Το ΚΚΕ για τον νεκρό εργαζόμενο σε μεταλλείο Βωξίτη

Το ΚΚΕ πήρε θέση για τον εργαζόμενο που έφυγε από την ζωή όταν κατέρρευσε στοά του μεταλλείου που εργαζόταν. Το περιστατικό έγινε στο μεταλλείο της «Imerys» της Φωκίδας.

Το ΚΚΕ για τον νεκρό εργαζόμενο σε μεταλλείο Βωξίτη

Ο εργαζόμενος που σκοτώθηκε είχε μπει μέσα στη στοά με ένα τετρακίνητο όχημα για την επίβλεψή της. Ωστόσο, ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε και τον καταπλάκωσε. Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 1 χιλιόμετρο από την είσοδο της στοάς στην οποία βρισκόντουσαν κι άλλα δύο άτομα που ευτυχώς δεν κινδύνευσαν.

Η Θέση του ΚΚΕ

«Άλλος ένας νεκρός εργαζόμενος προστίθεται στον ματωμένο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων και των “ανθρωποθυσιών” στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή τη φορά στη Βάριανη Φωκίδας, στο μεταλλείο Βωξίτη “IMERYS”, όπου μετά από κατάρρευση στοάς ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο κινδύνευσαν.

Η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η εντατικοποίηση, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, είναι η αιτία των εργατικών ατυχημάτων. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διατηρεί την απουσία ουσιαστικών ελέγχων του κράτους – έλεγχοι οι οποίοι να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς- είναι αυτή που θωρακίζει την εργοδοτική ασυδοσία. Είναι αποκαλυπτικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έκθεση, στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας (αρμόδιο για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών), στο τέλος του 2019 υπηρετούσαν μόνο 3 μηχανικοί. Αυτή την άθλια πραγματικότητα, έρχονται να νομιμοποιήσουν και να ενισχύσουν και οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και ο νόμος για τη “διάλυση” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου και απαιτεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και στην απόδοση όλων των ευθυνών. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στο αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και κοστίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

Για το θέμα έχει πάρει θέση και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, που μεταξύ άλλων απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, να παρθούν άμεσα, πλήρη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στις στοές, και να τους αποδοθούν μέσα προστασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Παράλληλα καλεί το Σωματείο Εργαζομένων της «Imerys» να κηρύξει στάση εργασίας.

Την αναστολή των δραστηριοτήτων της πάντως μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε η Imerys, στο μεταλλείο της οποίας στη Φωκίδα σημειώθηκε νωρίτερα εργατικό δυστύχημα. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τι θα συμβεί με την εργασία και το μεροκάματο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της αναστολής.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading