Πρώτος και καταϊδρωμένος

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να κέρδισε για δεύτερη φορά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όμως αν και πλέον στη δεύτερη θητεία του δεν έχει μπορέσει να διαμορφώσει ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα, με γείωση στη γαλλική κοινωνία, ικανό να διαμορφώσει όρους πολιτικής ηγεμονίας.

Πρώτος και καταϊδρωμένος

Και αυτό φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών που ανακοινώθηκε σήμερα. Ένα αποτέλεσμα που φέρνει την Γαλλική Αριστερά του Μελανσόν δεύτερη αλλά με σημαντικό προβάδισμα ως προς τον δεύτερο γύρο. Ο Μελανσόν έγινε ρυθμιστής της Γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Στις εκλογές του 2017 είχε βγει πρώτος ο Ρισάρ Φεράν, όπου είχε πάρει το 60,66% των εδρών του κοινοβουλίου. Ήταν ένα κόμμα σοσιαλφιλελεύθερο, ενώ ο Μελανσόν μόνος του χωρίς την συμμετοχή του Κομμουνιστικού, του Σοσιαλιστικού κόμματος και τους πράσινους είχε πάρει μόλις το 2,95% του κοινοβουλίου, το Κομμουνιστικό κόμμα τότε είχε πάρει το 1,73% των εδρών, οι Σοσιαλιστές σε συμμαχία με άλλα κόμματα που δεν μπήκαν στον σχηματισμό του Μελανσόν είχαν πάρει το 9,51% των εδρών. Στο σύνολο τα κόμματα που συνεργάζονται σήμερα είχαν πάρει οι σημερινοί σύμμαχοι περίπου το 14%. Στο πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ο Μελανσόν με τη συμμαχία Νέα Οικολογική και κοινωνική ένωση πήρε το 25,66% των ψήφων. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι μια εντυπωσιακή άνοδος.

Το κόμμα του Μακρόν που έγινε υπό τον Ρισάρ Φεράν είχε τις 308 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου. Στις 15 Μαΐου 2017, λίγο πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ (Ρεπομπλικάνος). Αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου του 2020 διορίστηκε πρωθυπουργός ο Ζαν Καστέξ, όπου αντικαταστάθηκε από την σημερινή πρωθυπουργό την Ελίζαμπεθ Μπορν στις 16 Μαϊου του 2022.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα η θητεία του δεν είναι σταθερή καθώς η παύση από τα καθήκοντά του εξαρτάται από την κρίση του εκάστοτε προέδρου. Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμοστεί λίγες φόρες αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις πρωθυπουργός παύθηκε από τα καθήκοντα του μετά από απόφαση του προέδρου. Ο πρωθυπουργός επίσης μπορεί επίσης να απομακρυνθεί από την θέση του και στην περίπτωση που ασκηθεί και γίνει δεκτή πρόταση μομφής από την Εθνοσυνέλευση εναντίον του. Τα λοιπά μέλη του υπουργικού συμβουλίου διορίζονται από τον πρόεδρο μετά από πρόταση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό αποδυναμώνει την θέση του Μακρόν στο Γαλλικό κοινοβούλιο, κάτι βέβαια που θα επιβεβαιωθεί ή όχι και στον δεύτερο γύρο. Το κόμμα του Μελανσόν πάντως μέχρι σήμερα είχε 17 έδρες στο Γαλλικό κοινοβούλιο. Στον πρώτο γύρο πήρε 4.

Τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών έχουν ως εξής (wikipedia):

Συμμαχία / κόμμα1ος γύρος
Ψήφοι%ΕΔΡΕΣ
Μαζί! (ΗΔΠΜ–ΔΚ–Ορίζοντες)5.857.56125,75%1
ΝΛΟΚΕ (ΑνΓ–ΟιΠ–ΣΚ–ΓΚΚ)5.836.20225,66%4
Εθνική Συσπείρωση4.248.62618,68%0
Οι Ρεπουμπλικανοί2.370.81110,42%0
Ένωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων198.0550,87%0
Κατάκτηση και πάλι!964.8684,24%0
Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς126.7070,56%0
ΑΛΛΑ314266813,82%0
ΕΓΚΥΡΑ22.745.49897,80%0
ΑΚΥΡΑ512.0102,20%0
ΨΗΦΙΣΑΝ23.257.508100,00%5
ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ48.953.98447,51%

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα με τους δύο γύρους δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου προμηνύουν απαραίτητα και αυτά του δεύτερου.

Στον δεύτερο γύρο αυτό που μετράει είναι η τοπική συσπείρωση που έχουν τα κόμματα και ο βαθμός στον οποίο μπορούν να ελπίζουν ότι θα υποστηριχτούν από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Αυτό εξηγεί γιατί ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των βουλευτικών, οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο δίνουν συγκριτικά περισσότερες έδρες στον σχηματισμό του Μακρόν που ελπίζει ότι οι υποψήφιοί του θα κερδίσουν την υποστήριξη των δεξιών ψηφοφόρων απέναντι στην αριστερά.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι ο σχηματισμός του Μακρόν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο και άρα θα εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή.

Το να μην έχει το κόμμα του Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή θα σημαίνει εκ των πραγμάτων μια αποδυναμωμένη θέση και του ίδιου του Γάλλου Προέδρου που θα εξαρτάται από τη διαμόρφωση συγκυριακών πλειοψηφιών μέσα στη Βουλή, ή την καταφυγή στις διάφορες έκτακτες προβλέψεις του Γαλλικού Συντάγματος.

Ιστορική επιτυχία Μελανσόν

Το αποτέλεσμα που πετυχαίνει η συμμαχία που σχημάτισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ύστερα από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που είχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι μια δικαίωση της προσπάθειάς του να συσπειρώσει το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς σε μια προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης απέναντι στον Μακρόν.

Μπορεί να κατηγορήθηκε για καιροσκοπισμό για τον τρόπο που σχημάτισε τη συμμαχία, η οποία στηρίχτηκε λιγότερο στην προγραμματική σύγκλιση και περισσότερο στην εξασφάλιση ότι όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν θα μπορούσαν να πετύχουν την  κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που θα ήταν πολύ πιο δύσκολη εάν κατέβαιναν αυτόνομες, όμως κατάφερε να δώσει ενωτικό σημείο αναφοράς για όλα εκείνα τα κομμάτια της γαλλικής κοινωνίας που αντιδρούν στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μακρόν και δεν εμπνέονται από την ακροδεξιά.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο μέσα στη Βουλή, την Αριστερά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα την παγίωση του Μελανσόν ως της ηγετικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς στη Γαλλία.

Πληροφορίες από το In.gr , Πρώτο θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ερώτημα του δεύτερου γύρου

 5 total views,  1 views today

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock