Ο Μιχάλης Καριάμης στα Ικαριώτικα νέα

Συνέντευξη στην Τασσώ Γαΐλα

…Γιέ μου, φρόντισε να μπορείς να κοιτάς τον απέναντί σου, κατάματα. Να μην αισθανθείς ποτέ την ανάγκη να σκύψεις από ντροπή το κεφάλι. Να το σκύβει πάντα, ο απέναντι σου!…

Ο Μιχάλης Καριάμης στα Ικαριώτικα νέα
Ο Μιχάλης Καριάμης με την Τασσώ Γαΐλα

Λόγια του Γεωργίου Μιχαήλ Καριάμη στον μοναχογιό του Μιχάλη…Λόγια πού ο Μιχάλης τήρησε κατά γράμμα όπως και όλες τις άλλες διδαχές του πατέρα του, πατέρα-πρότυπο στη ζωή του. Αυτές τις διδαχές του αγαπημένου του πατέρα με τη σειρά του θα  διδάξει  αργότερα στα  δικά του παιδιά Γιώργο και Ανθή.

Με οδηγό, λοιπόν, σε όλη του τη ζωή , ο Μιχάλης Καριάμης, τον πατέρα του Γιώργο έναν ξεχωριστό Έλληνα, αφανή προσωπικότητα, άνθρωπο ακέραιο και ασυμβίβαστο, ακολούθησε και ακολουθεί δικό του προσωπικό δρόμο που προορισμό έχει ένα και μόνο στόχο: την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ο πατέρας του Μιχάλη Καριάμη (Γιώργος)

Στο blog σας κ. Καριάμη τη ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχετε ανεβάσει το εκπληκτικό κείμενό σας «Αξέχαστε πατέρα μου», όπου βλέπουμε την αγάπη σας γι’ αυτόν αλλά και την δραματική δική του ιστορία. Τις ταλαιπωρίες που υπέστη…

-Προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, κ. Γαΐλα, ο πατέρας είχε την ατυχία να  βιώσει τον Εμφύλιο με τα οξυμένα πολιτικά πάθη , σκεφτείτε τότε στη Λαγκάδα αν ήσουν αριστερός δεν έβρισκες δουλειά, οι συνθήκες τον έκαναν να αποφασίσει την εγκατάστασή μας στον Πειραιά το 1952, η πίκρα του πατέρα από τη Χίο μεγάλη, και είχε πολεμήσει και στη Μέση Ανατολή…

Πέτρινα, μεγάλα εκείνα τα χρόνια και ο μικρός Μιχάλης που είχε γεννηθεί στη Λαγκάδα το 1946 θα μεγαλώσει στον Πειραιά  όπου και είναι μόνιμος κάτοικος, και μετά την αποφοίτηση του από το Ναυτικό Γυμνάσιο «Πρωτεύς», αρχίζει ατέλειωτη ναυτική καριέρα διάρκειας σχεδόν 30 χρόνων.

Η οικογένεια του παππού του Μιχάλη στη Σμύρνη-λίγο πριν την καταστροφή του 1922

Πρώτο ταξίδι, 3 ολόκληρα χρόνια. Τόσο κράτησε. Βγήκα από το καράβι ανθυποπλοίαρχος.

1961-1964 η τριετία που αναφέρει ο καπετάν Μιχάλης, κατόπιν ταξίδια σε όλο τον κόσμο με ποντοπόρα σκάφη, κάπου σε ταξίδι και σε κάποιο πέλαγος μαθαίνει για τον θάνατο του αγαπημένου του πατέρα…Το ταξίδι του πατέρα του στη γη σταματά, σταματούν και τα ταξίδια του καπετάν Μιχάλη  στα πελάγη, λόγω υγείας. Πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων. Και τολμά να το δημοποιήσει.

-Ναι, το είπα πρώτα στους φίλους μου και μετά στον τύπο γιατί ήθελα να μάθουν οι άνθρωποι ότι ο καρκίνος νικιέται.Μετά την περιπέτεια της υγείας μου διετέλεσα επι σειρά ετών στέλεχος Ναυτιλιακού γραφείου.

Καπετάν Μιχάλη, σε σας τους ναυτικούς προσάπτουν την κατηγορία ότι όταν ‘βγείτε’ στη στεριά δεν έχετε τι άλλο να κάνετε και το ρίχνετε στο γράψιμο. Τι απαντάτε;

-‘Ότι γράφουν πολλοί δεν είναι ψέμα. ‘Όμως οι περισσότεροι γράφουν ωραία και είναι κάτι που τιμά τον ναυτικό και δείχνει την αγάπη για την πατρίδα που δεν έζησε. Προσωπικά εγώ άρχισα να γράφω τότε με την περιπέτεια της υγείας μου και στη διάρκεια της νοσηλείας μου στον Άγιο Σάββα, είχα μεγάλη αγωνία-δεν σας το κρύβω κ. Γαΐλα-, να μεταφέρω τις γνώσεις μου, να τιμήσω μνήμες, αναμνήσεις μιας σκληρής εποχής, αυτής που έζησα. Εμφύλιος, φτώχεια, κι’ όμως η γενιά μου τα κατάφερε. Παλαίψαμε σκληρά, κάναμε οικογένειες, και κοιτάξτε τώρα που μας έχουν οδηγήσει. Πτωχοποίηση… σχεδόν φοβόμαστε που ζούμε.Γράφω από μεράκι…

Και είστε πολυγραφότατος. Άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά, ηλεκτρονικό τύπο, το blog σας ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, το βιβλίο που μου προσφέρατε…

-Είναι μια μορφή πάλης η παρουσία μου στον τύπο, πάλης ενάντια στην αδικία και αγώνα για το δίκιο και το σωστό, όπως έμαθα από τον πατέρα μου.

Ο αείμνηστος πατέρας σας λάτρευε τη Χίο παρ’ όλο που εκείνη τον πλήγωσε θανάσιμα, εσείς κ. Καριάμη θα μας πείτε τι νοιώθετε για την γενέθλια νήσο Χίο;

Ήθελα να γινόμουν δελφίνι να γύρναγα καθημερινά γύρω από τη Χίο ή να γινόμουν βράχος σε μια άκρη της Μυροβόλου να με έδερνε   καθημερινά η θάλασσά της.

Μιχάλης Καριάμης

Έτσι ξαφνικά στην παρέα έχει προστεθεί εδώ και ώρα ο κ. Δημήτρης Ανδριάνας, που σχολιάζει τα πάντα και παρεμβαίνει και στην παρακάτω ερώτηση σχολιάζοντας και αναφέροντας δικούς του Χιώτες φίλους.

-Δεν γίνετε να μην σχολιάσω και εγώ. Η Χίος  έχει σπουδαίους ανθρώπους. Και καλή πνευματική κίνηση. Τους περισσότερους που σας αναφέρει ο καπετάν Μιχάλης έχω τη χαρά και την τιμή να τους γνωρίζω και εγώ.

Moto του Μιχάλη Καριάμη: Προσέχω, οι φίλοι μου να είναι πολύ καλύτεροι από εμένα.

Και, θα μας αναφέρετε ονόματα φίλων σας;

-Να αρχίσω από Χιώτες ναυτικούς; Καλύτερα, πρώτα από τον Δημήτρη Ανδριάνα που είναι και παρόν και η φιλία του με τιμά, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης, ο Μανώλης Φύσσας, ο Αλέκος Καραμούζος-που θα έρθει σε λίγο και θα τον γνωρίσετε-, ο Γιάννης Παπαδόπουλος-πέθανε πρόσφατα-, ο Κώστας Φράγκος, να περάσω στο γιατρό Τάσο Τριπολίτη, στο Νίκο Χαλκιά, στον αείμνηστο Δημήτρη Λαϊνά, στον Γιώργο Μπαχά , τον Βαγγέλη Ρουφάκη, την Ευαγγελία Παπαζή, τον Λευτέρη Πυκνή, την Στέλλα Τσιροπινά, την Αθηνα Ζαχαρού-Λουτράρη, το Γιώργο Χαλάτση,το Γιώργο Φράγκο… Με αιφνιδιάσατε   με την ερώτησή σας και ασφαλώς κάποιους φίλους λησμόνησα να τους αναφέρω και τους ζητώ συγνώμη…

Έντονη κοινωνική δράση, προσφορά στον συνάθρωπο, πολλές ώρες δουλειάς από τον καπετάν Μιχάλη στο Ναυτικό Σύλλογο Κορυδαλλού του οποίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος, Σύλλογος με συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτιστική δράση. Μέλος Χιακών Σωματείων, πάντα στην πρώτη γραμμή στο χώρο της αρθρογραφίας και…

Και πάλι παρέμβαση του Ψαριανού Ερευνητή και ναυτικού κ. Δ. Ανδριάνα για να τονίσει τη βοήθεια που προσφέρει ο σύλλογος του Κορυδαλλού σε προβλήματα συνταξιούχων ναυτικών.

Παναγία Δέσποινα/Αφέντρα και Κορώνα της Αμανής,έκδοση:ΔΑΦΝΗ-Χίος, το βιβλίο που μου προσέφερε, βιβλίο λαογραφικό και ιστορικό, έρευνα πολυετής, ακόμα μια δράση του ανήσυχου αυτού πνεύματος, του Μιχάλη Καριάμη,  που είναι πάντα πρόθυμος  και έτοιμος να τεθεί επικεφαλής κάθε μορφής πάλης για δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισότητα.

Ο Μιχάλης Γεωργίου Καριάμης, πλοίαρχος και αρθρογράφος, είναι παντρεμένος με την Φωτεινή μέλος της γνωστής οικογένειας της Χίου Ζουμίδη και απέκτησε μαζί της 2 παιδιά που λατρεύει και τους έχει μεταδώσει το πάθος του για τη Χίο. Είναι ο Γιώργος και η Ανθή. Δύο τα εγγόνια του ζεύγους από τον Γιώργο, ο Γιώργος και η Φωτεινή και δύο εγγόνια από την κόρη τους Ανθή, η Βασιλική και ο μικρούλης Θοδωρής.

-Κατάφερα να περάσω στα παιδιά μου την αγάπη μου για τη Χιο, όπως έκανε κι ο πατέρας μου σε μένα και αγαπώ πολύ τα εγγόνια μου.Τελειώνει η συνέντευξη; Να γυρίσω στο σπίτι, ξέρετε με τη Φωτεινή φροντίζουμε τον μικρούλη Θοδωρή, είναι μόλις 8 μηνών.

Moto του καπετάν Μιχάλη: Πιστεύω στην ηθική και όχι στα θρησκευτικά δόγματα.

Η ξυλογλυπτική, είναι μια τέχνη που αγαπά και έφτιαξε αρκετά έργα στο παρελθόν, ενώ τα τελευταία χρόνια  είναι γνωστή η ασχολία του΄Μιχάλη Καριάμη με το υποβρύχιο Ψάρεμα. Καταδύσεις- νερά- θάλασσα- Αιγαίο- Χίος. Συνεχές ταξίδι στο όνειρο με την πυξίδα πάντα κολλημένη στο σημάδι της Χίου.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock