Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Δεκέμβρης-γιορτές-Κάλαντα. Δεκέμβρης, τελευταίο βράδυ του μήνα, παραμονή Πρωτοχρονιάς και στην πόλη της Κίου- στην Προποντίδα- τα μικρά Ελληνόπουλα με φαναράκια στα χέρια τους γυρίζουν στις Ελληνικές γειτονιές και τραγουδούν τα παρακάτω κάλαντα:
Καλήν εσπέραν άρχοντές μου,
Ευγενείς και κύριές μου,
Αρχοντόπουλα και άλλοι
Έχουνε χαρά μεγάλη.
…………
Νέον έτος σας μηνύω
Και περιτομήν Κυρίου
Και την μνήμην ιεράρχου
Του Μεγάλου Βασιλείου.
…………
Άρχοντες και ευγενείς μου,
Σεβαστοί κι εσείς γονείς μου,
Δώρα δότε, δώρα πάρτε
Και Βασίλειον τιμάτε.
…………
Δώρα δότε στα παιδία,
Ω χαρά, ω ευτυχία!
Ζείτε, ζείτε, ευτυχείτε
Και το έτος να χαρείτε!»
Κίος: Αρχαία Ελληνική πόλη της Μ. Ασίας(στην Βιθυνία), που κατά τη μυθολογία την ίδρυσε ο αργοναύτης Πολύφημος, ο οποίος έμεινε εκεί με εντολή του Ηρακλή, για να βρει τον φίλο του, Ύλα τον οποίο είχαν απαγάγει οι νύμφες του ποταμού Κίου. Ελλήνων κτήση η πόλη της Κίου από τον 6ο π.Χ. αιώνα, γνώρισε μεγάλη ακμή την περίοδο της Βυζαντινής εποχής οπότε η Βιθυνία και όλη η Προποντίδα υπήρξαν τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά τους Χριστιανικούς χρόνους η Κίος ήταν Επισκοπική Έδρα. Το 1336 περιήλθε στην κυριαρχία των Τούρκων . Κίος-χτισμένη στο μυχό του κόλπου της Βιθυνίας, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η τουρκική πόλη Γκεμλέκ.
Στα πλαίσια της διατήρησης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς- αυτής των καλάντων-, επέλεξα και σας μεταφέρω τα κάλαντα της Κίου μιας από τις πολλές-δυστυχώς-αλησμόνητες πατρίδες της Προποντίδας.
Σκίτσο: Ρία Γαΐλα-Σκιτσογράφος
Πηγή: Δομή ,τ. 14 και «Διαβάζω, τ. Δεκεμβρίου 2002»