Βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Μια τρομοκρατική επίθεση με 6 νεκρούς και 81 τραυματίες μέχρι στιγμής συγκλονίζει την γείτονος χώρα. Πίσω από αυτή την επίθεση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι βρίκσεται μαι γυναίκα η οποία πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.Μη επαληθευμένα πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μια έκρηξη. Ωστόσο, οι αρχές υπογράμμισαν ότι η έρευνα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 15:30 ώρα Ελλάδος και Τουρκίας σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της πόλης. Εκείνη την ώρα στο κέντρο της πόλης βρίσκονταν αρκετοί πολίτες που έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους. Υπάρχουν βίντεο από την στιγμή της έκρηξης όπου έντρομοι, όπως είναι λογικό, πολίτες τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Από την έκρηξη υπάρχουν 6 νεκροί και 81 τραυματίες, την ευθύνη της επίθεσης δεν την έχει αναλάβει ακόμη κανείς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την διπλανή χώρα ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο που βρίσκεται στην κατάμεστη λεωφόρο Ιστικλάλ, την οποία η αστυνομία απέκλεισε γρήγορα. Η περιοχή, στη συνοικία Μπέγιογλου στο ευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής μητρόπολης, ήταν γεμάτη, ως συνήθως τα σαββατοκύριακα, από ανθρώπους που έκαναν ψώνια, από τουρίστες και οικογένειες.

Βίντεο που έλαβε το Reuters δείχνει τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη στο κέντρο της λεωφόρου, στέλνοντας συντρίμμια στον αέρα και αφήνοντας ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. Ο Οκτάι δήλωσε πέρα από το γεγονός πως πίσω ότι από την ενέργεια βρίσκεται μαι γυναίκα ότι θεωρεί ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση.

Ο Ερντογάν που βρίσκεται στη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία δήλωσε ότι «Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον.Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», και πρόσθεσε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην επίθεση. Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία.

Εαν πάντως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση οι πιο πιθανοί να αναλάβουν την ευθύνη αυτή είναι οι Κούρδοι αυτονομιστές ή οι Ισλαμιστές μαχητές. Στο ρεπορτάζ της διπλανής χώρας οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο σημείο που έγινε η έκρηξη δηλώσαν τον τρόμο τους και τον φόβο τους για το περιστατικό αυτό. Η αστυνομία πάντως έδρασε γρήγορα, απέκλεισε το σημείο, χρησιμοποίησε επίσης ελικόπτερο που πέταγε πάνω από το σημείο της έκρηξης, ενώ πάρα πολύ γρήγορα έφτασαν τα ασθενοφόρα που παρέλαβαν τους τραυματίες και τους νεκρούς. Επίσης κινητοποιήθηκαν οργανώσει σαν την Τουρκική ερυθρά ημισέληνο, που παρείχαν αμέσως φιάλες αίματος για τους τραυματίες.

Η τελευταία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν έξω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου το 2016, όπου σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 155. Την ευθύνη εκείνης της επίθεσης την είχει αναλάβει ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το κόμμα αυτό θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην γείτονος χώρα.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

One thought on “Βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock