Την Δευτέρα ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός στην Μ. Βρετανία

Οι Τόρις σε λιγότερο από 24 ώρες ανακοινώνουν τον νέος τους πρόεδρο. Οι υποψήφιοι είναι η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σούνακ (Οι εικονιζόμενοι). Αύριο λοιπόν θα ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο νέος κάτοικος της Ντάουνιγκ Στριτ.

Την Δευτέρα ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός στην Μ. Βρετανία

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κληροδοτεί στον διάδοχό του μια χώρα στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής, με πληθωρισμό 10% και απεργιακές κινητοποιήσεις για την ακρίβεια. Επίσης κληροδοτεί μια λίρα πολύ αδύναμη έναντι του δολαρίου, αφού τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η ισοτιμία είναι (1 λίρα=1,15 δολάρια) και αυτό με έντονες πτωτικές τάσεις.

Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που για την ώρα δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης αλλά επιδείνωσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Από τους δυο υποψηφίους το φαβορί είναι η Λιζ Τρας, ωστόσο πάντα υπάρχει και πιθανότητα ανατροπής.

Η Τρας είναι γεννημένη το 1975 από αριστερή οικογένεια, έχει σπουδάσει Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο (BA) το 1996 Επίσης, είναι διπλωματούχος Διοικητικής Λογιστικής. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη Shell Oil και στη συνέχεια, ως οικονομική διευθύντρια στη Βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless Worldwide. Στο Βρετανικό κοινοβούλιο μπήκε το 2010. Στην κυβέρνηση Τζόνσον ήταν υπουργός εξωτερικών, όπου χειρίστηκε τις σχέσεις της χώρας με την Ρωσία και άλλα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας της, ωστόσο σε αυτό τον ρόλο δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε και πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Τρας επίσης ήταν Υπουργός Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας ξεκίνησε από τους φιλελεύθερους ενώ ήταν και υπουργός περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Κάμερον. Ιδεολογικά, θεωρείται ότι βρίσκεται στο φάσμα του φιλελεύθερου συντηρητισμού. Είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς. Ανήκει στην λεγόμενη Ελευθεριακή πτέρυγα (Λιμπερταριανισμός) του Συντηρητικού Κόμματος. Η πτέρυγα που ανήκει υποστηρίζει ότι οι ηθικοί δρώντες είναι ιδιοκτήτες του εαυτού τους και μπορούν να αποκτούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε πράγματα του εξωτερικού κόσμου. Στον αγγλοσαξονικό κόσμο οι οπαδοί της θεωρίας αυτής αυτοαποκαλούνται και ως αναρχοκαπιταλιστές λόγω του ότι στα μέσα του 20ου αιώνα ο Μάρεϊ Ρόθμπαρντ, από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της αυστριακής σχολής οικονομικής σκέψης στις ΗΠΑ, προσεταιρίστηκε τον όρο «ελευθεριακός» από τους Γάλλους ελευθεριακούς σοσιαλιστές (αναρχικούς) του 19ου αιώνα. Ο ίδιος ο Ρόθμπαρντ περιέγραψε αυτή τη νέα χρήση των λέξεων πως προέρχεται από τους εχθρούς του.

Την θεωρία του Λιμπερτιανισμού την αποδεχόταν και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Τρας είναι υποστηρίκτρια του Θατσερισμού και το πρόγραμμά της είναι βασισμένο στο πρόγραμμα της Σιδηράς κυρίας. Στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «Μέσα σε μία εβδομάδα, θα διασφαλίσω ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των λογαριασμών ρεύματος και των αποθεμάτων (σε φυσικό αέριο) για να αποκτήσει η χώρα τον σωστό βηματισμό για τον Χειμώνα».

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ινδικής καταγωγής γεννημένος το 1980. To 2001 έλαβε πτυχίο στη Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία (PPE) από το Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο ως υπότροφος Φουλμπράιτ, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MBA) το 2006. Ενώ σπούδαζε στο Στάνφορντ, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Ακσάτα Μούρτι, κόρη του Ναραγιάνα Μούρτι, Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που ίδρυσε την Infosys. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες κεφαλαίων The Children’s Investment Fund Management και Theleme Partners.

Ο Σούνακ μπήκε στο Βρετανικό κοινοβούλιο το 2015 με τους Συντηρητικούς. Υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εξωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της Μέι για το Brexit. Μετά την παραίτηση της Μέι, ο Σουνάκ ήταν υποστηρικτής της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον για να γίνει αρχηγός των Συντηρητικών. Αφού ο Τζόνσον εξελέγη και διορίστηκε Πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Το 2020 έγινε υπουργός οικονομικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση Τζόνσον. Ως υπουργός, ο Σούνακ είχε εξέχοντα ρόλο στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στη βρετανική ιστορία που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφού του εκδόθηκε ειδοποίηση σταθερής ποινής για παραβίαση των κανονισμών COVID-19 κατά τη διάρκεια των lockdown. Παραιτήθηκε από υπουργός οικονομικών στις 5 Ιουλίου 2022, επικαλούμενος τις διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή παραίτησής του.

Ο Σούνακ είναι το αγαπημένο παιδί των αγορών και για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας έχει πει ότι «Υπάρχουν δύο ομάδες που θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια. Αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα, που είναι το 1/3 των νοικοκυριών στη χώρα, και οι συνταξιούχοι». Ο Σούνακ είναι μετριοπαθής συντηρητικός και από τους Βρετανούς αναλυτές θεωρείται ως ο Βρετανός Μακρόν.

Αύριο λοιπόν θα μάθουμε ποιος από τους δυο θα είναι ο πρωθυπουργός, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι όποιος και να κερδίσει θα έχει ένα βουνό προβλήματα μπροστά του, αφού καλείται να φτιάξει την οικονομική στρατηγική της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ και wiki

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading