Το μεγαλείο του Μέγα Αλεξάνδρου και η Μακεδονία

Αδιαμφισβήτητα ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ιστορίας των Ελλήνων αλλά όχι μόνο. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που άλλαξε την ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Αδιαμφίσβητητα επίσης η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανήκει εις τους Έλληνες και σε κανέναν άλλο λαό. Με αφορμή λοιπόν την συμφωνία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα βέβαια, μιας και περιμένουμε τα αποτελέσματα του επικείμενου δημοψηφίσματος στην γείτονα χώρα και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας και βεβαίως την επικύρωση από την Ελληνική βουλή της συμφωνίας, προσπαθούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων στον χώρο της Βορείου Ελλάδος και βεβαίως της Μακεδονίας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στην Ελληνική ιστορία γεννήθηκε το 356 πχ και στα 33 χρόνια ζωής του κατάφερε να κάνει πράγματα που κανείς μέχρι τότε δεν τα διανοούνταν ότι θα γινόντουσαν. Είχαν προηγηθεί οι Περσικοί πόλεμοι που ξεκίνησαν το 492 πχ με την εισβολή του Μαρδόνιου στην Ελλάδα με σκοπό να καταστρέψει την Αθήνα και την Ερέτρια και ολοκληρώθηκε το 449 πχ με την νίκη των Ελλήνων, που όμως μετά την νίκη τους περάσαν την δικιά τους εσωτερική περιπέτεια. Να θυμήσουμε ότι τότε δεν υπήρχε ενιαίο Ελληνικό κράτος αλλά πόλεις-κράτη με προεξάρχοντες τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες. Όταν όμως χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν τους βαρβάρους όπως λέγαν τους μη Έλληνες οι Αρχαίοι ενωθήκαν και κατάφεραν να απωθήσουν τον εχθρό.

Η εσωτερική περιπέτεια που πέρασαν οι Έλληνες μετά την νίκη τους καταγράφεται ως πελοποννησιακός πόλεμος, ένας πόλεμος που ήταν μεταξύ δύο συμμαχιών της εποχής. Από τη μία η Αθηναϊκή συμμαχία που υπερτερούσε στη Θάλασσα και από την άλλη η πελλοπονησιακή συμμαχία που υπερτερούσε στην ξηρά. Στο τέλος του πολέμου αυτού το 404 πχ βρίσκει νικητές τους Σπαρτιάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Σπάρτη να επιβληθεί έναντι όλων των Ελλήνων για βραχύ όμως διάστημα, μιας που ο πόλεμος την είχε αποδυναμώσει. Ο Φίλιππος ο πατέρας του Μέγα Αλεξάνδρου μέσα από σκληρές μάχες κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες, έργο που συνέχισε ο Μέγας Αλέξανδρος μετά τη δολοφονία του πατέρα του.

Οι Έλληνες ενωθήκαν και εκστρατεύσαν έναντι των Περσών, οι Έλληνες διψούσαν για εκδίκηση και θέλαν να επιβληθούν στους Βαρβάρους. Ο μέγας Αλέξανδρος τους ένωσε και το τι έκανε είναι γνωστό. Στα 33 του χρόνια κατέκτησε τον τότε γνωστό κόσμο. Η αυτοκρατορία του φαίνεται στην παρακατω εικόνα.

Το μεγαλείο του μέγα Αλεξάνδρου εναπόκειται στο γεγονός πως ουσιαστικά μετά τις κατακτήσεις και αυτός και οι συνεχιστές του που βέβαια χωρίσαν την αυτοκρατορία με τα γνωστά γεγονότα, έκαναν τα ελληνικά την παγκόσμια γλώσσα της εποχής. Μετέδωσε όλο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όπου και να πήγε, όμως στη συνέχεια των αιώνων μέχρι σήμερα έγιναν πολλά γεγονότα που δεν χρειάζεται να περιγραφούν σε αυτό το άρθρο. Περάσαν αρκετές αυτοκρατορίες και ζυγοί, αλλά τι νακάνουμε αυτή είναι η ιστορία του έθνους μας.

Ας πάμε όμως στην Μακεδονία του σήμερα

Όταν η σημερινή ελληνική μακεδονία πέρασε στα χέρια των Ελλήνων αλλά και πιο πριν, η εθνολογική σύσταση της περιοχής δεν ήταν ενιαία. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν Βούλγαροι, Εβραίοι, Τούρκοι, Ρομά και άλλες εθνότητες. Οι Έλληνες ήταν μειονότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εθνολογική σύσταση της Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει από διάφορες μελέτες της εποχής. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα ο πληθυσμός της πόλης εξελίχθηκε ως εξής:

ΕΤΟΣΣ. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣΕΒΡΑΙΟΙΤΟΥΡΚΟΙΕΛΛΗΝΕΣΒΟΥΛΓΑΡΟΙΡΟΜΑΑΛΛΟΙ
1890118.00055.00026.00016.000 (13,5%)10.0002.5008.500
1904129.79645.00028.62052.761 (40,65%)2.1151.300
1913157.79961.34945.88939.956 (25,32%)6.2632.7211.621

Πότε οι Έλληνες γίναν περισσότεροι?

Με τη συνθήκη της Λωζάννης οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μεταφέρθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περιοχή. Η ανταλλαγή πληθυσμών και η εγκατάσταση των ποντίων και των Μικρασιατών στην περιοχή έφερε την άνοδο του ελληνικού στοιχείου. Οι Τούρκοι της Μακεδονίας πήγαν στην Τουρκία και έτσι η εθνολογική σύσταση από το 1922 και μετά άλλαξε. Οι μόνοι που δεν έφυγαν βέβαια ήταν οι Εβραίοι, που όμως εξοντώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από τους Γερμανούς Ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα, μικρός πληθυσμός Εβραίων υπάρχει ακόμα στη Θεσσαλονίκη. Από τους 54.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέζησαν μόνο 1950 και ξαναγύρισαν στην Ελλάδα σε κατάσταση εξαθλίωσης χωρίς περιουσίες και πόρους διαβίωσης. Μόνο το 1/3 εξ αυτών είχε τη δυνατότητα πλέον να ασκήσει μία τέχνη για να επιβιώσει.

Σήμερα η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης αριθμεί γύρω στα 1.100 μέλη και αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδος μετά την Αθήνα. Διατηρεί τη Συναγωγή Μοναστηριωτών και τη Γιαντ Λεζικαρόν καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Ταλμούδ Τορά Αγκαδόλ και το Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο. Στη θεσσαλονίκη υπάρχει επίσης Εβραϊκό Μουσείο και Κοινοτικό Κέντρο. Τον Ιανουάριο του 2018 θεμελιώθηκε και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Ελλάδος και Εκπαιδευτικό Κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπάρχει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα?

Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί προσεκτικά. Οι Αρχαίο Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Τον 5ο αιώνα μ.χ Σλάβοι ήρθαν και έμειναν στην περιοχή της Μακεδονίας που το 51% ανήκει στην Ελλάδα και το 40% στο κράτος των Σκοπίων και το 10% στην Βουλγαρία (επαρχία του  Μπλαγκόεβγκραντ).

Οι σλαβόφωνοι της ελληνικής Μακεδονίας ομιλούν ένα γλωσσικό ιδίωμα της Βουλγάρικης γλώσσας. Βρίσκονται σε μια γεωγραφική ζώνη που αρχίζει από τα βορειοδυτικά της λίμνης της Καστοριάς και διασχίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ έως το όρος Όρβηλο στα σύνορα με τη Βουλγαρία, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και ισχύουν μέχρι τις μέρες μας μετά τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), βάσει της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913).

Τα Σλαβομακεδόνικα είναι ένα ιδίωμα της Βουλγάρικης Γλώσσας, όπως δηλαδή είναι για παράδειγμα τα κρητικά σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα. Για πολιτικούς λόγους όμως η Γιουγκοσλαβία του Τίτο αναγνώρισε και έθνος και γλώσσα. Οι πολιτικοί λόγοι είχαν να κάνουν με τις αξιώσεις της Βουλγαρίας στην σημερινή ΠΓΔΜ, που ήταν λογικές, μιας και οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους μιλούσαν την Βουλγάρικη γλώσσα με κάποιους να μιλούν Αλβανικά και άλλους Σέρβικα και Ελληνικά βεβαίως. Ομογενοποίησε τον πληθυσμό φτιάχνοντας το λεγόμενο Μακεδονικό λεξικό, όπου μετατράπηκε ένας επί της ουσίας Βουλγάρικος πληθυσμός σε Μακεδονικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε γλώσσα, ούτε έθνος, αλλά το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει και εκεί είναι και η κατακλείδα αυτού του άρθρου.

Επίλογος

Δεν ξέρουμε εάν είναι η καλύτερη συμφωνία αυτή που υπογράφτηκε, όμως σε μια συμφωνία-διαπραγμάτευση, πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλιώς δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και υπάρχει πόλεμος ή μια μονομερή συνθήκη. Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε το show των επίδοξων Μακεδονομάχων, βέβαια δικαίωμα στην διαμαρτυρία έχει ο καθένας σε μια δημοκρατία αλλά δικαίωμα υπάρχει και στον αντίλογο. Θέτουμε λοιπόν κάποια σημαντικά ερωτήματα, όπως ότι όταν το 1944 όταν φτιαχνόταν η τότε ομοσπονδία της Μακεδονίας δεν διαμαρτυρηθήκαν οι πρόγονοί σας ή όταν το 1958 το λεγόμενο Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παρισιού κυκλοφόρησε το λεγόμενο Μακεδονικό λεξικό δεν ειπώθηκε λέξη ή όταν το 1977 ο ΟΗΕ αναγνώριζε την ανύπαρκτη Μακεδονική γλώσσα η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της. Ας πάμε όμως και στην εποχή που περάσαμε από την ομοσπονδία στο κράτος και τότε ο κόσμος βγήκε πάλισ στους δρόμους για το ίδιο θέμα, εποχή Μητσοτάκη. Ήρθε στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου και υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία (1995), όπου έδινε σε αυτό το κράτος ένα όνομα που είχε μέσα την λέξη Μακεδονία (ΠΓΔΜ) και ακόμα και τότε κανείς δεν διαφώνησε.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, η απάντηση είναι μία και ονομάζεται πολιτική σκοπιμότητα. Εαν δεν θέλουμε πόλεμο με τους γείτονες ή ακόμα καλύτερα να πάνε οι Τούρκοι και να δημιουργήσουν βάσεις στα Βόρεια της Ελλάδος, πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις ή θα έχουμε πόλεμο. Σε αυτή όμως την περίπτωση δεν θα υπάρχει στήριξη από κανέναν και το χειρότερο είναι ότι μετά την ήττα, λόγω της εμπλοκής όλων, θα θεωρούμαι διπλωματική νίκη αν τα όρια του κράτους που θα προκύψει θα είναι μέχρι τη Λάρισα. Το πάθαμε το 1922 με τη μικρασιάτικη καταστροφή, το πάθαμε το 1974 με την Κύπρο, τον εθνικισμό τον πληρώσαμε ακριβά σε αυτή την χώρα και αν βαδίσουμε στα εθνικιστικά χνάρια αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, το μόνο που θα έχουμε θα είναι μια μεγαλειώδη ήττα. Ήττα θα είναι αν δεν αποδεχτεί ο λαός της χώρας αυτής την λύση, διότι τότε θα οδηγηθούν στην απομόνωση και επειδή κάποιοι από τα ανατολικά περιμένουν στην γωνία, τα βαλκάνια θα αποστεροποιηθούν πλήρως.

Κλέινοντας αυτό το άρθρο που σίγουρα θα έχει και αντίθετους καλούμε τον καθέναν να βγάλει τα συμπερασματά του και να αναλογιστεί αυτό το ιστορικό βάρος που κρατάμε στα χέρια μας σαν λαός. Σίγουρα είναι βαρύ για έναν Έλληνα να υπάρχει μια Μακεδονία που θα ομιλείται ένα Σλαβικό ιδίωμα αλλά σκεφτείται και κάτι το οποίο έχει τη σημασία του. Ποιοί έφεραν την αλφάβητο στους Σλάβους? Δύο πολλοί σημαντικοί Έλληνες που τιμώνται από όλες τις Σλαβικές χώρες, μιλάμε για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο. Είναι οι άνθρωποι που έδωσαν τα φώτα στους Σλάβους και πρέπει να είμαστε περίφανοι για αυτούς όπως και για όλους τους Έλληνες που έχουν γράψει ιστορία στις σημερινές Σλάβικες χώρες.

Έχουμε λοιπόν το χρέος να σταθούμε υπεράνω των περιστάσεων και με το χέρι στην καρδιά να αποδεχτούμε, διότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν τα Βαλκάνια ξανά πυριτιδαποθήκη.

Σχολιάστε Ελεύθερα