Ο Δήμος Αν. Σάμου και ο Χ.Στεφανάδης για τα θέματα υγείας της Σάμου

Ο Δήμος Ανατολίκής Σάμου με αφορμή τα θέματα υγείας της Σάμου εξέδωσε μια ανακοίνωση που καλεί όλους τους αρμόδιους σε συνεργασία παραμερίζοντας τις όποιες επιμέρους διαφωνίες ή πολιτικές αντιθέσεις προς όφελος της κοινωνίας. Η υγεία δεν είναι προϊόν μικροπολιτικής σύμφωνα με τον δήμαρχο Σάμου και σε αυτή την ανακοίνωση απάντησε ο Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο Δήμος Αν. Σάμου και ο Χ.Στεφανάδης για τα θέματα υγείας της Σάμου

Η Ανακοίνωση του δήμου Αν. Σάμου

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου στα πλαίσια της ευθύνης του απέναντι στους δημότες του αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, προς το συμφέρον ολόκληρου του νησιού συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση και να αναδειχθούν τα προβλήματα που αφορούν το δημόσιο σύστημα Υγείας της Σάμου, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης προς όλους τους αρμόδιους φορείς που έχουν σχέση με την υγεία καθώς και των θεσμικών οργάνων του νησιού.

Ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο εμπιστευόμαστε, ανταποκρίθηκε, με θυσίες του προσωπικού του, στη κρίση του προσφυγικού, του σεισμού  και της πανδημίας. Ο Δήμος μας με όσες δυνάμεις είχε, συνέδραμε κατόπιν σχετικού αιτήματος στην διαχείριση των κρίσιμων αυτών καταστάσεων.

Στο Δ.Σ. αφού προηγουμένως υπήρξε ενημέρωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου, τον Σύλλογο εργαζομένων του Νοσοκομείου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Υγείας διαπιστώθηκε ότι το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης από τη συντεταγμένη πολιτεία. Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας εκπροσωπώντας τη Διοίκηση του Νοσοκομείου εξέθεσε όλα τα προβλήματα του Νοσοκομείου και γνωστοποίησε στο σώμα ότι θα παραιτηθεί από την θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Η απόφαση πάρθηκε με ισχυρή πλειοψηφία και κατόπιν προτάσεων από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων.

Η προσπάθεια αυτή του Δήμου αντί να αγκαλιαστεί από όλους και να αποτελεί αιτία συσπείρωσης για τη διεκδίκηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας και συγκεκριμένα στο ευαίσθητο θέμα της δημόσιας υγείας προκάλεσε αντιδράσεις θεσμικού εκπροσώπου.

Διερωτόμαστε από πότε το ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία ερμηνεύεται ως προϊόν μικροπολιτικής;

Διερωτόμαστε από πότε η λειτουργία ενός δημοσίου νοσοκομείου επαφίεται στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία είναι υποχρεωμένη να αναδείξει μεν το πρόβλημα αλλά δεν είναι η καθ’ ύλην αρμόδια να το επιλύσει;

Διερωτόμαστε από πότε ένα Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατακριτέο να διαβουλεύεται και να αποφασίζει ελευθέρα;

Διερωτόμαστε από πότε ο έλεγχος της διαχείρισης των κονδυλίων ενός Δήμου σεισμόπληκτου και λαβωμένου από το μεταναστευτικό-προσφυγικό παρουσιάζεται ως «απειλή»; Οι δήμοι της χώρας και η διαχείριση τους ελέγχονται.

Οφείλουμε να σιωπήσουμε μπροστά στο σωστό και στο δίκαιο ή οφείλουμε να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας τα αυτονόητα;

Καλούμε όλους τους αρμόδιους σε συνεργασία παραμερίζοντας τις όποιες επιμέρους διαφωνίες ή πολιτικές αντιθέσεις προς όφελος της κοινωνίας μας.

Η απάντηση του Χριστόδουλου Στεφανάδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

  1. Συμφωνούμε και πάντα θα συμφωνούμε, ότι τα θέματα Υγείας είναι υψίστης προτεραιότητας και ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να έχουν λόγο. Και προφανώς και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.
  2. Συμφωνούμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να επισημαίνει τα προβλήματα του Νοσοκομείου και να ζητά λύσεις.
  3. Διαφωνούμε όμως στην απαξίωση του Νοσοκομείου, όπως προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που χαρακτηρίζει την κατάσταση του Νοσοκομείου “άθλια”..
  4. Διαφωνούμε στην εκτίμηση ( προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) ότι δεν έχει γίνει τίποτα θετικό από την Κυβέρνηση την τελευταία τριετία. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
  5. Διαφωνούμε με την άποψη ότι οι Δήμοι δεν έχουν (ηθική) υποχρέωση οικονομικής συμβολής (έστω και συμβολικής) στην λειτουργία των Νοσοκομείων. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα με ανάλογες ενέργειες οικονομικής στήριξης Νοσοκομείων, κυρίως της Περιφέρειας, από Δήμους.
  6. Συμφωνούμε (αν ήταν δυνατό το αντίθετο) ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου είναι βαθύτατα λαβωμένος από τον σεισμό και το μεταναστευτικό. Θα περιμέναμε όμως να αναφερθεί η έμπρακτη, γενναία, υπό τις παρούσες συνθήκες, οικονομική αρωγή από την Κυβέρνηση: Με 126.000.000 Ευρώ για το νησί. Με περίπου 22.000.000 Ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών που έχουν δεσμευθεί ή αποδοθεί μόνο για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Με περίπου 11.000.000 Ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης μόνο για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου! Για να μην αναφέρουμε και τις άλλες σημαντικότατες ενισχύσεις προς τους πολίτες, όπως το SAMOS PASS και την πλατφόρμα Arogi.gr.
  7. Ο διαχειριστικός έλεγχος δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή! Όπως επεσήμανα, εγώ προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαχείριση των κονδυλίων έγινε και γίνεται κατά τρόπο ορθό και νόμιμο. Είναι γνωστό όμως, ότι διατυπώνονται ερωτήματα ή ενστάσεις από αρκετούς συμπολίτες από το διαδίκτυο και από Δημοσιογράφους. Για να υπάρξουν επίσημες απαντήσεις, είπα σε προηγούμενη ανακοίνωση μου ότι προτίθεμαι να ζητήσω διαχειριστικό έλεγχο από τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να μην υπάρχει καμία «σκιά». Προσθέτω, ότι θα το κάνω εφόσον η Δημοτική Αρχή συναινέσει. Μια λύση θα ήταν, η ανακοίνωση λεπτομερών οικονομικών στοιχείων που να αφορούν και την αιτιολόγηση αλλά και τα κριτήρια επιλογής στις απευθείας αναθέσεις έργων και που απασχολούν όπως προανέφερα αρκετούς συμπολίτες μας.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, δεν υπεισέρχομαι σε μικροκομματικές ή κομματικές αντιπαραθέσεις. Απόλυτα συνεπής στον θεσμικό μου ρόλο, πρώτιστος και μοναδικός στόχος και σκοπός μου είναι, σε συνεργασία με όλους, η πρόοδος του ακριτικού Νομού μας και η ευημερία του Λαού μας.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock