ΣΥΡΙΖΑ: Να μπει τέλος στην αδιαφάνεια των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος

ΣΥΡΙΖΑ: Να μπει τέλος στην αδιαφάνεια των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και Βουλευτή Επικρατείας, Π. Σκουρλέτη, συνυπογράφουν ο Γιάννης Μπουρνούς και 41 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα την αδιαφάνεια στις χρεώσεις των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και η εκτόξευση του κόστους ενέργειας μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό, καθιστούν ορατό τον κίνδυνο εξαθλίωσης των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών και λουκέτου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απολύτως υπεύθυνη η κυβέρνηση για αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της να κατασπαταλά πολύτιμους κρατικούς πόρους για να επιχορηγεί το καρτέλ ενέργειας. Η ακραία κρίση ακρίβειας επιδεινώνεται από την κατάχρηση και την αδιαφάνεια στις χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και με τη μεταγενέστερη ενσωμάτωσή της στα τιμολόγια.

Τα τιμολόγια που εκδίδουν οι πάροχοι ενέργειας δεν δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κατανοήσει τη μέθοδο υπολογισμού της χρέωσης στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και να ελέγξει την ορθότητα της χρέωσης, ενώ έχουν διατυπωθεί  πολλα παράπονα για μεγάλες καθυστερήσεις στις καταμετρήσεις, με αποτέλεσμα ο τελικός εκκαθαριστικός λογαριασμός να είναι ιδιαιτέρως δυσβάσταχτος.

Στην ερώτηση τονίζονται οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για απλότητα και διαφάνεια της πληροφόρησης για τους όρους προμήθειας ρεύματος και τις εφαρμοζόμενες χρεώσεις, ώστε να είναι εφικτός από τους καταναλωτές ο έλεγχος της ορθότητας των τιμολογήσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις αδιαφανείς και τις συνεπαγόμενες πρόσθετες επιβαρύνσεις των εκκαθαριστικών λογαριασμών. Ερωτάται επίσης για τις ενδεδειγμένες ενέργειες ενίσχυσης του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να είναι εφικτές έγκαιρες καταμετρήσεις σε μηνιαία βάση, ώστε κατά το δυνατόν να αποφεύγονται επιπλέον επιβαρύνσεις στους ήδη δυσβάσταχτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock