Μιχάλης Σταφυλάς: Το τέλος του καλού μας κόσμου

Βιβλιοπαρουσίαση από την Τασσώ Γαΐλα

Η φαντασία και ο δυναμισμός του λόγου  καθιστούν ενδιαφέρον το γραμμένο από το 1952! Βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά που σας προτείνω σήμερα, βιβλίο σχεδιασμένο από το ’52, γραμμένο το καλοκαίρι του 1964 και τυπωμένο-δες καιρό που διάλεξε-, τον Απρίλη του 1967!…

Μιχάλης Σταφυλάς: Το τέλος του καλού μας κόσμου

Η γλώσσα του Μιχάλη Σταφυλά γνωστή. Ζωντανή, παραστατική, δυναμική, γλαφυρή. Και, με αφήγηση ευθύγραμμη και τριτοπρόσωπη, σε αυτό το μυθιστόρημά του καταπιάνεται με ένα θέμα της περιόδου εκείνης, της 10ετίας δηλαδή του ’50 και λίγο μετά τον εμφύλιο. Ποιο; Η αστυφιλία έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της μεταπολεμικής πάμφτωχης ελληνικής υπαίθρου , από όπου οι κάτοικοι φεύγουν μαζικά για τις μεγάλες πόλεις ή μετανάστες στο εξωτερικό για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Το τέλος του καλού μας κόσμου… Καλογραμμένο μυθιστόρημα με ήρωες δύο …κακορίζικους  χωριάτες, έναν παππού, τον μπάρμπα Αντρέα τον καλατζή και ένα μικρό αγόρι, τον Κωνσταντίνο τον παραγιό του γέρο-καλατζή. Το έργο όλο εξελίσσεται στην πανέμορφη ορεινή Ευρυτανία-ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα-, εκεί όπου ο καλατζής με το γαϊδουράκι του και τον μικρό παραγιό του γυρίζουν από χωριό σε χωριό για το μεροκάματο. Τα μπακιρένια σκεύη των χωριάτικων νοικοκυριών γανώνει ο έμπειρος καλατζής, αλλά, αλλά… Βρισκόμαστε στην 10ετία του ’50, η βιομηχανία, η τεχνολογία, έχουν προχωρήσει πολύ και μέχρι και στα χωριά χρησιμοποιούν πλέον σκεύη ανοξείδωτα, έτσι η δουλειά για τους ήρωες μας λιγοστεύει πολύ, και μέσα στη δίνη των αλλαγών αποφασίζουν και αυτοί, γέρος και παιδί, αφεντικό και παραγιός  να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους και το χωριό τους και να πάνε στην πόλη όπου και θα βρουν δουλειά σε εργοστάσιο.

Ένας κόσμος τελειώνει-το χτες-, ένας κόσμος έρχεται-το αύριο-. Ήταν(όπως λέει ο τίτλος του βιβλίου), ο καλός κόσμος αυτός που τελείωσε; Και, αυτός που ήρθε τι ήταν, τι είναι; Τα αποτελέσματά του τις επιπτώσεις δηλαδή που επήλθαν μέσα στις επόμενες του ’50 10ετίες και επηρέασαν και διαμόρφωσαν νέες κοινωνικές και όχι μόνο συμπεριφορές, τις βιώνομε σήμερα 60! Χρόνια μετά το γράψιμο του διαχρονικού αυτού μυθιστορήματος. άραγε η τεχνολογία είναι η «πρόοδος;».

1952Το τέλος του καλού μας κόσμου. Πρώτη κυκλοφορία: Απρίλης 1967. Και τι γίνετε; Η χούντα αποσύρει το βιβλίο από τα βιβλιοπωλεία, ενώ όμως έχει ήδη προλάβει να πουλήσει τα περισσότερα αντίτυπά του .Επανακυκλοφορεί εφέτος 50 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία και, αξίζει τον κόπο η ανάγνωσή του από τους φίλους του καλού όχι …κόσμου, αλλά βιβλίου.

Αστικοποίηση, ανάπτυξη βιομηχανίας, εγκατάλειψη υπαίθρου, αλλαγές νοοτροπιών ,μας τα δίνει όλα με γλαφυρή παρουσίαση και μέσα από τη ζωή των ηρώων του, του γέρο-Αντρέα(το χτες), και του μικρού Κωνσταντίνου(το αύριο), ο Μιχάλης Σταφυλάς, μέσω ενός λόγου δήθεν αποστασιοποιημένου που σαφώς όμως εκφράζει συμφωνία, συμμετοχή ή κατάκριση των περιγραφομένων.

Ο Ευριτάνας συγγραφέας Μιχάλης Σταφυλάς που στην μακρόχρονη λογοτεχνική του πορεία ασκεί σημαντική επιρροή σε νεότερους ομοτέχνους του και συγχρόνως όλα αυτά τα χρόνια ένα πιστό αναγνωστικό κοινό τον ακολουθεί μόνιμα, στο παρουσιαζόμενο βιβλίο του αποδεικνύει ακόμα μια φορά το πηγαίο αφηγηματικό του ταλέντο.

«Το Τέλος του καλού μας κόσμου», από: Νεοελληνικός Λόγος/2016 και σε β’ έκδοση.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock