Αναγνώριση των εδαφών της Ουκρανίας ως ρωσικά

Όπως είχε προαναγγελθεί ο Πούτιν υπέγραψε σήμερα την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας, που έκαναν δημοψήφισμα στο ρωσικό κράτος. Το γεγονός της αναγνώρισης των δημοψηφισμάτων έχει συναντήσει από την πρώτη στιγμή την αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Αναγνώριση των εδαφών της Ουκρανίας ως ρωσικά

Ο Μπάιντεν σε χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν τις Ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. Στον ίδιο τόνο είναι και η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής ένωσης, όπου τονίζει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία. Η ΕΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την προσάρτηση των εδαφών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα “δημοψηφίσματα” στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση.

Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας

Η ανακοίνωση της ΕΕ καταλήγει ως εξής: «Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τι είπε ο Πούτιν για την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας

Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο. «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον».

Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να διαπραγματευθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης. Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Δείτε όσα είπε ο Πούτιν σε Αγγλική μετάφραση από το Sky news

Ενημέρωση από την κρατική Δούμα της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου

Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα σχέδια υπαγωγής των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία,

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.

Η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα όπως τα χαρακτηρίζει σε τέσσερις εν μέρει ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, και είπε πως τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι κάτοικοι τάχθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Δυτικές κυβερνήσεις πάντως, όπως και το Κίεβο δήλωσαν πως οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Οι θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο θέμα

Με ανακοίνωση από το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας τα επίσημα κυβερνητικά χείλη καταδικάζουν την προσάρτηση των εδαφών στην Ρωσική ομοσπονδία. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη.

Η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.

Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

3 thoughts on “Αναγνώριση των εδαφών της Ουκρανίας ως ρωσικά

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.