Για τα Ικαριώτικα Πανηγύρια

Γράφει η Χαρούλα Κοτσάνη

Για τα Ικαριώτικα Πανηγύρια

Η ΙΚΑΡΙΑ αλλάζει ή “παραμορφώνεται”; σημεία των καιρών της κρίσης, η αδιαφορία των «αρμοδίων» ή «ωχαδερφισμός» των ιδίων κατοίκων

Μία «πανηγυριώτικη» ανακοίνωση με πολλά ερωτηματικά!

1ον) Ποια είναι αυτή η οργάνωση, (Οργάνωση Αιθέρας & Γαία), δεν μοιάζει με «ΣΥΛΛΟΓΟ» (αν είναι) πού είναι η έδρα του; Ποιος είναι ο/η Πρόεδρος, το Δ.Σ. ποιοι είναι οι σκοποί του; Ποιος δίνει το «ελεύθερο» να Πανηγυρίζουν μέσα στην καρδιά ενός πευκοδάσους στο κέντρο του νησιού κατακαλόκαιρο με τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο «κόκκινο»;  Να σημειώσω ότι το Πανηγύρι (το κανονικό) δεν έγινε φέτος στο Φείδος, λίγο παραπάνω από τον Σταύλο για τον κίνδυνο φωτιάς (και πολύ καλά έκαναν οι κάτοικοι)! Τώρα εδώ γιατί; από «ανώνυμους» και για άγνωστους λόγους!

2ον) Θα γίνει κανένας έλεγχος από κάποιους αρμόδιους ΔΗΜΟΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΕΠΑΡΧΕΙΟ κλπ να παρθούν τα μέτρα προστασίας, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση και με ένα συνηθισμένο ικαριώτικο μελτέμι…

Μήπως χρειάζεται να σοβαρευτούμε όλοι λίγο περισσότερο; Πριν είναι πολύ, μα πολύ αργά!                                           

Όσο για το ΠΑΝΗΓΥΡΙ που κατοχυρώσαμε ως ιδιαίτερο πανάρχαιο ικαριώτικο έθιμο στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά δεν έχει βέβαια καμία, μα απολύτως καμία σχέση με την ανακοίνωση αυτή… Να θυμίσουμε μόνο πως το Ικαριώτικο Πανηγύρι αποτελούσε μέσα στο χρόνο μία πολιτισμική πρακτική κομβική στη ζωή των Ικαρίων. «έτσι το ‘βραμε», και έτσι νοιώθουμε την υποχρέωση να το μεταλαμπαδεύουμε  στις νεότερες γενιές. 

Εκείνο που οφείλουμε να διαφυλάξουμε αναλλοίωτο με το πέρασμά μας είναι ο σκοπός αυτού του πανηγυριού που έχει να κάνει με την υλοποίηση κοινοφελών έργων για τις μικρές κοινωνίες των ανθρώπων.

Αν κι αυτά τα ισοπεδώσουμε τότε αλίμονό μας από αυτούς που έρχονται…

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.