Η ΛΑΣ Ικαρίας για την διαχείριση των σκουπιδιών

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας απευθύνει ερώτηση προς τον δήμαρχο Ικαρίας για το ζήτημα των σκουπιδιών και τους χειρισμούς τυο δήμου πάνω σε αυτό το θέμα.

Η ΛΑΣ Ικαρίας για την διαχείριση των σκουπιδιών

Με το ζήτημα των σκουπιδιών έχουμε ασχοληθεί και εμείς, απλά να θυμίσουμε τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι δυο ΧΑΔΑ, με υπογραφή δημάρχου είναι παράνομοι και ότι θα έπρεπε τα σκουπίδια να κατευθύνονται στον ΧΑΔΑ στη θέση Πόδορας της Χίου. Αυτό βέβαια έγινε μόνο μια φορά δηλαδή τον Νοέμβριο του 2021. Οι «παράνομοι» ΧΑΔΑ συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Μερικά από τα έγγραφα θα τα συναντήσετε και στην ερώτηση της παράταξης.

Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε

Στην προηγούμενη συνεδρίαση (10/2022) του Δ.Σ στη συζήτηση του θέματος για τα Αστικά στερεά απόβλητα του νησιού, απορρίψατε την πρόταση «Για πραγματικό κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ με την παράλληλη μεταφορά των ΑΣΑ στο ΧΥΤΑ Χίου μέχρι την κατασκευή των έργων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί», και το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι « Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα τοπικό σχέδιο αλλά και περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων κατά πώς νομίζουμε, όταν αυτό μας γνωστοποιηθεί και έρθει προς τον Δήμο Ικαρίας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» (Απόφαση 56/22 Δήμου Ικαρίας ).

Στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκε η πρωτοφανής για τα χρονικά της τοπικής διοίκησης του νησιού ενέργεια, η διοίκηση του Δήμου σε σύμπραξη με τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο περιβάλλοντος και Υπουργείο Εσωτερικών) να μην αναδεικνύει την σοβαρότητα του προβλήματος άλλα να «ενημερώνουν» φορείς του νησιού που διαμαρτύρονται για την λειτουργία των ΧΑΔΑ ότι οι αυτοί έχουν σταματήσει να λειτουργούν ( Απάντηση Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ).

Όταν αυτό βασίζεται σε έγγραφο του ίδιου του Δήμαρχου, και του φορέα με τον οποίο ο Δήμος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα της τελικής διάθεσης των απορριμμάτων του νησιού, τότε εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα σε δημότες και φορείς του νησιού. Ερωτήματα που ένα μήνα μετά την συνεδρίαση η διοίκηση του δήμου δεν απαντάει.

Δεν είναι η πρώτη φόρα που στην διαχείριση των απορριμμάτων στην χώρα μας γίνονται στην κυριολεξία «Ασκήσεις επι χάρτου», είναι όμως η πρώτη φορά που οι συναρμόδιοι φορείς προσπαθούν να πείσουν τους κάτοικους του νησιού ότι αυτό που βλέπουν δεν υπάρχει.

Γνωρίζοντας την σοβαρότητα αυτού του διαχρονικά δυσεπίλυτου προβλήματος του νησιού, στην 11η / 2020 συνεδρίαση (25/8/2020) εγκρίναμε μαζί με όλες της παρατάξεις του Δ.Σ την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στην Χίο ως μεταβατική λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία για την τελική διάθεση τους. Γιατί η πρόταση αυτή άνοιγε μια νέα σελίδα στο πολυσέλιδο τεύχος της ιστορίας της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ικαρίας, και έδινε μια προσωρινή διέξοδο στο θέμα της παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ του νησιού.

Πρόταση σε κάθε περίπτωση καλύτερη από την πρόταση της προσωρινής αποθήκευσης μετά από δεματοποίηση των απορριμμάτων, όπως πρότειναν στον ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου η διοίκηση της περιφέρειας και του δήμου της περιόδου 2014-19. Πρόταση ποιο λειτουργική και από την μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στον ΧΥΤΑ των Φούρνων, όπως πρότεινε το «Οριστικό Σχέδιο Δράσης για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ» (Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου – ΦΕΚ 1081 Τ.Β – 9/6/2015). Ένα ΧΥΤΑ που δεν λειτούργησε ποτέ, λόγο πρακτικής αδυναμίας του Δήμου Φούρνων, και για αυτό εκφράσαμε τότε την διαφωνία μας αντιπροτείνοντας την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές στην Ικαρία για την τελική διάθεση των απορριμμάτων.

Στην ίδια συνεδρίαση όμως τονίσαμε ότι πρέπει «Να επανέλθουμε εντός του τρέχοντος έτους σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις που θα αφορούν :

α) Το κόστος της συμμέτοχης μας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΦΟΔΣΑ Χίου,

β) Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων,

γ) Το κόστος της προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για την μεταφορά των απορριμμάτων,

δ) Το κόστος τελικής διάθεσης στον ΧΥΤΑ Χίου». Εκτός από την έγκριση της δαπάνης στο μετοχικό κεφάλαιο του ΦΟΔΣΑ Χίου, όλα τα υπόλοιπα δυο χρόνια μετά δεν συζητήθηκαν ποτέ.

Κατόπιν αυτών και προκειμένου να είναι ο Δήμος Ικαρίας συνεπής με τις αποφάσεις του δημοτικού του συμβουλίου, υποβάλουμε στην διοίκηση του δήμου τα ακόλουθα ερωτήματα :
-Προτίθεται η διοίκηση του Δήμου να απαντήσει στους φορείς του νησιού για τους λόγους που παραπλανεί για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους ΧΑΔΑ του νησιού?

Προτίθεται η διοίκηση του Δήμου να ενημερώσει τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο περιβάλλοντος και Υπουργείο Εσωτερικών) για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους ΧΑΔΑ του νησιού?

Προτίθεται η διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει στο πραγματικό κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ με την παράλληλη μεταφορά των ΑΣΑ σε ΧΥΤΑ της Χίου μέχρι την κατασκευή των έργων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, και πότε ?

Τέλος πότε η διοίκηση του Δήμου, θα ενημερώσει το Δ.Σ για :

α) Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων,

β) Το κόστος της προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για την μεταφορά των απορριμμάτων,

γ) Το κόστος τελικής διάθεσης στον ΧΥΤΑ Χίου?

Loading

One thought on “Η ΛΑΣ Ικαρίας για την διαχείριση των σκουπιδιών

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.