Η γέννηση ενός σπουδαίου συνθέτη μας

Σαν σήμερα στις 22 Οκτωβρίου του 1937 γεννιέται ο Μάνος Λοΐζος, ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς συνθέτες της χώρας μας.

Η γέννηση ενός σπουδαίου συνθέτη μας

Ο Μάνος Λοΐζος γεννηθήκε μια μέρα σαν σήμερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είχε Κυπριακή και ελληνική καταγωγή. Ο πατέρας του καταγόταν από χωριό της Λάρνακας και η μητέρα του Δέσποινα Μανάκη καταγόταν από την Ρόδο. Ο Μάνος από μικρή ηλικία ασχολούνταν με τη μουσική, αφού στην ηλικία των 7 ετών μελετά βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά και αργότερα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας.

Ο Λοΐζος αποφοιτά από το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας το 1955 και έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει αρχικά φαρμακευτική στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά το 1956 εγκαταλείπει την σχολή προκειμένου να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική (Σημερινό οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή ΑΣΟΕΕ).

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φοιτά στην Σχολή Βακαλό θέλοντας να σπουδάσει ζωγραφική. Το 1960 όμως εγκαταλείπει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργάζεται περιστασιακά προκειμένου να επιβιώσει: άλλοτε ως σερβιτόρος, άλλοτε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλοτε ως μουσικός σε μπουάτ.

Ο Λοΐζος γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, όπου πολιτικά έμεινε εκεί σε όλη τη του τη ζωή. Στα τέλη του 1961 με αρχές του 1962 συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία συγκρότησης του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής. Την άνοιξη του 1962 χρησιμοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη ως διευθυντής της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής στις παραστάσεις της Όμορφης Πόλης. Ο Μάνος Λοΐζος φιλοξενείται στο σπίτι της πρώην συζύγου του καθηγητή των γαλλικών που είχε στην Αλεξάνδρεια, της Διδούς Πετροπούλου, η οποία εργαζόταν στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Αυτή θα συστήσει τον νεαρό μουσικό στον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στη δισκογραφική εταιρεία Φιντέλιτυ. Το 1962 ηχογραφεί το πρώτο του σαρανταπεντάρι Το τραγούδι του δρόμου σε στίχους Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και ερμηνεία από τον Γιώργο Μούτσιο.

Τον Μάρτιο του 1965 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο Μάρω Λήμνου. Μαζί της αποκτά και μία κόρη, τη Μυρσίνη. Όταν επιβλήθηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών έφυγε για την Αγγλία, τον Σεπτέμβριο του 1967, για να επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το 1971 γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη. Το 1972 θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), που συστήνεται για την καταπολέμηση της κασετοπειρατείας και της λογοκρισίας. Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 θα συλληφθεί στο σπίτι του στο Χολαργό και θα κρατηθεί για δέκα ημέρες. Το 1978 θα παντρευτεί την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη και την ίδια χρονιά θα γίνει πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος.

Τον Οκτώβριο του 1981 μπαίνει στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξίδεψε στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις. Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο της Ελλάδος. Τον Αύγουστο όμως ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Απεβίωσε δέκα ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982, σε ηλικία μόλις 45 ετών.

Στη σύντομη ζωή του έδωσε μια πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσική, όπως τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη, τον Γιάννη Νεγρεπόντη, τον Δημήτρη Χριστοδούλου στους στίχους και με τους ερμηνευτές όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη, την Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Χάρις Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Καλατζή, την Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.

Τελευταίος δίσκος του ήταν τα “Γράμματα στην Αγαπημένη” σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου. To 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.