περιστατικό βίας στον Θοδωρή Δρίτσα όσο και για άλλα παρόμοια περιστατικά, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και βεβαίως αυτή η συμπεριφορά του συνέδρου που αποπέμφθηκε, δεν ταιριάζει στα ήθη της αριστεράς. Ήταν μια στιγμή έντασης και τίποτα άλλο.

Η ομπρέλα και οι ακόλουθοί της μπορεί να θέλουν face control στα μέλη του κόμματος, αλλά αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, και ειδικά σε μαζικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέλη του κόμματος πρέπει να είναι ανεξέλεγκτα. Προφανώς και όχι. Για αυτό άλλωστε υπάρχει η επιτροπή δεοντολογία που ψηφίσαμε σήμερα.


*Το σχόλιο για τα ευτράπελα είναι προσωπικό, ανήκει σε εκλεγμένο σύνεδρο του κόμματος, όπου είναι και ο γράφων του συγκεκριμένου site, και σε καμία των περιπτώσεων δεν εκφράζει κάποια συγκεκριμένη οργάνωση μελών ή ομάδα ανθρώπων. Στο σχόλιο δεν αναφέρονται προσωπικοί χαρκτηρισμοί, απλά αναφέρουμε την άποψη για τα όσα συνέβησαν στο τέλος του συνεδρίου, που κατά τη γνώμη μας, ήταν λανθασμένο. Οι ψηφοφοφορίες έπρεπε να γίνουν πριν την ομιλία Τσίπρα.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading