Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μακριδάκη «Όλα για καλό»

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μακριδάκη «Όλα για καλό»

Και πάμε, λοιπόν, Χίο τόπο δράσης  και του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη «Όλα για Καλό» και στις 2 θεματικές του. Οι πρόσφυγες που ξεβράζουν οι εμπόροι ανθώπινων ζωών στις ακτές του νησιού και το Λεπροκομείο ή Λωβοκομείο Χίου στην περιοχή της πόλης Κοφινά, θεραπευτήριο ασθενών της νόσου Χάνσεν απ’ όπου και οι ασθενείς του μεταφέρθηκαν το 1969 στην Αθήνα γράφοντας έτσι τέλος στη λειτουργία του χώρου αυτού από τον 14 περίπου αιώνα μέχρι τα μισά του 20ου

Ο Μιχάλης, κύριος πρωταγωνιστής του Όλα για καλό, πρών καλλιτέχνης, πρών καλόγερος και νύν ερημήτης σε σπηλιά στο βουνό, ο νεαρός Δημοσθένης φίλος του Μιχάλη και αφηγητής του έργου, η νεαρή Γερμανίδα Κατρίν που έρχεται εθελόντρια να βοηθήσει στο προσφυγικό πρόβλημα, η γριά μαία Στάσα με τον κουφό σύζυγό της Δημήτρη, ο καπετάν Φώτης πανταχού παρόν με την γυναίκα του  την κυρά Καλή, ο πατέρας του Δημοσθένη, ο θείος Θανάσης, εθελοντές για τους πρόσφυγες και αρκετά ακόμα πρόσωπα συνθέτουν το puzzle των προσώπων που μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μόλις μηνός βιώνουν καταστάσεις παράδοξες με αποκαλύψεις και βιώματα που αν μη τι άλλο συναρπάζουν τον αναγνώστη να παρακολουθήσει 2 θανάτους –έτσι αρχίζει το μυθηστόρημα- τις 2 αλλόκοτες κηδείες τους, μια γέννηση-προσφυγόπουλου- και 3 εξ’ ίσου περίεργα δείπνα. Αποκαλύψεις, μυστικά χρόνων, τέλος καλό; Όλα για Καλό;

Ακόμα ένας ευρηματικός τίτλος μετά τους:

Ανάμισης ντενεκές/Η Δεξιά τσέπη του Ράσου/Ήλιος με δόντια/Λαγού Μαλλί/Η Άλωση της Κωνσταντίας/Το ζουμί του Πετεινού/Του Θεού το Μάτι/Η πρώτη Φλέβα, οι τίτλοι της μέχρι τώρα παραγωγής του συγγραφέα, Όλα για Καλό– ο πλέον πρόσφατος και παρουσιαζόμενος.

Καταιγιστικός ρυθμός-καλύπτει χρονική διάρκεια ενός μηνός-, που μόνο ένας δοκιμασμένος στη λογοτεχνία συγγραφέας μπορεί να δώσει, μυθιστόρημα ρέον που οδηγεί επιδέξια τον αναγνώστη σε μια συναρπαστική διαδρομή…

Χαρακτηριστικό του συγγραφέα η σταδιακή διείσδυση στον ψυχισμό των ηρώων του, άτομα πολλές φορές με εμμονές που τριγυρνούν σε ένα δικό τους σύμπαν, ιδιωτικό, στο οποίο οι ψευδαισθήσεις και οι φαντασιώσεις γίνονται πραγματικότητα, χαρακτήρες που γοητεύουν και γίνοντε οικείοι των αναγνωστών.

Ο Γιάννης Μακριδάκης με την αυθεντική αφηγηματική του δεξιοτεχνία, έγραψε και μας παρουσιάζει ακόμα ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα μη ενδίδοντας στις επιζήμιες σύγχρονες συμβάσεις της λογοτεχνικής αγοράς και, -προς το παρόν -από το πρώτο του βιβλίο και μέχρι σήμερα καταφέρνει να διατηρεί υψηλή ποιότητα στην παραγωγή του με την ιδιαίτερη γραφή και θεματολογία του καθώς και το ιδιότυπο φιλοσοφικό υπόβαθρο της πεζογραφίας του.

Μια μικρή στάση στις περιγραφές τοπίων και της νησιωτικής φύσης, όπου στα κείμενα του-πράγματι υψηλής αισθητικής- έχομε συνδιασμό λυρικού με πεζό λόγο. Και σε αυτό το μυθιστόρημα του-όπως και στα προηγούμενα-, αποτυπώνει την αντίληψη του για τον σημερινό κόσμο, κάνοντας πράξη τη δυνητική λογοτεχνία που υπηρετεί.

Όλα για Καλό… καλές ψυχογραφικές ικανότητες, παιγνιώδης και ειρωνική διάθεση, έκδηλη δραματικότητα, στοιχεία που δίνουν στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα μια συνοχή μοναδική και υψηλή ποιότητα.

Τον Γιάννη Μακριδάκη –όπως διαβάζω σε άλλες δημοσιεύσεις- τον αποκαλούν νέο Παπαδιαμάντη, Έλληνα Ντοστογιέφσκυ και πάει λέγοντας… Τον υποτιμούν… Γιατί ο Γιάννης Μακριδάκης είναι απλά και μόνο …ο Γιάννης Μακριδάκης. Ένας από τους πλέον αξιόλογους-αν όχι ο καλύτερος- σύγχρονους εκπροσώπους της νεότερης λογοτεχνίας, που ξέρει να κάνει τον αναγνώστη του να γυρίζει ανυπόμονα τις σελίδες των βιβλίων του και πώς να τον βάλει-τον αναγνώστη- σε τόπο και χρόνο που δεν υπήρξε ποτέ.

Για τους φίλους της Τέχνης του Λόγου, της Λογοτεχνίας:

Όλα για Καλό-Συγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκης-Εκδόσεις Εστία/Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Ι.Δ. Κολλάρου & Σίας Α. Ε./Αθήνα 2017.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock