Ανοιχτή σύγκρουση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Όλοι εναντίον όλων με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που απορρίπτει το Μαξίμου.

Ανοιχτή σύγκρουση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Στο «πόλεμο» της «εξαφάνισης» της ληστρικής ρήτρας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας που εκφράζει την αντίθεσή του με την τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο σύνδεσμος επικεντρώνει την κριτική του στην ρύθμιση που επιβάλλει στους προμηθευτές να ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα εφαρμόζουν, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την θέση τους σε ισχύ, σημειώνοντας ότι σε συνθήκες κρίσης είναι αδύνατη η πρόβλεψη των τιμών.

Η νομοθετική ρύθμιση μέσω τροπολογίας θα καταργεί τις ρήτρες από την 1η Αυγούστου 2022, αλλά θα επιτρέπει στις εταιρείες προμήθειας να αλλάζουν κάθε μήνα τα τιμολόγιά τους και στους πελάτες να αλλάζουν προμηθευτή.

Ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών νομοθετείται τώρα με διάταξη στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που έρχεται στη Βουλή την Τετάρτη (29/06) αλλά οι λεπτομέρειές του θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά. Κατά πληροφορίες, θα επιβάλλονται διοικητικά ανώτατα όρια (πλαφόν) στις τιμές μέσω των οποίων θα αποζημιώνονται όσοι παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο, ΑΠΕ, λιγνίτες και υδροηλεκτρικά.

Η τροπολογία προβλέπει:

  1. Μη εφαρμογή κάθε μορφής ρήτρας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 στα κυμαινόμενα τιμολόγια (το διάστημα μπορεί να παραταθεί ή να μικρύνει με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ).
  2. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή περίπου 20 εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, θα ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους έως το τέλος κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα εφαρμόζουν από την αρχή του μεθεπόμενου. Για παράδειγμα, εάν θέλουν να εφαρμόσουν κάποια χρέωση την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να την έχουν ανακοινώσει στο site έως τις 31 Ιουλίου.
  3. Σε αυτές τις νέες χρεώσεις θα περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις που μπορεί να προσέφεραν έως εκείνη τη στιγμή, ενώ δεν διευκρινίζεται εάν αυτές οι χρεώσεις πρέπει με κάποιο τρόπο να ακολουθούν τα πλαφόν της παραγωγής.
  4. Από την 1η Αυγούστου 2022, οι οικιακοί πελάτες και οι επαγγελματίες έως 25 KVA που πλήρωναν ρήτρες, μεταπίπτουν στα νέα αυτά τιμολόγια. Θα μπορούν όμως να αλλάζουν τιμολόγιο ή προμηθευτή χωρίς κόστος αποζημίωσης λόγω πρόωρης αποχώρησης. Όμως, το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή θα ισχύει έως 10 μέρες μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων (με βάση το παραπάνω παράδειγμα, δηλαδή, έως τις 10 Αυγούστου).

H θέση της ΡΑΕ

Αιχμές κατά των διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος άφησε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον φάκελο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε δήλωσε ότι η Αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Έχουμε κοινοποιήσει το σύνολο στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή, την περασμένη Παρασκευή», είπε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει τις εναρμονισμένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Αναφερόμενος δε στη νομοθετική ρύθμιση για την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της. Όπως σημείωσε, πάντως, η πρόταση της ΡΑΕ ήταν διαφορετική: αντί της κατάργησης να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή.

