Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να στηρίξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να στηρίξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν

Η Κίνα θα στηρίξει την ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή του με τον Καζάκο πρόεδρο Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγιεφ, στη Νουρ Σουλτάν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την πανδημία.

«Για ακόμη μια φορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κινεζική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με το Καζακστάν. Ανεξάρτητα από τις όποιες ανακατατάξεις στο διεθνές σκηνικό, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αποφασιστικά το Καζακστάν στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας, στηρίζοντας ξεκάθαρα τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και αντιτιθέμενοι σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας σας», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, εκφράζοντας την πρόθεση του Πεκίνου δώσει πρόσθετη ώθηση στις ευρύτερες διεργασίες και αναδιατάξεις στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Το Καζακστάν, μία από τις μεγαλύτερες αλλά και πλουσιότερες σε φυσικό πλούτο χώρες της Κεντρικής Ασίας, έχει σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού», ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και το ευρωατλαντικό μπλοκ και μονοπώλιά του.

Ενόψει της σημερινής του άφιξης στη Νουρ Σουλτάν, ο Κινέζος πρόεδρος αρθρογράφησε στην «Καζακστάνσκαγια Πράβντα», μιλώντας μεταξύ άλλων για τα «εκτενή δίκτυα υποδομών» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών και το «πολυδιάστατο δίκτυο μεταφορών» μεταξύ άλλων και για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σημειώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα ευρασιατικό χερσαίο και θαλάσσιο, πολύπλευρο αρτηριακό δίκτυο μεταφορών που θα προσφέρει άνετες και αποτελεσματικές υπηρεσίες».

Ο Κινέζος πρόεδρος θα βρεθεί αύριο Πέμπτη στο Ουζμπεκιστάν για τη σύνοδο των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που θα πραγματοποιηθεί με φόντο την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία δίνει πρόσθετη ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Μόσχας – Πεκίνου, αλλά και σε ευρύτερες διεργασίες και αναδιατάξεις στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον Οργανισμό έχουν Κίνα και Ρωσία, ενώ πλήρη μέλη είναι ακόμα οι ΙνδίαΠακιστάνΚαζακστάνΤατζικιστάνΟυζμπεκιστάν και Κιργιστάν. Παράλληλα, η Σύνοδος θα βάλει στην τελική ευθεία τις διαδικασίες για πλήρη ένταξη του Ιράν, ενώ «τρέχουν» και διεργασίες αναβάθμισης των σχέσεων με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, που έχει τώρα καθεστώς «εταίρου σε διάλογο» (και οξύνει το παζάρι και με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ), αλλά και η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Σρι Λάνκα κ.ά.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ουζμπεκιστάν θα γίνουν μια σειρά από διμερείς και άλλες συναντήσεις, όπως αυτή ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας και Κίνας, Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, ενώ ως προσκεκλημένος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock