Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες στέλνει τον Α.Πάτση στην δικαιοσύνη

Την παραπομπή του Ανδρέα Πάτση στον εισαγγελέα Εφετών αποφάσισε ομοφώνως η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Η υπόθεση θα σταλεί και στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος αλλά και στο ελεγκτικό συνέδριο.

Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες στέλνει τον Α.Πάτση στον εισαγγελέα

Το Πόθεν Έσχες του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή δεν είναι σύννομο και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λάμπρος Παναγιώτου, «παράνομος ή αδικαιολόγητος πλουτισμός, πισίνες, τετραγωνικά αδήλωτα, εξωχώριες εταιρείες φαίνεται να είναι τα νέα στοιχεία οπότε η επιτροπή Πόθεν Έσχες αποφάσισε ομοφώνως την παραπομπή του Ανδρέα Πάτση τόσο στον εισαγγελέα Εφετών όσο και στον εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος για να δει αν υπάρχει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ακόμη ζητήθηκε η άρση του χρηματιστηριακού, τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου ενώ η υπόθεση θα παραπεμφθεί και στο ελεγκτικό συνέδριο για να δουν τα “πάρε – δώσε” με το Δημόσιο κι αν όλα ήταν νόμιμα».

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστος Μπαρδάκης έχει ήδη διατάξει προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας να ερευνηθούν ο Ανδρέας Πάτσης και οι εταιρείες στις οποίες φέρεται να συμμετέχει, αλλά και τα στενά συγγενικά του πρόσωπα για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και κάθε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα. Επίσης θα εξακριβωθεί εάν υπάρχει διασύνδεσή τους με offshore ή εισπρακτικές εταιρίες ή αγοράς κόκκινων δανείων.

Η παραγγελία έχει διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Έρευνών Οικονομικού Εγκλήματος για τον πρώτο έλεγχο των οικονομικών στοιχείων ενώ ο κ. Μπαρδάκης αναμένει να του διαβιβαστεί το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τα Πόθεν Έσχες του βουλευτή.

Ο πρόεδρος της βουλής ζήτησε να υπάρχει προθεσμία στην επανακατάθεση στοιχείων πόθεν έσχες για τους βουλευτές, διότι ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τασούλας, ο Ανδρέας Πάτσης έστελνε «με το τσιγκέλι» τα στοιχεία στο Πόθεν Έσχες του. Ο πρόεδρος της επιτροπής Πόθεν Έσχες, Αθανάσιος Μπούρας, υποστήριξε ότι οι έλεγχοι που κάνει η επιτροπή είναι διαρκείς και ότι επί ενάμιση χρόνο καλούσαν τον κ. Πάτση να καταθέσει νέα στοιχεία στην ελλιπέστατη, αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες που είχε υποβάλει.

Οι υποθέσεις, τόσο του Ανδρέα Πάτση όσο και της συζύγου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, είχαν αρχειοθετηθεί και πρέπει και οι δυο να ανοίξουν ξανά. Η σύζυγος του πρωθυπουργού σύμφωνα με δημοσιεύματα του Documento είχε το 95% των μετοχών μιας Γαλλικής εταιρείας της SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το σπίτι του Βολταίρου στη Γαλλία. Η σύζυγος του πρωθυπουργού ισχυρίστηκε ότι τις μετοχές αυτής της εταιρείας της μεταβίβασε ήδη από το 2016 σε μια ελληνική εταιρεία. Το Documento έχει στοιχεία ότι η συγκεκριμένη μεταβίβαση έγινε το 2020. Ο Παύλος Πολάκης λοιπόν ισχυρίζεται ότι για 4 χρόνια το πρωθυπουργικό ζεύγος παραβίαζε το άρθρο 8 του νόμου 3213/200, από τη στιγμή που η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συμμετείχε στο κεφάλαιο, αλλά και στη διοίκηση εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό. Είναι ακριβώς ο ίδιος νόμος που παραβίασε και ο Ανδρέας Πάτσης.

Ο Κώστας Βαξεβάνης σε σημερινό του άρθρο είναι λίγο πιο αιχμηρός. Ο γνωστός δημοσιογράφος ζητάει να παραιτηθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και να ελεγχθεί ποινικά, αφού αρχειοθέτησε με τον ίδιο παράνομο τρόπο τα πόθεν έσχες Μητσοτάκη – Μαρέβας και Πάτση. Οι αποκαλύψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη για τον Αντρέα Πάτση και τα δημοσιεύματα του Documento, ανάγκασαν την επιτροπή Πόθεν Έσχες να συνεδριάσει εκ νέου. Εισηγητής στην Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες του Πάτση, ορίστηκε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέλος της Επιτροπής, Βασίλειος Παππαδάς. Ο κύριος Παππαδάς, εισηγείται, τα στοιχεία που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες του Πάτση, να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Εφετών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Ο Αντεισαγγελέας εντοπίζει ότι ο βουλευτής της ΝΔ, αφενός είχε συμβάσεις με το Δημόσιο όσο ήταν βουλευτής, αφετέρου διαπιστώνει ότι αρχικώς δεν δήλωνε και στη συνέχεια δήλωσε σε συμπληρωματικές του δηλώσεις, ότι κατέχει εταιρείες στο εξωτερικό, πράγμα όμως που είναι παράνομο. Παρόμοια δημοσιεύματα είχε κάνει αρκετές φορές και η εφημερίδα Δημοκρατία, καθώς και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Ο τελευταίος ήταν και θύμα του Predator λόγω της έρευνάς του.

Στις 26 Ιουλίου του 2021 σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento η Μαρέβα Γκραµπόφσκι φαίνεται ότι αποκάλυψε κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Οικονοµικού Εγκλήµατος και την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής ότι η ίδια έχει την εταιρεία αυτή. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στον τίτλο το δημοσίευμα Η Μαρέβα ομολογεί: «Η εταιρεία είμαι εγώ». Το κύριο επιχείρημα για τη μη δήλωση της εταιρείας αστο πόθεν έσχες ήταν ότι το μετέπειτα πρωθυπουργικό ζεύγος ήταν εν διαστάσει εκείνη την περίοδο. Ο συγκεκριμένος νόμος όμως προβλέπει πόθεν έσχες και για εν διαστάσει συζύγους.

Υπάρχουν λοιπόν ποινικές ευθύνες και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι το οποίο δεν είναι ευχάριστο γενικά για μια δυτική αστική δημοκρατία. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα για τέτοια σκάνδαλα οι πρωθυπουργοί εκπέφτουν από το αξίωμα τους ή παραιτούνται για λόγους ευθιξίας. Το Documento και άλλα μέσα εδώ και τουλάχιστον μια 3ετία βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τέτοια δημοσιεύματα. Είναι ή δεν είναι αλήθεια, δεν έχουμε λόγο βέβαια να μην τους πιστεύουμε, πρέπει η δικαιοσύνη της χώρας να ασχοληθεί και με τον πρωθυπουργό, τότε θα έχει νόημα και η συγκεκριμένη απόφαση που αφορά τον Ανδρέα Πάτση. Δεν φέρουμε κάποιο στοιχείο εμείς οι ίδιοι, αλλά οι σκιές σκανδάλου πρέπει να φύγουν για να μπορέσει η δημοκρατία να ισσοροπήσει σε αυτή την χώρα, αλλιώς ας αλλάξουν τους νόμους.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock