4 Νοεμβρίου 1912: Το τέλος της Ελευθέρας Πολιτείας της Ικαρίας

Το νησί της Ικαρίας ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1521 και έπειτα. Το 1912 η Ιταλία κατέκτησε τα Δωδεκάνησα μετά από τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο. Το νησί μας όπως και τα άλλα νησιά του Αιγαίου φοβόντουσαν ότι θα βρεθούν και αυτά υπό την Ιταλική κυριαρχία.

4 Νοεμβρίου 1912: Το τέλος της Ελευθέρας Πολιτείας της Ικαρίας

Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη στις 17 Ιουλίου του 1912 οι κάτοικοι της νήσου μας εξεγέρθηκαν έναντι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι επαναστάτες συνέλαβαν μια τουρκική φρουρά 30 ατόμων που υπήρχε πάνω στο νησί και κήρυξαν την Ελεύθερη Πολιτεία της Ικαρίας την επόμενη μέρα. Από τις 18 Ιουλίου του 1912 μέχρι τις 4 Νοεμβρίου το νησί μας τελούσε υπό ανεξάρτητη προσωρινή κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις των νησιωτών και βεβαίως και των Ικαριωτών, γιατί παράλληλες εξεγέρσεις έγιναν και στη Χίο, τη Σάμο και την Λέσβο, αλλά αρνήθηκε να συμπεριλάβει αμέσως το νησί στην ελληνική επικράτεια, επειδή δεν ένιωθε αρκετά ισχυρή η Ελληνική κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου σε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Προκειμένου να διοικηθεί το μικρό αυτό κράτος, όπου τον Αύγουστο του 1912 προσχώρησαν και οι Φούρνοι σε αυτό, έγινε μια 9 μελης προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Μαλαχία. Τα πράγματα όμως δεν ήταν όσο ευνοϊκά όσο φαίνονται. Αμέσως τέθηκε το ζήτημα ποια θα είναι η πρωτεύουσα του κράτους, δηλαδή εαν θα είναι ο Εύδηλος ή ο Άγιος Κήρυκος. Από εκείνη την εποχή ουσιαστικά ξεκίνησε η διαμάχη των δύο μεγαλύτερων πόλεων του νησιού μας. Το ζήτημα τέθηκε τόσο σοβαρά που οδηγηθήκαμε στα πρόθυρα εμφυλίου.

Σε αυτούς όμως τους λίγους μήνες μέχρι την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος η κυβέρνηση του νησιού κατάφερε να εκδόσει μια πολύ σπάνια σήμερα, για τους συλλέκτες, σειρά γραμματοσήμων. Έφτιαξε μια ταχυδρομική υπηρεσία και έφτιαξε την δικιά της σημαία αλλά και τον δικό της ύμνο, που για αυτόν έχουμε γράψει παλαιότερα.

Όταν εντέλει η Ελλάδα μπήκε στου Βαλκανικούς πολέμους στις 8 Οκτωβρίου του 1912, ο ελληνικός στόλος πέρασε από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και έτσι τερματίστηκε η ανεξαρτησία του νησιού μας. Έκτοτε, 110 χρόνια, το νησί μας ακολούθησε την πορεία του Ελληνικού κράτους. Η επίσημη βέβαια προσάρτηση του νησιού, όπως και των υπολοίπων νησιών του Βορείου Αιγαίου έγινε με τη συνθήκη του Λονδίνου στις 24 Ιουνίου του 1913. Η προσάρτηση έγινε με βοήθεια της Βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ιωάννης Μελάς στο βιβλίο του ”Ιστορία της Νήσου Ικαρίας” (ρεπορτάζ της ΕΡΤ) αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της περιόδου τονίζει:

«Με την επίτευξη της απελευθέρωσης την 17η Ιουλίου του 1912 ο Ικάριος Αρχηγός Ιωάννης Μαλαχίας επισκέφθηκε την Αθήνα με σκοπό την αναγνώριση της Ικαρίας Ελευθέρας Πολιτείας, εκεί βρέθηκε με τους Πρεσβευτές της Ιταλίας και της Βρετανίας οι οποίοι έδωσαν υποσχέσεις στον Ικάριο Αρχηγό. Στη συνέχεια βρέθηκε τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στον οποίο εξέθεσε τα προβλήματα και τις απειλές του νέου νησιωτικού κράτους, και την ανάγκη για στρατιωτική προστασία σε περίπτωση νέας εχθρικής εισβολής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καθησύχασε τον Ιωάννη Μαλαχία και έστειλε στην Ανεξάρτητη Ικαρία εθελοντές αξιωματικούς και οπλίτες μαζί με τα απαραίτητα πολεμοφόδια (Εκείνη την χρονική περίοδο η Ελλάδα είχε ήδη υπογράψει μυστική συνθήκη με Σερβία.-Βουλγαρία και Μαυροβούνιο για προγραμματισμένη πολεμική ενέργεια εναντίων των Τούρκων, τους A’ Βαλκανικούς Πολέμους.)

Στο ενδιάμεσο διάστημα η παγίωση της ασφάλειας που ένιωσαν οι Ικάριοι και η επικείμενη ένωση με την Ελλάδα, αναβίωσε στο νησί μας τοπικιστικές και προσωπικές αντιθέσεις, που υπήρχαν, κυρίως με το ποια θα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Ευτυχώς μερικά συμπωματικά περιστατικά δεν στάθηκαν ικανά να αναζωπυρώσουν την ιστορικά δικαιολογημένη φιλοδοξία των Ευδηλίων και έτσι την 1η του Νοέμβρη αντί για πολεμική διαμάχη, έφτασαν από τον Εύδηλο ειρηνικές επιστολές οι οποίες ανέφεραν την παρεξήγηση των προθέσεων της περιοχής από τους Φαναρίτες και συνιστούσαν παύση οπλοφορίας. Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου το Αντιτορπιλικό ”Θύελλα”, με πλοίαρχο τον Αλ.Βλαχόπουλο έφτασε στον Εύδηλο, χαιρέτισε με 21 κανονιοβολισμός την πλατεία του Ευδήλου που κυμάτιζε η Ελληνική σημαία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το Αντιτορπιλικό Θύελλα έφτασε στην πρωτεύουσα του νησιού τον Άγιο Κήρυκο και ο εορτασμός για την ένωση της Ικαρίας με την Ελλάδα έγινε την επόμενη ημέρα 5 Νοεμβρίου.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock