Κώστας Βασιλάκος: Περι-Διαβαίνοντας

Βιβλιοπαρουσίαση από την Τασσώ Γαΐλα

‘Πολιτισμένοι’ καιροί οι σημερινοί με τη σαφή, αδιάλειπτη και υποδόρια παρουσία του εφιάλτη του πολέμου στην Ουκρανία κι ιδιαίτερα τις νέες γενιές να προσπορίζονται την ανθρώπινη δυναμική που προτάσσει τη βία, κινεί την επιβολή της δύναμης και του ακαριαίου αψυχολόγητου τρόπου φτάνοντας ως την βαρβαρότητα. Σκοτεινό και ζοφερό το φόντο που περικλύει δραματικά τον ψυχισμό των σύγχρονων ανθρώπων στην παραζάλη μεταξύ κοντινού παρελθόντος και θολού επερχόμενου μέλλοντος.

Οι ψυχές μας θράφηκαν με συναισθήματα για να αντέξουν στην ξέρα των ‘πολιτισμένων’ καιρών.

Κώστας Βασιλάκος

Έτσι, με αυτό το επίγραμμα ‘κλείνει’ ο συγγραφέας το πρώτο –από τα έξη εν συνόλω- διηγήματα του ‘Περι-Διαβαίνοντας’, βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε σε β’ έκδοση. Πρόκειται για βιβλίο όπου ο Κώστας Βασιλάκος παραθέτει έξη διηγήματα άλλοτε γλαφυρά, άλλοτε έντονα κι άλλοτε βρύθοντα συμβολισμών, πραγματοποιώντας στην ουσία μία καταγραφή μισού αιώνα στον Ελλαδικό χώρο.

‘Ολονυχτία’ είναι ο τίτλος του πρώτου διηγήματος το οποίο-μία παρένθεση το έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν δύο φορές σε λογοτεχνικές στήλες με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό-, το ‘Ολονυχτία’ λοιπόν, χρονικά τοποθετημένο στην δεκαετία του ’60 είναι η γραμμή εκκίνησης της περι-διάβασης μας, περι-διάβασης -ταξιδιού στην μαγική; ή καταραμένη; Ελλάδα μισού αιώνα με τερματισμό του ταξιδιού μας στις αρχές του 21ου αιώνα μέσω του τελευταίου διηγήματος: ‘Ενός αιώνα Δρόμοι’ . Κι αν το πρώτο διήγημα όπως και τα δύο επόμενα κινείται στα πλαίσια της ηθογραφίας θυμίζοντας την γραφή του Παπαδιαμάντη και των συγχρόνων του ηθογράφων το τελευταίο διήγημα σαφώς τολμώ να πω ότι κινείται στα όρια της γραφής Ντοστογιέφσκι με την εξαιρετική ψυχογράφηση από τον συγγραφέα του κεντρικού ήρωα του διηγήματος του τον νεοέλληνα Γιάννη.

Τα διηγήματα τα χαρακτηρίζει η έντονα αυτοβιογραφική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, ο συγγραφέας καταθέτει συναισθήματα και μνήμες , αυτοβιογραφικά-ως είθισται στα διηγήματα-, βιωματικά στοιχεία, εμπειρίες δικές του με εξαίρεση το πέμπτο διήγημα ‘Αφιλόξενος ουρανός’ όπου αφηγείται την ιστορία ενός άλλου προσώπου.

Ξεκινώντας λοιπόν, από την δεκαετία του ’60 στο πρώτο διήγημα το ‘Ολονυχτία’ με τόπο δράσης ένα χωριό της εποχής εκείνης, εποχής  άλλης κουλτούρας και φιλοσοφίας και τον συγγραφέα μας τότε μικρό ανέμελο αγόρι  στη συνέχεια μέσω των επόμενων διηγημάτων περι-διαβαίνουμε την Ελλάδα ανά δεκαετία τερματίζοντας την περι-διάβαση στις αρχές του αιώνα μας.

Με εξέπληξε ευχάριστα η οξύνοια και η σαφήνεια που προσεγγίζει ο συγγραφέας τις δεκαετίες στα κείμενα του . Μία ευαίσθητη κι εμβριθής περι-διάβαση των δεκαετιών, αφηγήσεις που καλύπτουν-περιγράφουν ποικιλοτρόπως τις σχέσεις-δεσμούς τους με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ευφυές το τελευταίο διήγημα με τον ήρωα του τον Γιάννη που θυμίζει ήρωες του Ντοστογιέφσκι ή άλλων Ρώσων ισοδυνάμων του ,μας επαναφέρει στη γραμμή εκκίνησης και στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια και θέτει τέλος στην χρονοπεριήγηση της Ελλάδας στις παρυφές του 21ου αιώνα.

21ου αιώνα και τρέχουσας δεύτερης δεκαετίας του , χρόνια που..

“Το ήθος είναι το άλλο όνομα της μοίρας του Ανθρώπου (Ηράκλειτος).

…Χρόνια που μοναδικό σωσίβιο είναι η επαφή με το ήθος και το κάλλος του λόγου για τη στήριξη του ψυχισμού μας.

Θερμά Συγχαρητήρια στον συγγραφέα

Κώστας Βασιλάκος.

Περι-Διαβαίνοντας.

              διηγήματα.

Εκδόσεις ΑΓΓΕΛΑΚΗ/2022.

 www.angelakisdigital.gr Τηλ: 210-3800239.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro