ΝΑΤΟ: Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως αυτό το στάδιο ολοκληρώθηκε με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νιινίστο. “Αδημονώ για τις γόνιμες συζητήσεις αναφορικά με τον ρόλο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τους μελλοντικούς μας Συμμάχους εδώ στη Μαδρίτη”.

Η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Σημαντική αλλαγή στο τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας

Η ένταξη των προηγουμένως ουδέτερων χωρών, Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ιδιαίτερα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η διαδικασία ένταξης αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τα κοινοβούλια των συμμάχων του ΝΑΤΟ, έως ότου οι δύο χώρες να μπορούν να επωφεληθούν από τις δεσμεύσεις συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας.

Από τη πλευρά τους, οι ΗΠΑ, υπογραμμίζουν πως η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία.

Τζόνσον: Σουηδία και Φινλανδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και ασφαλέστερο

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία “πιο ισχυρή και πιο ασφαλή”, δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Είναι “μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ”, έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.

“Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη λαμπρή συμμαχία μας πιο ισχυρή και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

News24/7


Σημείωση: Στο παραπάνω ρεπορτάζ σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες (Σουηδία, Φιλανδία, Τουρκία) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας σε περίπτωση εξωτερικής απειλής.

Ερώτημα: Αν η Τουρκία θεωρήσει εξωτερική απειλή την Ελλάδα θα πάρει βοήθεια από τις δύο χώρες;

Η απάντηση δική σας

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock