Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση για την υπόθεση των υποκλοπών

Δήλωση – τοποθέτηση θα κάνει τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση των υποκλοπών μετά τον πολιτικό σεισμό που προηγήθηκε λόγω των δυο παραιτήσεων από καίριες κυβερνητικές θέσεις.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση για την υπόθεση των υποκλοπών

Η κυβέρνηση εχθές πάντως γνωστοποίησε πως θα αποδεχθεί ενδεχόμενα αιτήματα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που ήδη ζήτησε με δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως “αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης για τον κ.Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην ανταποκριθεί”.

Την ίδια ώρα, υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο για τη διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί προσωπικά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι διέρρευσαν εκτός ΕΥΠ στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Οι δυο επισυνδέσεις αναφέρονται πάντως ως νόμιμες, αφού τις συγκεκριμένες επισυνδέσεις τις ζήτησε ο εισαγγελέας, απλά ο πρόεδρος της ΕΥΠ δεν ενημέρωσε έγκαιρα την κυβέρνηση. Αυτό είναι το κυβερνητικό αφήγημα. Θεωρήθηκε λόγος εθνικής ασφάλειας η παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Αυτό βέβαια εξετάζεται μετά την μήνυση που άσκεισαι ο κύριος Ανδρουλάκης.

Φλας μπακ στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Η απόφαση για την παρακολούθηση ελήφθη από την ΕΥΠ πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης συμμετείχε σε επιτροπή της ευρωβουλής για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας. Ο εισαγγελέας έδωσε την άδεια, όπως απαιτεί το σχετικό νομικό πλαίσιο, και ο Παναγιώτης Κοντολέων ενέκρινε την παρακολούθηση.

Ωστόσο, ο Διοικητής της ΕΥΠ αποφάσισε να μην ενημερώσει τον πρωθυπουργό επί του θέματος. Ως αποτέλεσμα, το φθινόπωρο του 2021 έγινε η παρακολούθηση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και σταμάτησε όταν συμπληρώθηκε ένα τρίμηνο, γιατί αυτό προβλεπόταν από την εισαγγελική εντολή. Όταν όμως σταματούσε η παρακολούθηση, τότε ο Ανδρουλάκης εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε δεν συνεχίστηκε πλέον η παρακολούθηση.

Αυτό που τουλάχσιτον εμείς δεν έχουμε καταλάβει είναι γιατί παρακολουθούνταν ένας δημοσιογράφος οικονομικού ρεπορτάζ από την στιγμή που δεν είχε εις βάρος του κάποια κατηγορία

Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες αναρρωτιέται Για ποιους λόγους κρίθηκε, το 2020, απαραίτητη η «νόμιμη» παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου του οικονομικού ρεπορτάζ που κάλυπτε τραπεζικά θέματα για ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, όπως το αμερικανικό CNBC και οι Financial Times;

Γιατί μετά από τόσους μήνες και ενώ έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα δεν υπάρχουν ακόμη εξηγήσεις για την εκ νέου παρακολούθηση του δημοσιογράφου, μέσω του λογισμικού υποκλοπών Predator, τουλάχιστον για το διάστημα 12/7 έως 24/9/2021;

Και βέβαια πέρα από τα παραπάνω στην ανακοίνωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως το πότε κρίνεται σκόπιμο να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός ή ένας δημοσιογράφος. Το εαν υπάρχουν και άλλοι που παρακολουθούνται δεν θα το πει αλλά το πως και γιατί γίνονται παρακολουθήσεις πρέπει να το πει.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading