Η Ικαρία άντεξε και τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με έρευνα που υπογράφει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Ζαούτης (και οι δυο συμπατριώτες μας), το νησί μας είχε 25% θνησιμότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο σημείο μάλιστα που στέκεται η έρευνα είναι ότι μόλις 3 υπερήλικες (άνω των 90) πέθαναν από την πανδημία όταν τα ποσοστά σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν αναλογικά πολύ πολλαπλάσια.

Η Ικαρία άντεξε και τον κορωνοϊό

Η Ικαρία ανήκει στις μπλε ζώνες, όπου υπάρχουν πολύ άνθρωποι ηλικίας άνω των 90 ετών. Οι υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη που ανήκουν στις μπλε ζώνες είναι η η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και η Οκινάουα στην Ιαπωνία. Σε πολλά άρθρα οι μπλε ζώνες έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές που οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν. Η αλήθεια είναι πως όντως στο νησί μας έχουμε πολλούς υπερήλικους, αλλά και πολλά νέα παιδιά που έφυγαν από την ζωή είτε από ασθένειες ή από ατυχήματα.

Αας δούμε ωστόσο τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της Ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας και συνυπογράφουν πέρα από τους δυο συμπατριώτες μας η Χριστίνα Χρυσοχόου, ο Δημήτριος Τσιάχρης, ο Χρήστος Αντωνίου, η Παναγιώτα Μανωλάκου, ο Γεράσιμος Σιάσος, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος. Πατώντας πάνω στα ονόματα μπορείτε να βρείτε μερικά βιογραφικά στοιχεία των ανθρώπων που έκαναν την δημοσίευση.

Τα ευρήματα της Ikaria Study

Οι αάνθρωποι που αναφέραμε πιο πάνω καθώς και άλλοι αποτελούν την εξειδικευμένη ομάδα που μελετάει το φαινόμενο της μακροζωίας στο νησί μας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη. Η ομάδα ερευνά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στην περιοχή μας και συμβάλλουν στη διατήρηση μίας καλής και ποιοτικής ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ειδικά για την Ικαρία, μέσα από την ‘Ikaria Study’,όπως ονομάζεται η ομάδα, έχουν εξακριβωθεί και καταγραφεί οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η μεσογειακή διατροφή, η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων, η συστηματική ασκηση κ.α., αλλά και οι μη Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως το γονιδιακό υπόστρωμα, οι ειδικοί περιβαλλοντολογικοί παράγοντες και άλλοι.

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που προέκυψε από αυτή την έρευνα, αφορά στο ενδοθήλιο των αρτηριών των κατοίκων της Ικαρίας, το οποίο με μετρήσιμους δείκτες, είναι πιο “υγιές” σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Ελληνικού πληθυσμού.

Η νέα ανακάλυψη της ομάδα

Η πρόσφατη επιστημονική μελέτη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το νησί μας, και σχετίζεται άμεσα με το ενδοθήλιο των Ικαρίων, αφού, όπως παρατηρήθηκε, ένα υγιές ενδοθήλιο δε συμβάλλει μόνο στην επίτευξη μίας υγιούς μακροημέρευσης αλλά σχετίζεται άμεσα με τα ποσοστά θανάτων από την νόσο Covid-19.

Χαρακτηριστικά το ποσοστό θνησιμότητας στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 12,1 για 1000 νοσήσεις από Covid-19, ενώ στην Ικαρία 2,9 για τον ίδιο αριθμό νοσήσεων σύμφωνα με την έρευνα αυτή. Η Ικαρία έχει ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών αυτή τη στιγμή περίπου 67%, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι περίπου 75,25%. Το ποσοστό όμως την περίοδο που έγινε η έρευνα σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν ίδιο με αυτό που είχε η υπόλοιπη Ελλάδα, άρα το εμβόλιο δεν έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο που έκανε την διαφορά στο ποσοστό.

Στην Ικαρία επίσης τα συνολικά καθημερινά περιστατικά σύμφωνα με την έρευνα ήταν εξαιρετικά χαμηλότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα της υπόλοιπης Ελλάδας. Σε αυτό βέβαια δε συμφωνούν και στόσο τα νούμερα που δίνει ο ΕΟΔΥ, αφού η Ικαρία είχε μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων κια σύμφωνα με τα δικά μας ποσοστά το 35% των κατοίκων έχει προσβληθεί από την ασθένειας. Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές τον καθοριστικό ρόλο τον διαδραματίζει πιθανότατα το ενδοθήλιο των Ικαριωτών που είναι πιο υγιές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι τι σχέση έχει το ενδοθήλιο με τον Κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η ιατρική επιστήμη, ο covid προσβάλλει πρώτα το ενδοθήλιο των αρτηριών, ενώ οι πιο σοβαρές λοιμώξεις, που οι ασθενείς είτε χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ είτε καταλήγουν, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε επιπλοκές του ενδοθηλίου. Οι επιπλοκές αυτές δύναται να καταστρέψουν κύρια και ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ κ.τ.λ.

Εαν το ενδοθήλιο είναι υγιές τότε ο οργανισμός μας έχει μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στη νόσο και άρα η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο ιός μειώνεται σημαντικά, και ως αποτέλεσμα, άνθρωποι με ένα υγιές ενδοθήλιο, χωρίς συνοδά νοσήματα, μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά ή να καταλήξουν.

Αυτή λοιπόν η παρατήρηση της επιστημονικής ομάδα σε σχέση με το ενδοθήλιο των Ικαριωτών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα, που συμβάλλει στην καλύτερη μελέτη της παθοφυσιολογίας, της πρόληψης και της αντιμετώπισης της νόσου.

Οι στόχοι της ομάδας του καθηγητή πλέον μετά από αυτήν την έρευνα είναι η διεξοδική, επιδημιολογική μελέτη που θα αποσκοπεί στην χαρτογράφηση και την εξέταση των μοναδικών χαρακτηριστικών του Ικαριακού πληθυσμού και των ιδιαίτερων συνήθειων του, που μπορεί να συνδέονται με την εξαιρετική μακροβιότητα.

Πληροφορίες από το πρώτο θέμα

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading