Πούτιν: Η κυριαρχία της Δύσης φτάνει στο τέλος της

Μια εκτενή ομιλία παραχώρησε σήμερα Πέμπτη (27/10) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα, στην οποία κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για την αστάθεια που βιώνουν οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας πως έρχεται μια «νέα τάξη πραγμάτων» στην οποία η «δυτική ηγεμονία» θα αποτελεί παρελθόν.

Πούτιν: Η κυριαρχία της Δύσης φτάνει στο τέλος της

Η ομιλία έλαβε χώρα στο Valdai Discussion Club, ένα thinktank με έδρα τη Μόσχα, μια μέρα αφότου ο Πούτιν επέβλεψε μια προγραμματισμένη πυρηνική άσκηση στη Ρωσία. Τίτλος της ομιλίας ήταν: «Ο κόσμος μετά την ηγεμονία: Δικαιοσύνη και ασφάλεια για όλους».

Ο Πούτιν ξεκίνησε να μιλά κατηγορώντας τη Δύση, λέγοντας ότι ότι δεν υπάρχει «ενότητα» στη Δύση και ότι έχουν γίνει «αρκετά βήματα προς την κλιμάκωση» τους τελευταίους μήνες.

«Τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνουν τις προκλήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, δεν ήταν εσκεμμένο, οφειλόταν σε συστημικά λάθη», επεσήμανε ο Ρώσος ηγέτης. Ο Πούτιν συνέχισε κατηγορώντας τη Δύση ότι συμμετείχε σε ένα «επικίνδυνο, βρώμικο και θανατηφόρο» παιχνίδι, ενώ έκανε και λόγο για «αποικιοκρατική νοοτροπία» από μεριάς των δυτικών χωρών.

Σε μια επίθεση κατά του δυτικού πολιτισμού, ο Πούτιν αναφέρθηκε ακόμα και στην πολιτική «ορθότητα», λέγοντας ότι η κουλτούρα της «ακύρωσης» προσωπικοτήτων («cancel culture») πλήττει τις δυτικές χώρες, αναχαιτίζοντας την ανάπτυξη της ελεύθερης σκέψης. Παράλληλα, ο Πούτιν ειρωνεύτηκε τη Δύση η οποία, όπως είπε, νομίζει ότι «το Κρεμλίνο βάζει το χέρι του» σε οτιδήποτε προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης, αλλά και ότι «δεν θα ανεχτεί ποτέ» να κάνει «αυτό που της λέει η Δύση».

«Ο διάλογος της Ρωσίας και της Δύσης και άλλων κέντρων ανάπτυξης θα γίνει πιο σημαντικός στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», προσέθεσε. «Εμείς προσπαθήσαμε να γίνουμε φίλοι τους, αλλά αυτοί επιβάλλουν κυρώσεις σε όποιον δεν μπορούν να χειραγωγήσουν», υποστήριξε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ, ειδικά, ότι χρησιμοποιούν το δολάριο «ως όπλο», απαξιώνοντας τη διεθνή οικονομία.

Στην ομιλία του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η περίοδος της «αδιαίρετης κυριαρχίας» της Δύσης «φτάνει στο τέλος» της και είπε ότι η επόμενη δεκαετία είναι ίσως η πιο «κρίσιμη» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Δύση είναι ανίκανη να κυβερνήσει μονομερώς… όσο κι αν προσπαθεί να το κάνει αυτό», τόνισε. «Η νέα τάξη πραγμάτων που έρχεται θα διέπεται από τον νόμο και την τάξη».

Στη συνέχεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε τι έχει αλλάξει στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο. Ο Ρώσος ηγέτης απάντησε: «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία συγκεκριμένα, δεν πρόκειται για αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτές οι αλλαγές γίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για τεκτονικές μετατοπίσεις ολόκληρης της παγκόσμιας τάξης. Νέα κέντρα δυνάμεων εμφανίζονται – και δεν είμαι ο μόνος που το λέω αυτό. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν για αντικειμενικούς λόγους».

Ωστόσο, είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία «θα ωφελήσει τη Ρωσία και το μέλλον της», διότι «θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κυριαρχίας της – σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα στους οικονομικούς της τομείς». Ο Πούτιν επέμεινε ότι η Ρωσία μπορεί να «αντικαταστήσει αυτούς που εγκαταλείπουν τις αγορές μας» στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθαυτή, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

«Έπρεπε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το Ντονμπάς γιατί οι άνθρωποι ζούσαν για οκτώ χρόνια κάτω από τα πυρά», είπε. «Έπρεπε να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία τους». Ο Πούτιν είπε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, γι’ αυτό έκανε το «επόμενο λογικό βήμα» ενσωματώνοντας τις περιοχές αυτές στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Μόνο η Ρωσία μπορεί να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ισχυρίστηκε.

Ελεύθερος τύπος

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock