Μπούρνους:Σεβαστές οι ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν σήμερα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε πάρα πολλά στην ήπειρό μας, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς. Σε βάρος της Ουκρανίας έχουμε πολεμικές επιχειρήσεις πρωτοφανούς έκτασης και προσαρτήσεις εδαφών, που αποσταθεροποιούν την περιοχή και ανατρέπουν ισορροπίες και δεδομένα για όλους μας και κυρίως για τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Είναι αυτονόητη όχι μόνο η απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, αλλά και η αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό.

Είναι δυστύχημα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μια παράδοση δεκαετιών ουδετερότητας και αδέσμευτης εξωτερικής πολιτικής προσηλωμένης στην ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατανοούμε όμως τους λόγους που το κάνουν, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς. Είναι υποκριτικό και ανόητο να βλέπει κανείς αυτή την ένταξη αποκομμένη από την επιθετική και ρεβανσιστική ρητορική της ρωσικής ηγεσίας και το τρομερό γεγονός της εισβολής στην Ουκρανία. Είναι αξιοσημείωτη η ριζική και μαζική μεταστροφή της κοινής γνώμης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και των προοδευτικών κομμάτων, ακόμα και της φινλανδικής αριστεράς (Αριστερή Συμμαχία), υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να επισημανθεί και η θέση προοδευτικών δυνάμεων της Ανατολικής Ευρώπης, όπως της πολωνικής αριστεράς (Razem), που ζητούν να γίνονται κατανοητές οι ανησυχίες των λαών που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και στοχοποιούνται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Η λαϊκή βούληση δημοκρατικών χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, ιδίως όταν αφορά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, ακριβώς επειδή θέλουμε και οι δικές εθνικές ευαισθησίες, που δεν γίνονται πάντα κατανοητές από τους εταίρους μας, να είναι αυτοδίκαια σεβαστές. Γι αυτούς τους λόγος υπερψηφίζουμε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ωστόσο, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, δεν θεωρούμε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ επί της αρχής συμβάλλει στην ειρήνη στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε απολύτως απέναντι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Μόνο η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει προοπτική ειρήνης και σταθερότητας σε αυτές τις χώρες.

Κλείνοντας, ο Γ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ώστε να αποτελέσει η ΕΕ μια εναλλακτική διπλωματική και αμυντική ομπρέλα για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και να σταθεί σαν πόλος εξισσορόπησης και διαμεσολάβησης που θα αμβλύνει τον ανερχόμενο ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας και των συμμάχων τους. Ο κ. Μητσοτάκης παρότι φραστικά στηρίζει την ευρωπαϊκή αυτονομία, στην πράξη είναι τόσο αφοσιωμένος στην πολιτική του πιστού και δεδομένου συμμάχου των ΗΠΑ, που δεν τόλμησε ούτε καν φραστικά να εναντιωθεί, πόσο μάλλον να αποτρέψει, την εκβιαστική απαίτηση Ερντογάν να αρθεί το εμπάργκο όπλων της Σουηδίας στην Τουρκία.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading