H υπαρκτή παραπληροφόρηση

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

H υπαρκτή παραπληροφόρηση

Μια από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει επί μακρόν τόσο την χώρα μας όσο και ολόκληρο τον κόσμο, είναι η λεγόμενη υπόθεση Novartis. Στην συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι υπουργοί και πρωθυπουργοί της χώρας μας πήραν μίζες προκειμένου να τιμολογήσουν συγκεκριμένα φάρμακα, σύμφωνα με τις τιμές που ήθελε η εταιρεία Novartis. Στην υπόθεση προφανώς συμμετέχουν και γιατροί οι οποίοι συνέστηναν τα συγκεκριμένα φάρμακα στους ασθενείς τους, ωστόσο είναι αδύνατον να συμμετείχαν στην τιμολόγηση. Η υπόθεση αυτή λοιπόν έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχει ήδη υπάρξει δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, όπου ανάγκασε την Ελληνική εταιρεία να πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Προφανώς εμείς δεν θα δικάσουμε κανέναν και προφανώς για όλους τους κατηγορούμενους υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Στο άρθρο αυτό δεν μας ενδιαφέρει να δώσουμε περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση, πρώτον γιατί είναι ένα θέμα που βρίσκεται ακόμα στην δικαιοσύνη και δεύτερον δεν έχουμε κάποιο στοιχείο να δώσουμε πέρα από αυτά που γράφονται από ερευνητές δημοσιογράφους όπως ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο Κώστας Βαξεβάνης, ανεξαρτήτως των στοιχείων που διαθέτει για την υπόθεση, που προφανώς δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε, είναι αδιαμφισβήτητα στον χώρο της δημοσιογραφίας, το πρόσωπο της χρονιάς. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος βρέθηκε μαζί με άλλους στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος για σκευωρία, που ήθελε να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα. Γρήγορα από κατηγορούμενος έγινε κατήγορος και όχι μόνο αυτό. Οι πράξεις του και το σύστημα παραπληροφόρησης μετέτρεψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ανήκουν σε ένα ολόκληρο σύστημα που μπάζει από πολλές πλευρές, σε κουρελόχαρτα. Ένας τηλεοπτικός σταθμός (Σκάι), μια εφημερίδα (καθημερινή) και μια δημοσιογράφος (Ιωάννα Μάνδρου) αναγκαστήκαν να ζητήσουν συγνώμη δημόσια για παραπληροφόρηση πάνω σε μια δικαστική απόφαση.

Όπως γράψαμε εχθές οι δημοσιογράφοι που εμπλέκονταν στην «σκευωρία» είναι αθώοι. Ωστόσο στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ την πατήσαμε όπως και όλοι, αφού γράψαμε ότι παραπέμπεται σε δίκη η δικαστικός Ε.Τουλουπάκη και ο πρώην υπουργός, Δ.Παπαγγελόπουλος, για την «σκευωρία» Novartis. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, και εξού και η συγνώμη των ΜΜΕ, οι δυο προαναφερόμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για άλλα αδικήματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση «σκευωρία». Η δημοσιογράφος, Ιωάννα Μάνδρου, μίλησε για πολιτικά κίνητρα.

Τα fake news ή hoaxes βέβαια δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο σήμερα υπάρχει και επίσημη ομολογία για παραπληροφόρηση από μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι λοιπόν κάτι πρωτοφανές στα χρονικά. Γιατί εδώ δεν μιλάμε ούτε για κατηγορίες εις βάρος προσώπων, ούτε σενάρια. Οι δικαστικές αποφάσεις ανεξαρτήτως εάν συμφωνούμε ή όχι είναι τετελεσμένες πράξεις. Εάν αυτές οι πράξεις παραποιηθούν για οποιονδήποτε λόγο, συνιστούν αδίκημα. Το ενδιαφέρον λοιπόν δεν στρέφεται πλέον στην υπόθεση ή σκευωρία, όπως θέλει να την λέει η κυβέρνηση, αλλά στα ίδια τα ΜΜΕ που για λόγους αδιευκρίνιστους έδωσαν ψευδή εικόνα συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης. Ναι ανήκουμε σε αυτά, γιατί και εμείς γράψαμε κάτι ψευδές, χωρίς όμως να το γνωρίζουμε. Αυτό που πρέπει τώρα να αναζητηθεί, είναι ποιος και για ποιο λόγο έδωσε την συγκεκριμένη παραπληροφόρηση στα ΜΜΕ. Όλοι αναφέρουν ανώτατες δικαστικές αρχές. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει το δημοσιογραφικό απόρρητο, αλλά σε μια τέτοια πράξη είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να σπάσει. Αυτό που συνέβη είναι αδίκημα.

Η αλήθεια για την Τουλουπάκη και τον Παπαγγελόπουλο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento αλλά και του συνόλου των ΜΜΕ, είναι εντελώς διαφορετική. Οι δύο τους διώκονται για άλλα αδικήματα. Συγκεκριμένα, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη παραπέμπεται για μια πράξη, όπου δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Όπως μαθαίνουμε από το εν λόγω ρεπορτάζ, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραπομπή της Ε. Τουλουπάκη, επειδή δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή το φάκελο της δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοδουλοπούλου η οποία αφορούσε «τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το 2015», την περίοδο δηλαδή που υπουργός Υγείας ήταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, γεγονός που σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο αποτελεί κατάχρηση εξουσίας, ενώ για την υπόθεση Novartis, αποφασίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία κατάχρηση εξουσίας σε ότι αφορά τις δικαστικές πράξεις κατά τη διερεύνηση των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Κοινώς για την «σκευωρία», η πρώην εισαγγελέας είναι αθώα.

Για τον Δ. Παπαγγελόπουλο δε, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι πρέπει να παραπεφθεί στο Δικαστήριο για φερόμενες πιέσεις στις οποίες έχει υποπέσει, οι οποίες στηρίζονται σε κατηγορίες ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, «με πρόθεση» παρενέβη στα καθήκοντα της Ε. Τουλουπάκη, ώστε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς «να διαπράξει την άδικη πράξη της κατάχρησης εξουσίας με την εν γνώσει της παράλειψη δίωξης», αναφορικά με την υπόθεση της μήνυσης που κατατέθηκε για την καταγγελλόμενη μη τιμολόγηση φαρμάκων επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή, δηλαδή για την ίδια υπόθεση που παραπέμφθηκε η Ελένη Τουλουπάκη.

Πέρα τούτου, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «παρενέβη στο έργο της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη», την οποία «παρότρυνε με απειλές» όταν αυτή διερευνούσε την τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου. Αυτό που αναφέρεται στην απόφαση, είναι ότι «της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις όπως της δήλωσε».

Το τρίτο αδίκημα του πρώην υπουργού είναι ότι «με πρόθεση και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του, ως ασύμβατο με αυτά, παρενέβη στο έργο της Εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου, όπου την παρότρυνε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, Ελένη Ράικου, Αντεισαγγελέα Εφετών, η οποία ενεργούσε προκαταρκτική εξέταση» αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Βέβαια, στην επιστολή παραίτησης που είχε εκδώσει όταν παραιτήθηκε από τη θέση της η Ε. Ράικου, που είχε κάνει λόγο αναφορικά με την υπόθεση Novartis, είπε πως πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Το τέταρτο αδίκημα είναι ότι παρενέβη στο έργο του τότε Οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου σε δύο υποθέσεις. Η μια αφορά καταγγελλόμενες πιέσεις προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Γιώργου Παπαχρήστου και η δεύτερη στηρίζεται σε φερόμενες παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου εναντίον του Π. Αθανασίου προκειμένου να «περατωθεί τάχιστα ο έλεγχος» αναφορικά με όσους συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Μ. Βρετανίας και των 65 cd των εμβασμάτων του εξωτερικού, ενώ φέρεται να παρενέβη και στο έργο του Οικονομικού Εισαγγελέα «σχετικά με υποθέσεις που αφορούσαν ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καναλάρχες και τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου βασίστηκε και στο ότι «παρενέβη επανειλημμένα στο έργο» του Π. Αθανασίου για υποθέσεις που αφορούσαν τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα. Για την υπόθεση λοιπόν που ονομάστηκε «σκευωρία», ο πρώην υπουργός δεν παραπέμφθηκε.

Ο Παπαγγελόπουλος που αποκαλούνταν «Ρασπούτιν» από το κυβερνών κόμμα, παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για τις παραπάνω υποθέσεις. Η Τουλουπάκη που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του κυβερνώντος κόμματος, παραπέμφθηκε για μια άλλη υπόθεση που αφορούσε μεν την υγεία αλλά όχι την υπόθεση «Σκευωρία». Οι δημοσιογράφοι είναι αθώοι, άρα η υπόθεση δεν υφίσταται. Έτσι το κυβερνητικό αφήγημα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και τώρα ήρθε η ώρα της πραγματικής δίκης, όπου όλα τα στοιχεία θα βγουν στο φως. Ο Δ.Παπαγγελόπουλος αναφορικά με την υπόθεση, δήλωσε στην Αυγή, ότι «Το βούλευμα γελοιοποιεί τους πολιτικούς απατεώνες», αφού επισημαίνεται ότι οι ενέργειες όσον αφορά στο σκάνδαλο Novartis του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς ήταν σύννομες και επιβεβλημένες. Παράλληλα αναφέρεται ότι οι μάρτυρες που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν υποτιμητικά ως «κουκουλοφόρους» νομίμως μπήκαν σε καθεστώς προστασίας. Παρόμοιες δηλώσει έχει κάνει και η Ελένη Τουλουπάκη, όπου αναφέρει ότι το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» Novartis κατέρρευσε.

«Σίγουρα είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση ότι με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας, το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» Novartis κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμένο των διώξεων μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου».

Ελένη Τουλουπάκη

Εμείς λοιπόν αφού ζητήσουμε για άλλη μια φορά συγνώμη, έχουμε να δηλώσουμε ότι η υπόθεση είτε το θέλουμε είτε όχι, θα συνεχίζει να απασχολεί τα ΜΜΕ της χώρας μας. Αναμένουμε λοιπόν τα στοιχεία που έχουν να δώσουν οι «σκευωροί» και τις αντίστοιχες αποφάσεις των δικαστηρίων. Μακάρι οι πολιτικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση να είναι όλοι αθώοι, γιατί εάν αποδειχθεί το αντίθετο, τότε θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στην χώρα μας. Η παραπληροφόρηση δυστυχώς είναι υπαρκτή και δυστυχώς δεν θα τελειώσει ποτέ, αλλά όταν αυτή προέρχεται από ανώτατα δικαστικά στελέχη, τότε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, διότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν αμφισβητούνται ποτέ και από κανέναν, εκτός βέβαια εαν υπάρξει νέο κατηγορητήριο ή πράξει εφεσιακού χαρακτήρα.

Κλείνοντας, θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι επίσης πολύ σοβαρό, τα ελληνικά Hoaxes, που αποτελούν την αστυνομία της είδησης στην χώρα μας, και όλη μέρα ασχολούνται με ζητήματα παραπληροφόρησης σχετικά με τους εξωγήινους, οι με τις συνωμοσίες και κάποια άρθρα που αναφέρουν ευφάνταστα σενάρια, γιατί δεν ασχολούνται και με τέτοια θέματα, προκειμένου και εμείς να δώσουμε την πραγματική εικόνα στους αναγνώστες μας; Ναι μπορεί ο Alen delon να μην έχει την επιθυμία να προβεί σε ευθανασία ή να μην έχουν σχεδιαστεί ρομπότ που θα μαζεύουν πτώματα από τους δρόμους, αλλά και η «σκευωρία» Novartis δεν ισχύει. Σε ποιο σημείο ακριβώς το γράφουν;

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock