H επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σάμο

Την αγωνία τους για το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει και το νησί τους εξέφρασαν στον Αλέξη Τσίπρα οι κάτοικοι στο Βαθύ της Σάμου που είχαν την ευκαιρία να τον χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν μαζί του.

H επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σάμο

«Οι μισθοί δεν φθάνουν πια. Ούτε αυτά που εισπράττουμε Ένα ψωμί πήγα και πήρα σήμερα 1.30 ευρώ. Η βενζίνη στα ύψη. Δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος» σημείωσε η ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος στην κεντρική αγορά.

«Να είσαι καλά να σε ξαναψηφίσω» του ευχήθηκε άλλη κάτοικος που τον αγκάλιαζε γιατί όπως είπε είναι ο πιο τίμιος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Το πήραμε απόφαση, δεν θα πάρουμε τα αναδρομικά. Την πήραμε την κρυάδα» ανέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα ζευγάρι συνταξιούχων.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μεγάλα προβλήματα του νησιού ιδιαίτερα λόγω της ακρίβειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Σάμος έχει πληγεί πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια από την πανδημία, τον σεισμό, αλλά και την ακρίβεια, καθώς τα καύσιμα στο νησί, όπως και στα περισσότερα νησιά, είναι ακριβότερα κατά 40 με 50 λεπτά.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο παραγωγικό σχέδιο οικονομικής ανάταξης της υπαίθρου με κεντρικό στόχο την αποκέντρωση και τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους κατοίκους προκειμένου να παραμείνουν στα νησιά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ρόλο που πρέπει να παίξουν τα Πανεπιστήμια στην ανάπτυξη της Περιφέρειας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι εθνικό έγκλημα η στρατηγική του υπ.Παιδείας και της κυβέρνησης για μείωση των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στην ελάχιστη βάση εισαγωγής επανέλαβε θα καταργηθεί. Δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει διπλασιασμός των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού των κρατικών πανεπιστημίων σε βάθος τετραετίας, ώστε να μπορέσουν να γίνουν αντάξια της φήμης τους.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Δημοτικό σχολείο και τις συνοικίες στο Βαθύ που είχαν πληγεί περισσότερο από το σεισμό. Όπως προέκυψε από την ενημέρωση που είχε από τους τοπικούς παράγοντες η πορεία της αποκατάστασης των ζημιών έχει μείνει πίσω αφού 18 μήνες μετά δεν έχει εκταμιευθεί μεγάλο μέρος από τα ποσά, καθώς από τα 80 και πλέον εκατομμύρια που έχει αιτηθεί για βοήθεια ο δήμος μόνο 5 εκατομμύρια έχουν δοθεί.

Ταυτόχρονα, όπως επισήμαναν όλοι, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το τιμολόγιο των αποζημιώσεων για τα σπίτια. Ο τιμοκατάλογος των αποζημιώσεων παραμένει ίδιος από το 2011 και μόνο το τελευταίο τρίμηνο λόγω του τεράστιου κύματος ακρίβειας το κόστος των οικοδομικών υλικών έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Κατά την περιοδεία του στο Βαθύ της Σάμου, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές για τις εκρηκτικές αυξήσεις και τη δραματική μείωση εισοδημάτων και τζίρου, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς στα συσσωρευμένα χρέη τους προστίθενται τώρα και οι επιστρεπτέες προκαταβολές για την πανδημία, τις οποίες ζητά πίσω η κυβέρνηση.

Μετά την περιοδεία του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους:

«Όπου βρεθεί κανείς, το κύριο που ακούει είναι ότι δεν πάει άλλο με την ακρίβεια. Και εδώ από την Σάμο. Τη Σάμο που ακόμα μετράει τις πληγές από τον σεισμό 18 μήνες μετά, και δεν έχουν δοθεί άδειες, δεν έχουν επισκευασθεί τα σπίτια.

Το κύριο όμως θέμα είναι και εδώ η καθημερινότητα. Η δυσκολία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν, όταν πια η ακρίβεια έχει ξεφύγει.

Είμαστε η χώρα με τις υψηλότερες τιμές στο ρεύμα, τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα, τον μεγαλύτερο πληθωρισμό, το χαμηλότερο όμως εισόδημα. Και την ίδια ώρα τα καρτέλ αλωνίζουν με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσει. Δεν έχει νόημα να μαδάει την μαργαρίτα για εκλογές. Αυτό που έχει νόημα είναι να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει η κοινωνία άλλο έτσι.

Αντί λοιπόν να επιβαρύνει και άλλο συνταξιούχους, επιχειρηματίες. Κοροϊδεύοντας τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά. Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι τα δικαιούνται, τριακόσιες χιλιάδες μόνο θα τα πάρουν και αυτά κουτσουρεμένα. Μέσα σε όλους λογαριασμούς και τα χρέη έρχονται τώρα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Αντί λοιπόν να βρίσκεται στον κόσμο του και να επιβαρύνει κι άλλο μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσει ότι ήρθε η ώρα να φύγει. Ήρθε η ώρα να φύγει πριν η βλάβη γίνει ανήκεστος για την ελληνική κοινωνία».

Συγκινητική ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στον Αλέξη Τσίπρα κάτοικοι της Σάμου, οι οποίοι έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν και να του εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους.

«Είσαι ο πιο τίμιος πρωθυπουργός που έχει κυβερνήσει την Ελλάδα», του είπε χαρακτηριστικά μια κυρία ενώ άλλοι πολίτες εξέφραζαν την απόγνωσή τους για την ακρίβεια που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Σάμο συναντήθηκε με τους δημάρχους της περιοχής ενώ στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στο λιμάνι του Ευδήλου στην Ικαρία.

Πληροφορίες από το left.gr

One thought on “H επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σάμο

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock