Η Χερσώνα πέρασε σε Ουκρανικά χέρια

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Η Χερσώνα πέρασε σε Ουκρανικά χέρια

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου. Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Μετά την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων Ουκρανοί πολίτες της πόλης κατεβάσαν οποιαδήποτε Ρωσικά σύμβολα και στη συνέχεια εισήλθε ο ΝατοΟυκρανικός στρατός και σήκωσε στα βασικά κτίρια της πόλης, την Ουκρανική σημαία. Ο Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, ο Ουκρανός κυβερνήτης της Χερσώνας, ανήρτησε στο Telegram βίντεο με στρατιώτες από την 59η μηχανοκίνητη ταξιαρχία που διέσχιζαν το απελευθερωμένο χωριό Μπλαχοντάτνε, κρατώντας ουκρανικές σημαίες. Στο κοντινό χωριό Πόσαντ Ποκρόφσκι, διαλυμένα κτίρια και ένα κατεστραμμένο φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο προς τη Χερσώνα σηματοδοτούν ότι εκεί βρισκόταν προηγουμένως η πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μια ουκρανική σημαία κυμάτιζε σε μια στάση λεωφορείου, γεμάτη με τρύπες από σφαίρες. Κατοικίες και κτίρια και στις δύο πλευρές του δρόμου είχαν χτυπηθεί από πυρά ενώ σπασμένα κλαδιά κρέμονταν από κορμούς δέντρων που βρίσκονται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο. Ουκρανοί στρατιώτες είχαν στήσει σημεία ελέγχου, χαιρετώντας τα οχήματα του ουκρανικού στρατού που περνούσαν από το σημείο.

Οι Ρώσοι στρατιώτες όμως κατά την αποχώρηση καταστρέψαν την γέφυρα Αντονίφσκι, που αποτελεί και το μοναδικό πέρασμα από τη Χερσώνα προς την υπο ρωσικό έλεγχο ανατολική όχθη του Δνείπερου. Η επαρχία της Χερσώνας να θυμίσουμε ότι είναι μία από τις τέσσερις που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσάρτησε από την Ουκρανία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η απώλεια της πρωτεύουσας της επαρχίας αυτής όμως είναι ένα κομβικό σημείο όπου σταματάει την προσάρτηση αυτής της περιοχής από την Ρωσία, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το γεγονός πως ο Ρωσικός στρατός πέρασε ανατολικά του Δνείπερου, δείχνει την πρόθεση της Ρωσίας ως προς τις προσαρτήσεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως δήλωσε ότι το καθεστώς της προσαρτηθείσας περιοχής παραμένει αμετάβλητο.

Εντωμεταξύ το Κίεβο ανακοίνωσε την ανταλλαγή 45 Ουκρανών αιχμαλώτων με τη Ρωσία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουκρανικής Κυβέρνησης 45 Ουκρανοί στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία και επίσης επαναπατρίστηκαν οι σοροί δύο Ουκρανών στρατιωτών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.