Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισσάβετ

Στη Σκωτία είχε σπεύσει από νωρίς όλη η βασιλική οικογένεια, οι γιατροί της Βασίλισσας είχαν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της, η Βασίλισσα εντέλει πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Νέος Βασιλιάς της Αγγλίας έγινε ο μέχρι τώρα πρίγκηπας Κάρολος.

Έφυγε από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισσάβετ

Ο κόσμος πάντως είχε μαζευτεί από νωρίς έξω από το Μπάκιγχαμ, αφού τα νέα ήταν ανησυχητικά.

Ο βίος της

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Απριλίου του 1926 και ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ). Ο πατέρας της Ελισσάβετ ήταν ο δευτερότοκος γιός του βασιλιά Γεώργιου του Ε’, ο οποίος πέθανε το 1936. Ο πρωτότοκος γιος Εδουάρδος διαδέχθηκε τον βασιλιά αλλά λίγο αργότερα λόγω του γάμου του με την Αμερικανίδα Μπέσσι Ουώλλις Γουόρφιλντ Σίμπσον, δύο φορές διαζευγμένη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Την θέση του πήρε ο πατέρας της Ελισσάβετ, που πέθανε το 1952. Με αυτό τον τρόπο βρέθηκε στην βασιλεία της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας (70 χρόνια).

Η Ελισσάβετ αναλαμβάνοντας την εξουσία το 1953, που ενθρονίστηκε επίσημα, είχε κάνει την πρώτη πρωτοτυπία της, αφού η στέψη της έγινε τηλεοπτικά. Ήταν η πρώτη στέψη που μπήκε στην μικρή οθόνη.

Η Βασίλισσα έγινε μάρτυρας, κατά τα πρώτα χρόνια που ήταν στο θρόνο, του μετασχηματισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε Κοινοπολιτεία των Εθνών. Όμως, τη στιγμή της ανόδου της στο θρόνο η μετάβαση είχε ήδη ξεκινήσει και η Ελισάβετ ήταν ανώτατος άρχοντας πολλαπλών ανεξάρτητων κρατών, πέρα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Βασίλισσα Ελισσάβετ ήταν αρχηγός κράτους για 56 ακόμη χώρες που ανήκαν στην κοινοπολιτεία. Σήμερα έχει από αυτές, περίπου τις 15 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες. Ο διάδοχός της εκτός απροόπτου θα παραμείνει αρχηγός κράτους για αυτές τις χώρες. Η Ελισσάβετ πέρα από τον Κάρολο, που είναι ο πρωτότοκος γιος της, απέκτησε άλλα 3 παιδιά (την Πριγκίπισσα Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο).

Η βασίλισσα Ελισσάβετ είχε την ατυχία να ζήσει την διάλυση ουσιαστικά της παλαιάς Βρετανικής αυτοκρατορίας, ωστόσο αντιμετώπισε και μια σειρά άλλων κρίσεων, όπως την κρίση του Σουέζ το 1957 και βέβαια τους πολέμους της δεκαετίας του 90′. Ο σύζυγός της Φίλιππος που έχει πεθάνει από τον Απρίλιο του 1921, είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ήταν μέλος της Ελληνικής βασιλικής οικογένειας των Γκλύξμπουργκ (Δανογερμανικός οίκος). Με τον γάμο του απαρνήθηκε τον οίκο Μαόυντμπάντεν και Γκλύξμπουργκ που ανήκε και έτσι η Ελισσάβετ κράτησε το όνομα του οίκου των Ουινσδορ ως προσδιοριστικό του οίκου που κυβερνάει την Βρετανία.

Σε ότι αφορά τα οικογενειακά της θέματα, που δυστυχώς αφορούν την κοινωνία της Βρετανίας αντιμετώπισε μια πολύ σοβαρή κρίση που είχε να κάνει με τον γάμος του Κάρολου με τη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η σχέση αυτή κατέληξε ουσιαστικά στον θάνατο της πριγκίπισσας, που όμως έκανε δύο παιδιά με τον νυν βασιλιά, δηλαδή τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, που είναι ο επόμενος βασιλιάς, μετά τον θάνατο του Κάρολου, και τον Χάρι, που νυμφεύθηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ.

Η βασίλισσα απέκτησε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, στα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου του 2022.

Δεδομένου ότι η Ελισάβετ έδινε σπάνια συνεντεύξεις, λίγα είναι γνωστά για τα προσωπικά της αισθήματα. Ως συνταγματική μονάρχης, δεν είχε εκφράσει προσωπικές πολιτικές απόψεις σε κάποιο δημόσιο χώρο. Θεωρείται όμως ότι έφερε μια βαθιά αίσθηση των θρησκευτικών και των πολιτικών της καθηκόντων, ενώ λάμβανε υπόψη της με σοβαρότητα τον όρκο που έδωσε κατά τη στέψη της. Ήταν προστάτης περισσότερων από 600 οργανώσεων και φιλανθρωπικών φορέων, ενώ η κύρια ασχολία της πέρα από τα βασιλικά της καθήκοντα ήταν η ιππασία και η φροντίδα των σκυλιών της.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου μεσίστια κυματίζει η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους πάντως ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή. Το BBC μετέδωσε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας, ενώ αναμένεται να μάθουμε και τις λεπτομέρειες για την κηδεία της.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.