Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τερματισμό του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τερματισμό του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, συνυπέγραψε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για το κλείσιμο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που εφαρμόστηκε με επιτυχία επί τέσσερα χρόνια και αποτέλεσε ένα από τα πιο πρωτοπόρα μοντέλα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη. Η παρέμβαση των 40 Βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας των Βουλευτών Κορινθίας, Γιώργου Ψυχογιού και Βοιωτίας, Γιώτας Πούλου.

Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, σημειώνεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο ουσιαστικής ενταξιακής πολιτικής για τους αιτούντες άσυλο και τις οικογένειές τους, καθώς και για την εξάλειψη φαινομένων γκετοποίησης και αποκλεισμού. Η παροχή υποστήριξης για την ενοικίαση καταλυμάτων εντός αστικών περιοχών καθώς και η οικονομική βοήθεια με προπληρωμένες κάρτες μέσω ευρωπαϊκών πόρων, υπογραμμίζουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνετέλεσαν στην ομαλότερη ένταξή στις τοπικές κοινωνίες.

Ο τερματισμός του προγράμματος, επισημαίνεται στην ερώτηση, δεν στηρίζεται σε κάποια οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι είναι οικονομικότερη η φιλοξενία του πληθυσμού των αιτούντων σε δομές αντί για διαμερίσματα, αλλά στην εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη μεταφορά των ανθρώπων σε φαραωνικές δομές στα νησιά, σαν αυτή των 87,5 εκατομμυρίων ευρώ που χτίζεται στη Βάστρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, στο κείμενο της παρέμβασης στηλιτεύεται έντονα η αδιαφορία της κυβέρνησης για την τύχη μεγάλου αριθμού νέων Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων – κυρίως ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών – που βρήκαν δουλειά μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και που ανταποκρίθηκαν πλήρως και με ευσυνειδησία στα καθήκοντά τους παρά την χαμηλή αμοιβή τους που την τελευταία τριετία δεν καταβαλλόταν τακτικά.   

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον κ. Μηταράκη να δώσει σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις για τα κριτήρια τερματισμού του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ, τον απώτερο σκοπό της επιχείρησης συγκέντρωσης των προσφύγων σε φαραωνικές υπερδομές, καθώς και για τους λόγους των επανειλημμένων καθυστερήσεων στις πληρωμές του απασχολούμενου προσωπικού αλλά και των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading