54 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

54 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ

15 Σεπτεμβρίου του 1968, η Ελλάδα βρισκόταν στον γύψο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η νεολαία όμως βρισκόταν σε αναβρασμό, έψαχνε τρόπους αντίστασης ενάντια στην δικτατορία. Εκείνο το έτος και λίγο αργότερα ιδρύθηκαν όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις της νεολαίας και όχι μόνο. Με τον αγώνα τους και βέβαια με τη συγκυρία των γεγονότων της Κύπρου, το 1974 θα ερχόταν η σύγχρονη αστική δημοκρατία.

Η Ιστορία πριν την ΚΝΕ

Το 1918 ιδρύθηκε το ΣΕΚΕ, λίγα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, ονομασία που από το 1924 μέχρι σήμερα έχει αυτό το κόμμα με την πλούσια ιστορία αγώνων και τα δικά του λάθη. Ωστόσο όταν κάνεις ιστορικό αφιέρωμα προσπαθείς στα μέτρα της δικιάς σου ιδεολογικής προσέγγισης να αναδείξεις τα θετικά μιας ιστορίας. Το 1922, περίπου 4 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΣΕΚΕ δημιουγείται η ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας). Η ΟΚΝΕ συνένωσε διάφορες μικρότερες Σοσιαλιστικές νεολαίες και ανέπτυξε έντονη δράση κατά την δικτατορία του Πάγκαλου 1925-26. Αργότερα η ΟΚΝΕ ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά και κατά την διάρκεια της τριπλής κατοχής (Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι) τα έτη 40-43.

Η ΟΚΝΕ το 1943 αυτοδιαλύθηκε, προκειμένου να δημιουργηθεί η ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων) για την οργάνωση του αγώνα της νεολαίας εναντίον των κατακτητών. Η ΟΚΝΕ ανέδειξε πολλές σημαντικές μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, ενώ μέλη της δολοφονήθηκαν από τους κατακτητές και από τους δικτάτορες ανάμεσα στους οποίους ήταν η αγωνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, και ο Χρήστος Μαλτέζος, γραμματέας της οργάνωσης επί Μεταξά, που δολοφονήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας το 1938. Θεωρητικό όργανο της ΟΚΝΕ ήταν το περιοδικό Νεολαία.

Το Σεπτέμβριο του 1941 ιδρύθηκε ο ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με την δική του συμβολή στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Η ΟΚΝΕ συνέχισε να υπάρχει ως η μεγάλη Κομμουνιστική νεολαία της Ελλάδος, όπου τα μέλη της εντάχθηκαν στον ΕΑΜ, ωστόσο δημιουργήθηκε η ανάγκη για μαζικότερο νεολαΐστικο κίνημα αντίστασης κατά του εχθρού και έτσι το 1943 η οργάνωση που ανήκε στο κομμουνιστικό κόμμα διαλύθηκε για να ενταχθεί στην ΕΠΟΝ μια από τις πιο μαζικές νεολαίες της αριστεράς στην Ελλάδα.

Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε από αντιπροσώπους πολιτικών και αντιστασιακών οργανώσεων νέων της εποχής (Αγροτική Νεολαία Ελλάδος, Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, Ενιαία Μαθητική Νεολαία, Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, Λεύτερη Νέα, Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος, Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος, Φιλική Εταιρεία Νέων, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων, ΕΑΜΝ Μακεδονίας και Πελοποννήσου και Εθνικό Συμβούλιο των φίλων της νέας γενιάς), οι οποίοι αποφάσισαν τη διάλυση όλων των παραπάνω οργανώσεων και τη συγχώνευσή τους στην ΕΠΟΝ που τέθηκε υπό την καθοδήγηση της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) και του ΕΑΜ. Τα μέλη της ΕΠΟΝ καλούνταν ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες. Η Κούλα Ελευθεριάδου, η Ζωρζ Σαρή και η Άλκη Ζέη ήταν μερικά από τα ενεργά μέλη της ΕΠΟΝ.

Η ΕΠΟΝ τέθηκε εκτός νόμου με τον περιβόητο νόμο Ν.509 του 1947. Έκτοτε, συνέχισε να διατηρείται ως ο δεύτερος παράνομος μηχανισμός του ΚΚΕ, που τον διεύθυνε ο Στ. Κασιμάτης (τον πρώτο διεύθυνε ο Νίκος Πλουμπίδης). Το ΚΚΕ πάντως συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΔΑ(Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) το 1951, ως το νόμιμο κόμμα της αριστεράς στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ και η ΕΠΟΝ συνέχισαν όμως να υπάρχουν ως παράνομες οργανώσεις μέχρι την 8η ολομέλεια του ΚΚΕ τον Ιανουάριο του 1958, που αποφάσισε την διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ καθώς και την αναστολή έκδοσης του παράνομου Ριζοσπάστη, διαχέοντας το ΚΚΕ στην ΕΔΑ.

Η Νεολαία της ΕΔΑ είχε δημιουργηθεί ήδη το καλοκαίρι του 1956 µετά την Α΄ Συνδιάσκεψη του κόµµατος και ουσιαστικά αποτέλεσε, τη µετεξέλιξη της Οργάνωσης των Νέων ΕΔΑ που λειτούργησε µετά την διάλυση της ΕΔΝΕ, το 1954. Η Νεολαία της ΕΔΑ µαζικοποιήθηκε σταδιακά από το 1958, όπου τα μέλη της ΕΠΟΝ εντάχθηκαν σε αυτή ενώ το 1963 άγγιξε τα όρια της οργανωτικής της ανάπτυξης.

Το 1964 η Νεολαία ΕΔΑ συγχωνεύθηκε µε τη «Δηµοκρατική Κίνηση Νέων Γρ. Λαµπράκη» και δημιουργήθηκε η Δηµοκρατική Νεολαία Λαµπράκη μια επίσης μαζική νεολαία της αριστεράς. Το γεγονός που οδήγησε σε αυτή την μετεξέλιξη ήταν ουσιαστικά η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ,Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963. Το 1965 πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη εκλέχθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1967 η ΕΔΑ όπως και όλα τα κόμματα μπήκαν στην παρανομία, η νεολαία διαλύθηκε. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1967 ιδρύθηκε η νεολαία της ΕΚΟΝ-Ρήγας Φεραίος ως Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών (ΠΑΟΣ) “Ρήγας Φεραίος”, κυρίως από πρώην μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Η διάσπαση του 1968 (ΚΚΕ-ΚΚΕ Εσωτερικού) βρήκε τον Ρήγα Φεραίο υποστηρικτή του ΚΚΕ εσωτερικού, έτσι τα μέλη του ΚΚΕ, η νεολαία που παρέμεινε στις γραμμές του ΚΚΕ δημιούργησε την ΚΝΕ.

Η ιστορία της ΚΝΕ

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1968 ιδρύεται η ΚΝΕ, παράλληλα αρχίζει να κυκλοφορεί ο παράνομος οδηγητής ως όργανό της μαζί με τον παράνομο ριζοσπάστη, ως όργανο του ΚΚΕ. Η Αυγή πέρασε στο ΚΚΕ εσωτερικού ενώ η νεολαία του εξέδιδε το περιοδικό Θούριος, που ολοκληρωσε την πορεία του το 1987 με την διάλυση-διάσπαση της νεολαίας αυτής.

Η ΚΝΕ μετά τη Μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ κατέστη η μαζικότερη πολιτική οργάνωση της νεολαίας της αριστεράς. Το φθινόπωρο του 1989, μέσα στη γενικότερη πολιτική κρίση της Αριστεράς στην Ελλάδα, την καταστολή της εξέγερσης των νέων στην Κίνα την ίδια περίοδο (καταστολή στην πλατεία ΤιενΑνΜεν), την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΝ αποχώρησαν ή/και διεγράφησαν πολλά μέλη του ΚΚΕ (μαζί με 15 μέλη της ΚΕ).

Μαζί με τα μέλη του κόμματος αποχώρισε μεγάλο κομμάτι του στελεχικού δυναμικού και μελών της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου Γιώργο Γράψα. Η διάσπαση της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1989, με την δημιουργία της ΚΝΕ-ΝΑΡ, που αργότερα μετονομάστηκε σε νεολαία κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Παρά την μείωση των δυνάμεών της, η ΚΝΕ όμως συνέχισε τη δράση της και σταδιακά (1991-1998) επανέκτησε μεγάλο μέρος της παλιάς της δυναμική (πορεία ανασυγκρότησης). Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΚΝΕ αγωνίζεται στο πλευρό του ΚΚΕ με στόχο την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ μετά από απόφαση του 9ου Συνεδρίου της ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η ΚΝΕ έχει θέσει ως στόχους πάλης της το μέτωπο του πολιτισμού, του αθλητισμού, των δημοκρατικών ελευθεριών και την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, πέρα από τις θέσεις που αφορούν την σχέση της με το ΚΚΕ και το φοιτητικό και εργατικό κίνημα.

Η ΚΝΕ από το 1975 μέχρι σήμερα οργανώνει τα φεστιβάλ ΚΝΕ-οδηγητή στα πρότυπα των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Ευρώπη. Από το 2015 μέχρι σήμερα γραμματέας της νεολαίας του ΚΚΕ είναι ο Νίκος Αμπατιέλος. Η ΚΝΕ έχοντας πάντα μαζική δράση στα πανεπιστήμια, στι περσινές φοιτητικές εκλογές κατέκτησε την πρώτη θέση μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας της ΔΑΠ (Από το 1987). Η Πανσπουδαστική, οργάνωση της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια ήταν πρώτη μέχρι το 1987 πρώτη δύναμη, αργότερα έπεσε στην τρίτη θέση, ενώ από το 2014 μέχρι το 2022 ήταν στην δεύτερη θέση και σήμερα είναι στην πρώτη θέση. Η πανσπουδαστική (ΠΚΣ) ωστόσο μετά την ίδρυση του ΜΑΣ αποτελεί μόνο εκλογικό σχήμα, η γενικότερη δράση της στο φοιτητικό κίνημα είναι με την ονομασία του ΜΑΣ.

Οι θέσεις της Πανσπουδαστικής κίνησης συνεργασίας

Για το φοιτητικό κίνημα η Π.Κ.Σ. πιστεύει ότι χρειάζεται αγωνιστική διεκδίκηση των φοιτητών στα πλαίσια των Φοιτητικών Συλλόγων και των Γενικών Συνελεύσεων σε Αντιιμπεριαλιστική-Αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Πιστεύει ότι πρέπει το φοιτητικό κίνημα να συνδεθεί με τα αιτήματα του εργατικού κινήματος για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας. Έχει επίσης αίτημα για την επανασύσταση της ΕΦΕΕ, που έχει διαλυθεί από το 1995, για να έχει το φοιτητικό κίνημα δομή και λειτουργία σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης συμμετέχει και διοργανώνει αντιπολεμικές και άλλες δραστηριότητες με μαζικούς φορείς όπως την ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ.

Πιστεύει στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Πανεπιστημίου στη βάση της Ενιαίας Ανώτατης Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης και του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου.

Κριτικές από αντίπαλα κόμματα της αριστεράς και όχι μόνο

Η ΚΝΕ κατά καιρούς έχει δεχθεί πολλές κριτικές, αφού υπάρχουν αναφορές στο λεγόμενο φύλλο της Πανσπουδαστικής νο8. Η πανσπουδαστική (περιοδικό που πήρε το όνομα και η φοιτητική παράταξη) ήταν όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ κατά την περίοδο της Χούντας. Μιας ΕΦΕΕ που ιδρύθηκε ως αντίποδας στην ΕΦΕΕ της δικτορίας. Σε εκείνο το φύλλο της πανσπουδαστικής φαίνεται ότι η ΚΝΕ έβγαλε ανακοίνωση που καταφερόταν ενάντια στο πολυτεχνείο του 1973. Η ΚΝΕ σήμερα υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φύλλο δεν ανήκε στην ΚΝΕ αλλά στην Αντι-ΕΦΕΕ και ότι το διαβόητο κείμενο ανήκε στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου, που το πάνω χέρι είχε η νεολαία του Ρήγα Φεραίου.

Ανεξαρτήτως εαν ισχύει αυτό ή όχι είναι σίγουρο ότι τα μέλη της ΚΝΕ συμμετείχαν στην εν λόγω εξέγερση και η ΚΝΕ έχει στο αρχείο της κείμενο που χαιρετίζει την εξέγερση του πολυτεχνείου του 1973 και τον αγώνα των φοιτητών για την δημοκρατία κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις η οποίες όμως δεν έχουν να κάνουν με το κίνημα αλλά με σημεία θέσεων που αφορούσαν διάφορες αντίπαλες οργανώσεις της αριστεράς και όχι μόνο.

Μια άλλη κριτική που γίνεται στην ΚΝΕ είναι για τις λεγόμενες όμαδες περιφρούρησης του κινήματος, διάφορες μεταπολιτευτικές οργανώσεις της άκρας αριστεράς και του αναρχικού χώρου έδωσαν την ονομασία ΚΝΑΤ (Κομμουνιστική Νεολαία Αναστολής Ταραχών), η ονομασία αυτή δεν υπάρχει επίσημα στο κόμμα και στην νεολαία, πρόκειται απλά για ομάδες περιφρούρησης. Η ονομασία δόθηκε για πρώτη φορά στα γεγονότα του χημείου το 1979, όταν ομάδες περιφρούρησης της ΚΝΕ ήρθαν σε σύγκρουση με ομάδες που κατά τη γνώμη της ΚΝΕ δεν εκφράζαν το οργανωμένο κίνημα. Η ονομασία επανήλθε το 1997 όταν οι ομάδες περιφρούρησης απωθώντας αντιεξουσιαστές στην πορεία για το πολυτεχνείο έσπρωξαν αυτούς προς τα παρακείμενα ΜΑΤ. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί οι ομάδες περιφρούρησης που προέρχονται από μέλη της ΚΝΕ να έκαναν συγκεκριμένα «λάθη», ανάλογα με την πολιτική σκοπιά που το βλέπει κανείς αλλά τα ΚΝΑΤ σαν οργάνωση και ονομασία δεν υπάρχουν σε κανέναν μηχανισμό της νεολαίας του ΚΚΕ.

Η ΚΝΕ βέβαια ανήκει στην ιστορία του ΚΚΕ και έχει κάνει τα δικά της σφάλματα κατά την πορεία της ωστόσο για να μην γράψουμε μόνο την τυπική ιστορική σκοπιά και τον φωτεινό ρόλο της αποφάσισα να σταθώ σε δύο σημεία της κριτικής που τα στοιχεία αυτών που την ασκούν δεν είναι ξεκάθαρα. Προσωπικά δεν ανήκα ποτέ στη συγκεκριμένη οργάνωση, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι πάντα έτρεφα σεβασμό και δέος για την ιστορία της και για αυτό αποφάσισα να γράψω κάποια πράγματα όπως τα βλέπω εγώ και προσπαθώντας να αποδομήσω κάποια σημεία της άδικης κριτικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδέχομαι τις θέσεις του ΚΚΕ ή της ΚΝΕ. Το κείμενο λοιπόν μέσα από την ιστορική πορεία της οργάνωσης, που τα βασικά σημεία δόθηκαν, αποτελεί προσωπική άποψη και αποτίμηση ενός ανθρώπου που κοιτά με δέος αυτή την ιστορία, ασκεί κριτική αλλά όπως λέει και ο λαός τα του Καίσαρος στον Καίσαρα. Απλά για να διευκολύνω όσους ψάχνουν το παρελθόν μου, στα φοιτητικά μου χρόνια ανήκα στην νεολαία Συνασπισμού, που αργότερα έγινε νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ιστορικά και πολιτικά ανήκω στο αριστερό κομμουνιστικό κίνημα και για αυτό τρέφω δέος και σεβασμό τόσο για το ΚΚΕ όσο και για την ΚΝΕ, που είναι χρήσιμα όργανα του κινήματος με όλες τους τις ατέλειες και τις στραβές αντιλήψεις που μπορεί να πιστεύω ότι έχουν.

Το μόνο που έχω να γράψω κλείνοντας το κείμενο, είναι χρόνια πολλά στην ΚΝΕ και καλή συνέχεια στον αγώνα και στην πορεία τους, που ξέρεις οι δρόμοι μας μπορεί και να συναντηθούν, είναι άλλωστε παράλληλοι.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock