










Πριν 55 χρόνια, κατά την διάρκεια του μεγάλου ζεστού καλοκαιριού του 1967, στη πόλη του Ντιτρόιτ ξέσπασε μία από τις πιο βίαιες εξεγέρσεις στην ιστορία της Αμερικής. Τα στοιχεία αναφέρουν πως το “σπίρτο” στην φωτιά ήταν μια αστυνομική έφοδος σε ένα παράνομο μπαρ στις 23 Ιουλίου. Η “φωτιά” διήρκεσε για 4 μέρες και νύχτες.
55 χρόνια πίσω, στις 23 Ιουλίου 1967, ξεσπούσε στο Ντριτόιτ ένα από το χειρότερα κύματα ρατσιστικής βίας στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιδρομή της αστυνομίας σε “παράνομο” μπαρ όπου Αφροαμερικανοί βετεράνοι στρατιώτες γιόρταζαν την επιστροφή τους από τα μέτωπα του Βιετνάμ, προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση ανεξέλεγκτης βίας στην πόλη που κράτησε τέσσερις μέρες και άφησε πίσω της 43 νεκρούς, 467 τραυματίες και περισσότερα από 2.000 κατεστραμμένα κτίρια. Ο τότε κυβερνήτης της πολιτείας του Μίσιγκαν Τζόρτζ Ρόμνεϊ, πατέρας του σημερινού υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, διέταξε την τοπική εθνοφρουρά να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, θορυβημένος απ’ την έκταση των επεισοδίων, έστειλε 8.000 πεζοναύτες στο Μίσιγκαν, κάνοντας χρήση του νόμου του 1807 “κατά των εξεγέρσεων”, που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να επεμβαίνει στρατιωτικά σ΄ οποιαδήποτε πολιτεία έχει εκδηλωθεί εξέγερση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης…
Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το Ντιτρόιτ ήταν το σημείο όπου είχε πραγματοποιηθεί εξέγερση κατά των μαύρων για τις διαφορές τους με τον λευκό πληθυσμό της πόλης που δούλευε στις βιομηχανίες παραγωγής των οχημάτων του πολέμου.
Η εξέγερση του 1967 γνωστή και ως η εξέγερση της 12ης οδού, ήταν αξιοσημείωτη όχι μόνο για την διάρκεια της αλλά και για το σύνολο των δυνάμεων που τέθηκαν σε συναγερμό από την πολιτεία, την χώρα και τις κρατικές αρχές σε μία προσπάθεια τήρησης της τάξης σε μία πόλη που ήταν τυλιγμένη στις φλόγες.
Πολύ πριν ακόμα μια φαινομενική ηρεμία αποκατασταθεί στην πόλη, ιστορίες επιθέσεων, ξυλοδαρμών και δολοφονιών είδαν το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα σε αυτές και ο ισχυρισμός που αργότερα αποκαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Τζον Χέρσει, ότι η αστυνομία του Ντιτρόιτ δολοφόνησε τρεις νεαρούς μαύρους σε ένα μοτέλ του Ντιτρόιτ κατά την διάρκεια της εξέγερσης.
Κατά την διάρκεια των γεγονότων ο μεγάλος φωτογράφος Λι Μπάλτερμαν απαθανάτισε τις σκηνές που διαδραματίζονταν στους δρόμους του Ντιτρόιτ. 46 χρόνια μετά το περιοδικό Life παραθέτει τις σημαντικότερες φωτογραφίες της εξέγερσης.
Πηγές φωτογραφιών tvxs-Αυγή