Οι γκρίζες ατσίδες και η περίπτωση του Μαγγανίτη

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Οι γκρίζες ατσίδες και η περίπτωση του Μαγγανίτη

Όλα τα είχαμε δει στην Ικαρία, το περιστατικό όμως που περιγράφτηκε σε ρεπορτάζ της Ικαριακής ραδιοφωνίας, που είναι ουσιαστικά ένα καταγγελτικό κείμενο του ΔΣ του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαγγανιωτών Ικαρίας «ΤΟ ΚΑΒΑΚΙ», είναι κάτι που τουλάχιστον οι νεότεροι κάτοικοι του νησιού, δεν το έχουν ζήσει ποτέ.

Καθεστώς τρομοκρατίας στο Μαγγανίτη καταγγέλουν κάτοικοι του χωριού. Άγνωστοι (μάλλον γνωστοί θα ναι, αλλά ας το χωνέψουμε και αυτό) με το όνομα γκρίζες ατσίδες πήγαν και βανδαλίσαν το πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Έγραψαν στους τοίχους τα εξής μηνύματα: «Λευτεριά στα Κουτάλια» Γκρίζες ατσίδες, Έξω μπέλα μέσα Κατσιβέλα, κάτω η χούντα από το «Καβάκι», Γκρίζες ατσίδες. Αποκτήσαμε λοιπόν και τρομοκρατική οργάνωση μέσα στην Ικαρία που δρα στο όνομα ποιού? Οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά. Πάνω στο ζήτημα αυτό όταν συνομιλήσαμε με κατοίκους του χωριού μας πληροφόρησαν για κάποια πρωτόγνωρα πράγματα σε ότι αφορά την κοινωνία μας. Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι η υπόθεση προκάλεσε την έρευνα των αρμοδίων αρχών. Η έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει.

Εαν όμως είχαμε να κάνουμε μόνο με συνθήματα στους τοίχους ενδεχομένως να μην ασχολούμασταν. Κάτοικοι του χωριού καταγγέλουν πρωτόγνωρα πράγματα. Ομάδα κατοίκων εν ονόματει, γκρίζες ατσίδες, σαν να λέμε δηλαδή οι γκρίζοι λύκοι, προκειμένου να επιβάλουν τις απόψεις τους, πάνω από ενα έτος τώρα σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεχτήκαμε, τραμπουκίζουν άλλους κατοίκους του χωριού. Τα συνθήματα στον τοίχο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Συχνά οι εκπρόσωποι του συλλόγου το καβάκι δέχονται δολιοφθορές σε αυτοκίνητά τους και σε άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, εκφοβίζουν τον κόσμο πετώντας τρικάκια σε οικίες και στους δρόμους. Τρικάκια που γράφουν απειλητικά μηνύματα και άλλες παράξενες τέτοιες πράξεις. Τα άτομα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα και πέρα από το ότι ήταν ενήμερος ο δήμος Ικαρίας, θα εξηγήσουμε παρακάτω, είχαν σταλεί επιστολές προς τον δήμαρχο, που έμειναν στα συρτάρια. Έχουν επιβάλλει λοιπόν το δικό τους καθεστώς τρομοκρατίας, σαν το παρακράτος της δεκαετίας του 60. Εμάς βέβαια αυτό δεν μας κάνει εντύπωση, αφού το παρακράτος της δεκαετίας του 60 το δημιούργησαν οι ιδεολογικοί πρόγονοι των γκρίζων ατσίδων. Ωστόσο εαν ο δήμος είχε παρέμβει νωρίτερα δε θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Έχουμε δεξιό δήμο, έχουμε δεξιό έπαρχο-περιφερειάρχη, έχουμε δεξιά κυβέρνηση, άρα τι μπορεί κανείς να αναμένει από αυτούς τους ανθρώπους? Προφανώς για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είναι όλοι το ίδιο αλλά όταν είδαμε σε δημοτικό συμβούλιο ότι κάποιος πήγε να μιλήσει για τα ζητήματα αυτά και του έκλεισαν το μικρόφωνο, την ώρα που άρχισε το πρόσωπο αυτό να μιλάει για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, ζητώντας βέβαια την παρέμβαση του δήμου, η απάντηση ήταν “Κλείσε το ίντερνετ κλείσε το ίντερνετ”, αυτό φώναζε ο δήμαρχος. Η σύνδεση ήταν μέσω ίντερνετ. Δε θέλουμε και δε μας ενδιαφέρει να αναφερθούμε σε άλλες ατάκες που ακούστηκαν στο συγκεκριμένο Δ.Σ του Δήμου. Προς το παρόν τουλάχιστον. Ας αφήσουμε τις αρχές να κάνουν την δουλειά τους.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι όταν την επιστολή του συλλόγου οι συνάδελφοι της Ικαριακής, την ανέρτησαν, πήγαν άτομα με ψεύτικα προφίλ και έγραφαν ασυνάρτητες κουβέντες στα σχόλια και βέβαια γεγονότα που δεν ισχύουν. Ενδεχομένως από εκεί πρέπει να αρχίσουν οι αρχές. Παρόλα αυτά για να κρατήσουμε μια σχετική αντικειμενικότητα στο ζήτημα, ο δήμαρχος έκανε δήλωση απέχθειας για τα γεγονότα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, Θα την παραθέσουμε στη συνέχεια. Εφόσον όμως έχει ευθύνες καλό είναι να της αναλάβει και να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στο ζήτημα αυτό. Τα γεγονότα αυτά δεν είναι προς τιμήν της μικρής μας κοινωνίας και οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ο δήμαρχος Ικαρίας έγραψε λοιπόν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα εξής:

Τί έγινε βρε παιδιά;

Συνθήματα μίσους κι εκφοβισμού σε σπίτια συμπατριωτών μας, γκράφιτι σε πινακίδες, καθρέπτες ακόμα και κάδους.

Ο βανδαλισμός δεν είναι ακτιβισμός, δεν είναι μαγκιά. Είναι βία. Ατόφια βία που δείχνει το πρόσωπό της μέσα στα ίδια τα χωριά μας. Η καταστροφή και η τρομοκρατία είναι φασισμός. Ξεκάθαρος φασισμός που μας επιβάλλει την ασχήμια, τη στενομυαλιά και το σκοτάδι, καταπατώντας την αξιοπρέπεια και πληγώνοντας την κοινωνική αλληλεγγύη.

Αν κάποιοι λίγοι σκέφτηκαν να μολύνουν με αυτό το δηλητήριο την Ικαριά μας, τους ενημερώνω πως απάνω σε αυτόν το βράχο δε θα βρουν καμία ανοχή, κανέναν μιμητή και κανέναν ακόλουθο.

Σε πείσμα των οπαδών της καταστροφής, συνεχίζουμε τη δημιουργία. Σε πείσμα των οπαδών της τρομοκρατίας, δηλώνω παρών και καλώ σε οποιοδήποτε συντονισμό ενεργειών τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να μη θεριέψει το τέρας.

Αυτά «σκοτώνονται» όσο είναι μικρά.

Το τέρας του φασισμού και της τρομοκρατίας σε μια προοδευτική κοινωνία δε σβήνει όμως με αναρτήσεις και κείμενα αλλά με δράσεις. Και οι δικές μας δράσεις δεν είναι βίαιες, αλλά θεσμικές. Θα μας βρουν μπροστά τους όλοι όσοι φέρονται με τέτοιο τρόπο στην μικρή μας κοινότητα. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και είναι πια καιρός να αρχίσουν να ανοίγουν τα στόματα και να παρέμβει η δικαιοσύνη. Οι γκρίζες ατσίδες θα μπουν εκεί που πρέπει και την στιγμή που πρέπει. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για τη γενιά μας τουλάχιστον, και ναι όπως είπε ο δήμαρχος να μην θεριέψει το τέρας, αλλά για να γίνει αυτό πρωτίστως να μην το ταΐζουμε το τέρας. Ελπίζω το κλείσιμο του μικροφώνου να ήταν ένα στιγμιαίο λάθος που θα διορθωθεί και όχι μια πολιτική επιλογή συγκάλυψης. Ελπίζω…

2 thoughts on “Οι γκρίζες ατσίδες και η περίπτωση του Μαγγανίτη

  1. Αντι για Στέφανο Καραπετη θα έπρεπε να σε λέγανε Στέφανο Χίο παρόμοια δημοσιογράφεια κάνετε. Παντός γελάσαμε.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock