Εκλογές στην Β.Ιρλανδία με άρωμα Δημοψηφίσματος

Οι Βορειοϊρλανδοί καλούνται στις κάλπες την Πέμπτη για να ανανεώσουν την τοπική τους συνέλευση.

Εκλογές στην Β.Ιρλανδία με άρωμα Δημοψηφίσματος

Και η ψηφοφορία αναμένεται να είναι ιστορική για τη βρετανική επαρχία, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη για το κόμμα Σιν Φέιν, του οποίου ο λόγος ύπαρξης είναι η επανένωση ολόκληρου του νησιού της Ιρλανδίας.

Ένα δημοψήφισμα λοιπόν για την επανένωση του νησιού είναι ιδιαίτερα πιθανό εφόσον το φιλοϊρλανδικό κόμμα κερδίσει τις τοπικές εκλογές. Αυτό βέβαια όπως είναι κατανοητό, θα έχει ως αποτέλεσμα την διχόνοια και βέβαια ην διατάρξη της Ειρήνης στην Βόρεια Ιρλανδία, που προφανώς θα επηρρεάσει και την Νότια Ιρλανδία, που είναι ξεχωριστό κράτος και ανήκει στην ΕΕ,εν αντιθέσει με τη Βόρεια που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν το Σιν Φέιν κερδίσει την Πέμπτη, το κόμμα, που κάποτε ήταν η πολιτική βιτρίνα των παραστρατιωτικών του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA), θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα μοιράζεται με τους Ενωτικούς και θα πιέσει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις ανησυχίες του DUP.

Το DUP ή οι Ενωτικοί, είναι σταθερά προσηλωμένοι στη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν πάντα στην εξουσία από την ίδρυση της βρετανικής επαρχίας το 1921, όταν το υπόλοιπο νησί είχε εξέλθει από την κυριαρχία του Λονδίνου.

“Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή” που πρέπει να γίνει την Πέμπτη, δήλωσε ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Είναι μεταξύ από τη μια πλευρά του DUP και του σχεδίου μας να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουν πραγματικά σημασία για τον κόσμο και από την άλλη του Σιν Φέιν και της διχαστικής του ψηφοφορίας για τα σύνορα”, δήλωσε ο Ντόναλντσον.

Οι εκλογές της Πέμπτης θα διεξαχθούν έπειτα από μια δύσκολη χρονιά για το DUP. Τον Φεβρουάριο, ο Πρώτος Υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Ενωτικός Πολ Γκίβαν, παραιτήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας του στρατοπέδου του για τις τελωνειακές ρυθμίσεις μετά το Brexit, που επικρίθηκαν ότι απειλούν τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

‘Εκτοτε το DUP έχει αρνηθεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση εκτός εάν γίνονταν αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει “να υπογραμμίσει τα μέτρα που είναι έτοιμος να πάρει για να καταργήσει τα σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και να αποκαταστήσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Ντόναλντσον.

Οι εκλογές αυτές λοιπόν θα έχουν ενδιαφέρον για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και βέβαια για εξελίξεις που αφορούν στην σχέση ΕΕ και Βρετανίας

Πηγές:ΕΡΤEuronews

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.