Τα Κεράσια & τα οφέλη τους στην υγεία μας

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Μήνας Ιούνιος και τα κεράσια το ζουμερό και αγαπημένο όλων μας φρούτο βρίσκεται στα καλύτερα του. Όμως τα κεράσια εκτός από γευστικό είναι και θρεπτικό φρούτο που προστατεύει γενικά την υγεία.

Κερασιά.

Η κερασιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που φτάνει τα 6 μέτρα ύψος και ζεί περίπου 60 χρόνια. Το επιστημονικό της όνομα είναι Prunus Avium κι η καρποφορία της αρχίζει τον τέταρτο χρόνο.

Οι ποικιλίες της πολλές. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες με πιο γνωστή αυτή του Ρουπκόβου που παράγει τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας, το πετροκέρασο η ποικιλία με την χαρακτηριστική γραμμή στη μέση του καρπού , η κερασιά των Βοδενών κι η τραγανή Βόλου η  γνωστή  μας Ναπολέων. Γεγονός είναι ότι τα ωραιότερα κεράσια που παράγει η χώρα μας είναι της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής του νομού Πέλλας.

Και ναι μεν η κερασιά καλλιεργείται για τον καρπό της το κεράσι, αλλά λόγω της ομορφιάς της καλλιεργείται και σαν καλλωπιστική.

Την πρώτη της εμφάνιση την έκανε την αρχαιότητα στην περιοχή του Καυκάσου και στην πόλη του Πόντου την θρυλική Κερασούντα, στα τούρκικα Giresun, πόλη που ιδρύθηκε από τους Σινωπείς τον 7ο π. Χ., αιώνα και λένε ότι πήρε το όνομα της από τα κεράσια. Από εδώ, την Κερασούντα, μετά την κατάκτηση του Πόντου από τους Ρωμαίους τον 2ο μ. Χ., αιώνα ο Λούκουλλος μετέφερε το δέντρο στην Ιταλία όπου δεν υπήρχε προηγουμένως κι έτσι έγινε κι η εξάπλωση του στην Ευρώπη.

Φυσικά η κερασιά προέρχεται με εμβολιασμό από την άγρια κερασιά κι από φυσικό υβρίδιο της προέκυψε η ξαδελφούλα της η βυσσινιά.

Επιστροφή στα κεράσια και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

Γιατί περιέχουν βιταμίνες, ισχνοστοιχεία και φυτικές ίνες ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες. Ένα φλυτζάνι ή περίπου 21 κεράσια δίνουν λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ καλύπτουν το 15% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C.

Τα κεράσια βοηθούν:

Στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Από τους πόνους της αρθρίτιδας.

Στη μείωση της χοληστερόλης.

Στη πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών άρα και της τερηδόνας.

Στη πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Επομένως τα γευστικά κεράσια θωρακίζουν την υγεία μας κι επιπρόσθετα είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα , αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.

Ένα πολύτιμο μυστικό.

Τα κεράσια και τα κοτσάνια τους.

 Αφαιρούνται και απλώνονται στον ίσκιο για να ξεραθούν. Με μια χούφτα ξερά κεράσια σε βραστό νερό μπορούμε να φτιάξουμε ένα εξαιρετικά διουρητικό ρόφημα με άρωμα κερασιού. Είναι πολύ ευεργετικό για όσους έχουν προβλήματα νεφρολιθίασης .

Και συνταγή για γλυκό του κουταλιού κεράσι από τη Χίο και την αγιογράφο κυρία Πλουμίτσα Νιζάμη.

Γλυκό κεράσι.

Υλικά.

  • 1 κιλό λευκόσαρκα κεράσια χωρίς κουκούτσια.
  • 1 κιλό ζάχαρη.
  • 1 λεμόνι.
  • ½ κούπα νερό.

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κεράσια και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα εναλλάξ σε 2 με 3 στρώματα και τα αφήνουμε ένα βράδυ. Την επόμενη προσθέτουμε λίγο νεράκι (αν χρειάζεται) και ξεκινάμε τον βρασμό.

Ξαφρίζουμε και στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Όταν δέσει το σιρόπι σβήνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα. Ανακινούμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις ανά διαστήματα.

Η διαδικασία αυτή βοηθά τα κεράσια να ξαναπάρουν το αρχικό τους σχήμα <ρουφώντας> σιρόπι. Βάζουμε στα βάζα και έτοιμο το γλυκό του κουταλιού κεράσι.

Καλή επιτυχία.

κα. Πλουμίτσα Νιζάμη.

……………………………………………

Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα παραγωγής κερασιών, ακολουθούν οι ΗΠΑ, το Ιράν κλπ ενώ η Ελλάδα κατέχει την δέκατη θέση σε παραγωγή κερασιών  στον κόσμο με παραγωγή 43.000 τόνων ετησίως.

Ευχαριστώ την γεωπόνο κυρία Μαρία Νιζάμη από τη Χίο για τις βοτανολογικές πληροφορίες.

Βοηθημα: health.com. Φωτογραφίες: διαδίκτυο.

 10 total views,  1 views today

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock