Απελπισία φέρνουν καθημερινά στους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς οι ελλείψεις φαρμάκων με πάνω από 400 βασικά φάρμακα να λείπουν από την αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών τη στιγμή που τα χρειάζονται. Τα φάρμακα που λείπουν αφορούν χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, επιληψία, ψυχικές παθήσεις, ενώ κάποιες κατηγορίες φαρμάκουν που παρουσιάζουν έλλειψη είναι αντιπηκτικά, παυσίπονα, αντιβιοτικά κλπ.

Οι αιτίες του προβλήματος αποδίδονται από τον ένα κρίκο της αλυσίδας φαρμάκου στον άλλο, με το γεγονός να παραμένει χωρίς λύση και με περιορισμένες παρεμβάσεις από την πολιτεία, καθώς λείπουν οι μηχανισμοί ελέγχου.
Ελλείψεις σε φάρμακα στη Σάμο σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ
Ταλαιπωρία και για τους ασθενείς της Σάμου αποτελεί η έλλειψη φαρμάκων καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Σάμου, Ελπίδα Χατζηελευθεριάδου, στο νησί η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από ότι στα αστικά κέντρα, καθώς οι αποθήκες έχουν μεγαλύτερο απόθεμα αλλά είναι αδιανόητο, τόνισε, να μην υπάρχουν βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται καθημερινά και να δίνεται το ντεπόν με πλαφόν.
Η κ. Χατζηελευθεριάδου τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και θα πρέπει να καταλάβει το αρμόδιο υπουργείο ότι τα φάρμακα καθημερινής χρήσης πρέπει να είναι σε επάρκεια, καθώς οι ασθενείς κινδυνεύουν αν σταματήσουν τη θεραπεία τους. Επίσης η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου αναφέρθηκε στις συχνές αυξήσεις των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, αλλά και στη δυσκολία που πλέον ο κόσμος αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, που τον αναγκάζει να πάρει τα απαραίτητα φάρμακα πληρώνοντας όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή.
Αναφορικά με τα αντιγριπικά εμβόλια τόνισε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τους συχνούς εμβολιασμούς και καθυστερεί να τα βάλει, καθώς ακόμη οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.
Ερώτηση της Ελληνική λύσης (Κωνσταντίνος Χήτας)
Η ερώτηση έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 2022 προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υπουργό Υγείας. Η ερώτηση έχει ως εξής:
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διογκώνεται το από ετών πρόβλημα ελλείψεως φαρμάκων, τα οποία αγγίζουν σε αριθμό τα 400 σκευάσματα πρώτης γραμμής, αφορώντα τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την υπέρταση κ.ά. Γνωρίζετε ότι η έλλειψη αυτή οφείλεται στην «παράλληλη εξαγωγή» κατά την οποία τα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα φτηνά και ακολούθως μετά τα ίδια εξάγονται σε άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές, έχοντας σαν αποτέλεσμα να παρατηρούνται οι ελλείψεις αυτές στην ελληνική αγορά. Η ενέργεια αυτή των χονδρεμπόρων και των φαρμακαποθηκών είναι νόμιμη μεν, διερευνητέο αν είναι ηθική δε. Προ καιρού τα Υπουργεία σας είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές, αλλά κατά δήλωση του μέλους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, στον οποίο και εκεί παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, όπως και στη Θεσσαλονίκη, κ. Ανδρέα Γραμμενίδη, «στοκάρανε» τα προϊόντα τους στις αποθήκες για ένα εξάμηνο και, όταν ήρθη η απαγόρευση, τα εξήγαγαν.
Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να επιβάλλετε καθολική και μακροχρόνια απαγόρευση της δυνατότητος να πραγματοποιούνται εξαγωγές φαρμάκων;
Στις 3 Νοεμβρίου του 2022 δημοσιεύσαμε και κείμενο του Σταμάτη Βαρδαρού πάνω στο θέμα