
Την ώρα που στις Βρυξέλλες γίνεται αγώνας δρόμου για να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας της Κομισιόν, μία νέα ανακοίνωση της Gazprom για μείωση της παροχής του φυσικού αερίου στο 20%, έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά. Ακόμη μία τουρμπίνα του αγωγού αποσύρεται την Τετάρτη για συντήρηση, ενώ ακόμη δεν έχει επιλυθεί το ήδη υπάρχον ζήτημα με την παράδοση της πρώτης από τη Γερμανία στη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο τονίζει πως η τουρμπίνα θα τοποθετηθεί αμέσως μόλις αποσταλεί και σχολιάζει πως δεν είναι στους στόχους της Ρωσίας η διακοπή παροχής φυσικού αερίου.
«Η Ρωσία είναι ένας υπεύθυνος πάροχος φυσικού αερίου και ό,τι και να λένε η Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι ΗΠΑ, είναι και θα παραμείνει μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όμως ήδη στη Γερμανία υπάρχει ανησυχία, καθώς αν και υπήρχε προσωρινή άνοδος των αποθεματικών, ο στόχος να φτάσουν το 95% το Νοέμβριο δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, στην καλύτερη περίπτωση τα αποθεματικά θα φτάσουν το 80-85%.
Με φόντο το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, οι 27 Ευρωπαίοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι επεξεργάζονται δεύτερη τροποποιητική πρόταση για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά και το ύψος του 15% που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην μείωση της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, στόχος είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατών – μελών για εξαιρέσεις. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζει πάντως πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο και να υπάρξει αλληλεγγύη.
«Η κρίση του φυσικού αερίου θα επηρεάσει όλες τις χώρες μέλη με τη μία ή την άλλη μορφή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωσή τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η εξαίρεση της χώρας μας από την οριζόντια μείωση είναι και ο βασικός στόχος της Ελλάδας στο συμβούλιο της Τρίτης. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά την δεξίωση αποκατάστασης της Δημοκρατίας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το συμβούλιο της Τρίτης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίλυση της κρίσης.
![]()