Το είχαμε πει, η Ρωσία θέλει να πάρει την Οδησσό προκειμένου να κλείσει την πρόσβαση στη Θάλασσα για την Ουκρανία. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «επτά πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό» σήμερα, εκ των οποίων ένας «έπληξε μια πολυκατοικία» και «δύο καταστράφηκαν» από το ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σειρά πυραύλων με βομβαρδιστικά Tu-95 πάνω από τη θάλασσα της Κασπίας.
«Ο μόνος στόχος των ρωσικών πληγμάτων με πυραύλους εναντίον της Οδησσού, είναι ο τρόμος», κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση να υψωθεί «ένα τείχος μεταξύ του πολιτισμού και των βαρβάρων που επιτίθενται σε ειρηνικές πόλεις με πυραύλους».
Εκκένωση της Μαριούπολης
Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο είχε περικυκλωθεί και έχει σχεδόν τεθεί πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, προς την πόλη Ζαπορίζια απέτυχε, έγραψε σήμερα ένας αντιδήμαρχος της Μαριούπολης στον λογαριασμό του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουτσένκο, περίπου 200 κάτοικοι του βιομηχανικού αυτού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή, όταν το πλήθος αυτό «διαλύθηκε» από τον ρωσικό στρατό.
Στη συνέχεια και σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό μια κοινότητα που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στα βόρεια.
«Ο κόσμος δεν είχε το δικαίωμα να φύγει από το λεωφορείο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας πως οι Ρώσοι έκαναν λόγο «για πυρά εκ μέρους των εθνικιστών (Ουκρανών) στο σημείο της εκκένωσης», προκειμένου να δικαιολογήσουν την αλλαγή στο δρομολόγιο.
«Για μία ακόμη φορά οι Ρώσοι διατάραξαν μια εκκένωση», έγραψε ο αντιδήμαρχος.
Σήμερα το πρωί, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα επιχειρήσουν εκ νέου να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, προς τη Ζαπορίζια, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βορειοδυτικά.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ είχε προειδοποιήσει πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να οργανώσουν παράλληλα έναν άλλο διάδρομο εκκένωσης, προς τη Ρωσία αυτήν τη φορά. «Να είστε προσεκτικοί», είπε. «Να μην υποκύπτετε στην εξαπάτηση και την πρόκληση».
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα της Μαριούπολης Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, είπε σήμερα ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς.
“Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Αζοφστάλ”, είπε ο Αρεστόβιτς στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η προγραμματισμένη απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη δεν πραγματοποιήθηκε
Ενας βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα απομάκρυνση αμάχων από την πόλη δεν πραγματοποιήθηκε.
Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, είχε σχεδιαστεί να γίνει σήμερα, όπως δήλωσε νωρίς το πρωί η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπήρχαν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει γύρω στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()