«Όχι» του Αρείου Πάγου σε πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΔΕΗ να υπάρξει πιλοτική δίκη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια, που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε το εν λόγω αίτημα και συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να τεθεί σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην εκδίδονται αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει χαρακτηρίσει την ρήτρα αναπροσαρμογής αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Κατά τον κ. Βερβεσό η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

ΑΔΜΗΕ: Σεβόμαστε τον ρόλο της ΡΑΕ 

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ζητά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να λάβει υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με το κόστος δανεισμού και να αναθεωρήσει τις παραδοχές που χρησιμοποίησε για τον καθορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του για την περίοδο 2022-2025.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ υπάρχουν διαφορές στις εξής παραμέτρους:

  • Τρέχουσα απόδοση 10ετούς γερμανικού ομολόγου: Χρησιμοποιείται η απόδοση 0,5%, ενώ η πραγματική απόδοση στις 24.06.2022 ήταν 1,44%.
  • Συντελεστής συστηματικού κινδύνου beta : Χρησιμοποιείται ο συντελεστής 0,80 ενώ ο πραγματικός συντελεστής σήμερα είναι 0,926.
  • Κόστος δανεισμού του Διαχειριστή για την τετραετία: Χρησιμοποιείται συντελεστής 2,8% ενώ το πραγματικό μέσο επιτόκιο δανεισμού στις εμπορικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 5%. Η ΡΑΕ όρισε το κόστος δανεισμού της επόμενης τετραετίας λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο με το κόστος δανεισμού της εταιρείας για το έτος 2021, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε την αύξηση των επιτοκίων που έχει ήδη συντελεστεί για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά ούτε και συγκρίσιμες εταιρείες όπως η ίδια η μεθοδολογία ορίζει.

«Η απόφαση της ΡΑΕ να καθορίσει στα χαμηλά επίπεδα που αναφέρθηκαν το WACC του ΑΔΜΗΕ, όχι μόνο δεν προστατεύει τον καταναλωτή, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια του Διαχειριστή να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τη ΡΑΕ και την Πολιτεία», τονίζει ο ΑΔΜΗΕ και επαναλαμβάνει το αίτημα για αναθεώρηση του WACC αφού διορθωθούν τα λάθη που ο ίδιος εντοπίζει στους υπολογισμούς της ΡΑΕ.

Σημειώνει τέλος ότι: “Στις τρέχουσες συνθήκες αυξημένου ενεργειακού κόστους, βασική παράμετρος στις αποφάσεις που λαμβάνει ο Διαχειριστής είναι ο σεβασμός του Έλληνα καταναλωτή και η αξιοποίηση των πόρων που ξοδεύει για το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ εργάζεται εντατικά για την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι επενδύσεις στοχεύουν ακριβώς σε αυτό, μέσω της μείωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Γι’ αυτό τον λόγο, σεβόμαστε απεριόριστα τον ρόλο της ΡΑΕ ως προασπιστή των συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς συμφωνούμε πώς κάθε ευρώ που ξοδεύεται πρέπει να έχει αντίκρισμα, και ο ρόλος της ΡΑΕ για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι καθοριστικός”.

Τσίπρας: Τραγέλαφος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Την απαλείφουν εικονικά

Σφοδρή επίθεση για την ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες του Ινστιτούτου Καταναλωτή και της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κάνοντας λόγο για «διπλή αισχροκέρδεια και των παραγωγών και του κράτους».

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε την κριτική που έχει ασκήσει για την απουσία ρυθμίσεων και ελέγχου στην αγορά και την κατηγορία που είχε προσάψει στην κυβέρνηση ως «τροχονόμο των καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια» για να σχολιάσει: «Με τις τελευταίες εξελίξεις έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τροχονόμοι αλλά προστάτες των καρτέλ». Στάθηκε συγκεκριμένα «στην πρωτοφανή διαφωνία» των δύο βασικών ανεξάρτητων Αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΡΑΕ), οι επικεφαλής των οποίων είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, με την ίδια την κυβέρνηση. «Δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανεξάρτητες Αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση διότι αισθάνονται ότι εμποδίζονται να διατελέσουν το έργο τους» είπε.

Αναφορικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «τραγέλαφο». «Επί έξι μήνες η κυβέρνηση μας έλεγε πως δεν είναι παράνομη και τώρα προεκλογικά την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια, διότι την ενσωματώνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια» σημείωσε, εκτιμώντας πως από το Σεπτέμβριο που θα ισχύσει και κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές «ο καταναλωτής θα τρέχει από πίσω να δει ποια τιμή τον συμφέρει». Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι παρά τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως προς τον τρόπο καθορισμού του ποσού των υπερκέρδών από την ενέργεια, «και αυτά τα υπερκέρδη που υπολογίστηκαν κουτσουρεμένα ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί, δεν έχει επιστραφεί τίποτα στους καταναλωτές».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντί να επιστραφούν στους καταναλωτές τα υπερκέρδη, η κυβέρνηση με την τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, «χρεώνει στους καταναλωτές επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004 ως αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά και την οποία καμία κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε».

Πέραν αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και «στα 67 εκατ. ευρώ από την αγορά εξισορρόπησης, που κατήγγειλε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ πως αν και πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές, παραμένουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

«Διπλή αισχροκέρδεια»

Σχολιάζοντας την «έκρηξη» τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διπλή αισχροκέρδεια. «Η μία είναι των παραγωγών ενέργειας και η άλλη του κράτους» τόνισε και σημείωσε πως «τα 3,8 δις. πάνω από το στόχο των φορολογικών εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και την αισχροκέρδεια του κράτους». Διότι, όπως εξήγησε, με πληθωρισμό 11,5% και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, προκύπτουν αυτά τα τρομακτικά ποσά, που στην πραγματικότητα είναι από την αφαίμαξη των καταναλωτών».

Για αυτό το λόγο και χαρακτήρισε «συνειδητή λεηλασία» την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, «με στόχο αυτά τα υπερκέρδη να πηγαίνουν είτε στις τσέπες των λίγων και εκλεκτών της ενέργειας και των καυσίμων είτε στο κράτος για να γίνονται στοχευμένα επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά», χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. «Πρέπει να αναδείξει όχι μόνο αυτή την ατζέντα, αλλά και την ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πολιτική που έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων σε απόγνωση».

Πρόσθεσε δε, πως «υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τρόποι, υπάρχει και το πλαίσιο της νομιμότητας που εσείς και διεκδικείτε και πολύ ορθώς κάνετε».

«Μεγάλο φαγοπότι στην ενέργεια»

Για «μεγάλο παζάρι και φαγοπότι της κυβέρνησης με τις εταιρείες ενέργειας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «ενοχή και συνενοχή» στην εκτόξευση της ακρίβειας και των τιμολογίων ενέργειας.

«Γιατί η κυβέρνηση έμενε κουφή, με την ανοχή της αλλά και την συνενοχή της σε αυτούς τους οποίους αισχροκερδούσαν, αποδεδειγμένα αισχροκερδούσαν. Το είπε ο συνήγορος του καταναλωτή στην Βουλή των Ελλήνων που ανήκει στην ΝΔ» υπογράμμισε ο Γ. Λεχουρίτης.

«Γιατί αυτό το παζάρι το μεγάλο και το φαγοπότι να περάσει έτσι;» επεσήμανε τονίζοντας ότι οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν και να εξαπατούν τους Έλληνες πολίτες. Οι πολίτες βιώνουν την ακρίβεια στις τσέπες τους. Δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, κόβουν από τα τρόφιμα για να μπορέσουν να πληρώσουν το ρεύμα. Δεν μπορεί ο συνταξιούχος των 500 ευρώ να έχει ρεύμα 900 ευρώ, τα 150 ευρώ να είναι η κατανάλωση και τα 750 να είναι ρήτρα αναπροσαρμογής» είπε.

«Η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της»

Αναφερόμενος στην αγωγή που έκαναν στη ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής άφησε ερωτηματικά για την στάση που τηρούν οι υπόλοιπες πλευρές. «Το παράδοξο είναι ότι πήγαμε μέσα στην κυρία αξιότιμη πρόεδρο του Αρείου Πάγου συζητήσαμε οι ενώσεις καταναλωτών η κάθε μία ξεχωριστά και όταν ως εκ θαύματος εμείς φύγαμε μέσα από την σύσκεψη και παρέμειναν οι δικηγόροι της ΔΕΗ. Γιατί παρέμειναν; Δεν ξέρω τι διαβουλεύσεις γίνονται και δεν θέλω το μυαλό μου να πάει στο πονηρό ότι γίνονται μαγειρέματα. Ενδεχομένως και να μην γίνονται. Μακάρι να μην γίνονται. Η δικαιοσύνη να μείνει στο ύψος της ανάγκης των πολλών και όχι των λίγων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση που προεκλογικά ασκούσε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την δήθεν επιδοματική πολιτική που ασκούσε και τώρα που ήρθε στα πράγματα έχει δώσει ό,τι επίδομα υπάρχει. «Το μόνο που λείπει είναι το by pass» είπε με εμφανή ειρωνική διάθεση.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου τόνισε πως «οι καταναλωτές βρίσκονται σε μία ασφυκτική και αδιέξοδη κατάσταση, δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με κίνδυνο γίνει διακοπή και έχει γίνει διακοπή σε πολλά νοικοκυριά». Χαρακτήρισε μείζον το πρόβλημα της ακρίβειας που αγγίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε την πρώτη συλλογική αγωγή σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, για την οποία τόνισε ότι είναι πεπεισμένοι ότι είναι παράνομη, καταχρηστική, αδιαφανής και θα πρέπει να καταργηθεί.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, υποστήριξε ότι «η επιδοματική πολιτική των λίγων ευρώ στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο κάθε άλλο παρά απαλύνει το πρόβλημα και υποστήριξε ότι με την τροπολογία σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η κυβέρνηση παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει πρόβλημα». Όμως, όπως πρόσθεσε, «η συγκεκριμένη τροπολογία δεν λύνει πρόβλημα» καθώς «απολύτως αδιαφανής, ασαφής και δεν γνωρίζουμε εάν και τι θα επωφεληθεί ο καταναλωτής, ελάχιστα θα επωφεληθεί εντέλει, εάν θα επωφεληθεί και μπαίνει σε μία διαδικασία να ελέγχει ο καταναλωτής κάθε μήνα και να μεταβαίνει σε άλλο προμηθευτή είναι αδιανόητο αυτό και ακατανόητο».

ΜέΡΑ25: Εμπρός ΡΑΕ μην σκύβεις το κεφάλι

Την «παραπομπή του φακέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μήνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 παραπέμποντας στα όσα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας.

«Ο κ. Δαγούμας ακόμα διερωτήθηκε γιατί το Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης, ενώ άσκησε και δριμεία κριτική σε βάρος των ιδιωτών που νέμονται πια και διαχειρίζονται τα δίκτυα της ενέργειας στη χώρα μετά το διαχρονικό και διακομματικό ξεπούλημα τόσο βασικών αγαθών από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως «ακόμα λοιπόν και οι δικές τους “ανεξάρτητες αρχές” έχουν πάρει χαμπάρι τα όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας, αυτής που, όπως μας έλεγε η τρόικα και οι εγχώριοι πολιτικοί της εκπρόσωποι, θα λειτουργούσε τάχα προς όφελος των καταναλωτών».

«Είναι όμως τόσο μεγάλο το πλιάτσικο της ολιγαρχίας, τόσο με τις πλάτες της Μητσοτάκης Α.Ε. σήμερα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ πριν, που έστησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε οι αρμόδιες, καθόλου ανεξάρτητες στην πραγματικότητα, αρχές», προσθέτει και καλεί την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα καταγγέλλει ο επικεφαλής της ΡΑΕ», στον οποίο, όπως σημειώνεται, στέλνει το ΜέΡΑ25 «μήνυμα αλληλεγγύης: Εμπρός ΡΑΕ μην σκύβεις το κεφάλι!», «παρά το γεγονός ότι έχουν βρεθεί και διαδηλώσει μπροστά στα γραφεία της Αρχής».


Πληροφορίες Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nαυτεμπορική.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock