4 Μαϊου 1970: 52 χρόνια από την αιματηρή διαδήλωση του Κεντ

Ήταν 4 Μαΐου του 1970 και η Αμερική ήταν στον πόλεμο έναντι του Βιετνάμ με απόφαση της κυβέρνησης Νίξον, η Αμερική παρέμβαινε στα εσωτερικά μιας χώρας. Τα γεγονότα είναι γνωστά, επίσης γνωστό είναι και το αντιπολεμικό κίνημα της εποχής τόσο στην Αμερική όσο και έξω από την Αμερική. Αυτά που μάλλον τα έχουμε διαγράψει από την μνήμη μας είναι κάποια από τα γεγονότα του αντιπολεμικού κινήματος.

4 Μαϊου 1970: 52 χρόνια από την αιματηρή διαδήλωση του Κεντ
Η Mary Ann Vecchio κραυγάζει όπως γονατίζει πάνω από το νεκρό σώμα του φοιτητή, Τζέφρι Μίλερ, ξαπλωμένη μπρούμυτα στην πανεπιστημιούπολη του Kent State University, στο Κεντ, Οχάιο. Η φωτογραφία τραβήχθηκε από τον John Paul Filo και απέσπασε το βραβείο πούλιτζερ.

Όλα ξεκίνησαν την πρωτομαγιά του 1970 όταν περίπου 500 φοιτητές του KENT university στο Οχάϊο διαδήλωσαν έξω από την βουλή των κοινοτήτων σε έναν πράσινο λόφο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του ΚΕΝΤ. Η διαδήλωση έληξε στις 13:00 όπου οι φοιτητές είχαν μάθημα αλλά πριν διαλυθούν κλείσανε ραντεβού για της 4 Μαΐου, όπου κατέληξε σε μία από τις πιο αιματηρές διαδηλώσεις της Αμερικής.

Χάρτης που απεικονίζει τα γεγονότα

Οι φοιτητές διαδήλωσαν καίγοντας το σύνταγμα συμβολικά αλλά λίγο αργότερα κάποιοι εξερχόμενοι από μπαρ της περιοχής προκάλεσαν βανδαλισμούς σε περιοχή κοντά στην διαδήλωση. Αμέσως ήρθε η Αστυνομία της πολιτείας και έσπασε μια διαδήλωση 120 ατόμων με αρκετά βίαιο τρόπο, αφού διαδηλωτές με ποδήλατα αλλά και άλλα μέσα που φτάσανε στην περιοχή πέταγαν μπουκάλια έναντι των αστυνομικών.

Αμέσως ο κυβερνήτης του Οχάϊο έδωσε την εντολή να κλείσουν τα παρακείμενα στο πανεπιστήμιο μπαρ όμως οι φήμες για απειλές έναντι των μπαρ και των φοιτητών γινόντουσαν εντονότερες. Ο δήμαρχος της πόλης αμέσως συναντήθηκε με αξιωματούχους της πόλης και τον εκπρόσωπο του στρατού εθνικής φρουράς. Αμέσως μετά από τις συναντήσεις πάρθηκε η απόφαση η εθνική φρουρά του Οχάϊο να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί. Όλα αυτά λόγω των διάφορων φημών που ακούγονταν για τις απειλές και το πιστεύω του δημάρχου της πόλης πως δεν θα μπορούν οι αξιωματούχοι της πόλης να αντιδράσουν σε περίπτωση που οι απειλές θα βγαίναν αληθινές.

Κατά της 17.00 αρχίζει μια μεγάλη διαδήλωση έξω από την πανεπιστημιούπολη ενώ κατά της 22.00 και εν ώρα εξέλιξης της διαδήλωσης φτάνει η εθνική φρουρά στην πανεπιστημιούπολη. Η φρουρά κάνει χρήση δακρυγόνων και μια σύλληψη ενώ προκαλείται και ένας τραυματισμός φοιτητή. Η αρχή είχε γίνει, ήταν 2 Μαΐου. Αυτό που ακολούθησε δύο μέρες μετά μοιάζει αδιανόητο αλλά ουσιαστικά ήταν η τελευταία προσπάθεια κατάληψης πανεπιστημιακού χώρου στις ΗΠΑ.

Στις 3 Μαΐου του 1970 γίνεται συνέντευξη τύπου του κυβερνήτη του Οχαΐο στην αίθουσα τύπου της πυροσβεστικής. Ένας φοιτητής παίρνει το μικρόφωνο και καλεί τον κόσμο στην διαδήλωση έξω από την πανεπιστημιούπολη. Στον λόφο που είχε γίνει η διαδήλωση της 2ας Μαΐου θα γινόταν η αιματηρή διαδήλωση της 4ης Μαΐου. Ο κυβερνήτης τους λέει αλήτες, που καίνε περιουσίες και χαρτιά και προκαλούν φθορές.Τους αποκαλεί τρομοκράτες μετακινούμενους από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν την κοινότητα των φοιτητών.Μιλούσε για εθνικό κίνδυνο χειρότερο και από αυτό του κομμουνισμού.

Για να αντιμετωπίσει αυτό τον κίνδυνο ο κυβερνήτης είπε ότι θα λάβει εντολή δικαστηρίου που κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία και θα απαγορεύσει τις περαιτέρω διαδηλώσεις και έτσι δόθηκε η εντύπωση ότι η κατάσταση μοιάζει πλέον με στρατιωτικό νόμο. Κατά την διάρκεια της ημέρας κάποιοι φοιτητές θέλησαν να βοηθήσουν στον καθαρισμό της πανεπιστημιούπολης από φυλλάδια και άλλα υλικά που άφησαν πίσω οι διαδηλώσεις των ημερών.

Αυτό κάποιοι επιχειρηματίες και αξιωματούχοι το πήραν σαν απειλή και απαγορεύσαν όχι μόνο τις διαδηλώσεις αλλά και την κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας. Γύρω στις 20.00 της 3ης Μαΐου αρχίσαν διαδηλώσεις που ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας και στις 20.45 η αστυνομία της πολιτείας άρχισε να πετά δακρυγόνα έναντι των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές που είχαν διαλυθεί συγκεντρώθηκαν στην οδό Λινκολν και με πρακάτ ζητούσαν συνάντηση με τον κυβερνήτη του Οχάϊο αντί αυτού όμως ήρθε η εθνική φρουρά και με απόφασή της έστελνε τους φοιτητές πίσω στις φοιτητικές εστίες με απαγόρευση εξόδου από αυτές μέχρι νεωτέρας.

Το μεσημέρι της 4ης Μαϊου γίνεται η προγραμματισμένη διαδήλωση το μεσημέρι παρόλες τις απαγορεύσεις και η Εθνική φρουρά παρεμβαίνει σε μια διαδήλωση 2000 ανθρώπων. Η Εθνική φρουρά μέσα σε διάστημα 13 δευτερολέπτων έριξε 67 πυροβολισμούς αδιακρίτως και το πλήθος διαλύθηκε αλλά οι πυροβολισμοί άφηναν πίσω 4 νεκρούς και 9 τραυματίες.

Οι 4 νεκροί του περιστατικού 

  • Jeffrey Miller
  • Allison Krause
  • William Knox Schroeder
  • Sandra Scheuer

Ένας καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας βγήκε έξω από το πανεπιστήμιο και ζήτησε από την Εθνική φρουρά να σταματήσει την αιματοχυσία και ότι θα αναλάβει ο ίδιος να σταματήσει την διαδήλωση ειρηνικά και η εθνική φρουρά έδωσε διορία 20 λεπτών για να διαλυθεί η διαδήλωση. Κάτι που ο καθηγητής marshal Glenn Frank το κατάφερε και από τι είπαν οι φοιτητές αργότερα τους έσωσε τη ζωή.

Το πανεπιστήμιο μετά το τραγικό συμβάν έκλεισε για ένα διάστημα δύο χρόνων για λόγους ασφαλείας ενώ πρώτα αναγκαστήκαν οι φοιτητές του να φύγουν άμεσα σε 6ο λεπτα από τον χώρο. Για παρα πολύ καιρό πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έψαχναν νέες μεθόδους για να διασπούν τα πλήθη σε περίπτωση διαδήλωσης.

Το σημείο που δολοφονήθηκε ο φοιτητής της φωτογραφίας του John Filo όπως είναι σήμερα

Το 1976 συστάθηκε η ομάδα the May 4 Task Force που αποτελούνταν από φοιτητές του πανεπιστημίου και σκοπός της ήταν η διατήρηση της μνήμης του συμβάντος, στο σημείο που έγιναν οι δολοφονίες στήθηκαν μνημεία και περίπου κάθε χρόνο γίνεται διαδήλωση μνήμης στην περιοχή που έγιναν οι δολοφονίες από το 1976 και μετά.

Το γεγονός που ίσως φοβίζει την δικιά μας κατάσταση είναι ότι στην Αμερική μια κατάληψη ή ηχηρή διαδήλωση έξω από πανεπιστήμιο θεωρείται ακόμα και σήμερα εθνική απειλή και αντιμετωπίζεται με βία, κάτι που ευτυχώς δεν έχει γίνει στην Ελλάδα ακόμα.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock