Η κιβωτός του κόσμου ή του τρόμου

Η μια μετά τις άλλήν διαδέχονται οι κατηγορίες για την κιβωτό του κόσμου, την εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που φιλοξενεί στις δομές της πολλά άπορα παιδιά και πολλές οικογένειες. Η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε από τον πατέρα Αντώνιο και η αρχή της χρονολογείται γύρω στο 1998.

Η κιβωτός του κόσμου ή του τρόμου

Εμείς προφανώς δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί και όλα θα κριθούν από την καθύλην αρμόδια, δηλαδή την δικαιοσύνη. Ωστόσο οι καταγγελίες έχουν ξεσηκώσει την κοινωνία και βέβαια και τον πολιτικό κόσμο. Η προστασία αυτών των παιδιών όμως δεν θα έπρεπε να αφήνεται σε έναν ιδιώτη, αλλά στο ίδιο το κράτος, αυτή είναι η άποψή μας και από τι φαίνεται και αρκετά κόμματα της αριστεράς συμφωνούν, με αποκλίσεις βέβαια, ότι το κράτος πρέπει να αποκτήσει κοινωνικές δομές, που να βοηθάει τα «προβληματικά» παιδιά.

Στην οργάνωση υπάρχουν 4 πρόσωπα που φαίνεται πως ερευνά η δικαιοσύνη, ο ένας είναι ο πατέρας Αντώνιος, που σε δημόσιες εμφανίσεις του υποστηρίζει πως οι καταγγελόμενοι είναι άνθρωποι που θέλουν να εκδικηθούν την οργάνωση και πως αυτά που διατυπώνονται είναι ανυπόστατα. Τα άλλα 3 πρόσωπα ελέγχονται για κακοποιητικές συμπεριφορές έναντι των παιδιών, που επιμένουν πως τα γεγονότα ήταν σε γνώση του πατέρα Αντώνιου. Ας δούμε όμως τις λένε τα κόμματα. (Εφημερίδα των συντακτών)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την προστασία των παιδιών είναι κενό γράμμα

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερώπη Τζιούφη, εξέδωσε δήλωση εκ μέρους της αξιωματική αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι «η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά», ενώ στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ η οποία υπονόμευσε «κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η υπόθεση της “Κιβωτού” συγκλονίζει και σίγουρα δε βοηθά να παίζει κανείς τον προφήτη εκ των υστέρων. Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν, οι επίμονες προσπάθειες της πρώην διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελικής Φωτεινού να ενταχθούν τα παιδιά της ΜΚΟ σε σχολείο γειτονικού χωριού, συνάντησαν την πεισματική αντίδραση τόσο της “Κιβωτού” όσο και τοπικών παραγόντων.

Επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια χαρτογράφησης όλων των κλειστών δομών παιδικής προστασίας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Την πρωτοβουλία των κινήσεων είχε η Θεανώ Φωτίου από τη θέση της αναπλ. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγράφοντας κρίσιμα στοιχεία (αριθμός παιδιών, προσωπικό, οικονομικά στοιχεία). Επιπλέον μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές ήρθαν για να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όπως και τη σωστή στελέχωση των δημόσιων δομών.

Ωστόσο κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια και κάθε θετική αλλαγή υπονομεύτηκε και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα φέτος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας σχολείου για παιδιά αποκλειστικά από τις κλειστές δομές (Κιβωτός, Κέντρο Παιδικής Προστασίας), αδιαφορώντας για την πιθανή «γκετοποίηση» των παιδιών. Η συμπερίληψη στο σχολείο, η ουσιαστική εποπτεία και η υποστήριξη από εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν παθογένειες και κακοποιητικές συμπεριφορές κάθε είδους. Ειδικά όταν μιλάμε για ευάλωτα και απροστάτευτα παιδιά.

Οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των “πρωτοκλασάτων” υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά.

Χρειαζόμαστε συνολική και οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου. Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας», αναφέρει στη δήλωσή της η Μερώπη Τζιούφη.

ΚΚΕ: Η προστασία παιδιών δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών και ΜΚΟ

«Οι νέες καταγγελίες σχετικά με την κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν σε προβεβλημένη ΜΚΟ και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνουν τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ ότι η προστασία παιδιών που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, επιχειρηματιών, επαγγελματιών αναδόχων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και διαφόρων “φιλανθρώπων”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Μαζί με την αυτονόητη άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας για ανάπτυξη ενιαίου φορέα παιδικής προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με ανάπτυξη σύγχρονων δημόσιων δομών βραχύχρονης φιλοξενίας μαζί με την ουσιαστική στήριξη των θεσμών της τεκνοθεσίας και αναδοχής και πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα της παιδικής προστασίας» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας:

«Κανένας συμβιβασμός με τη σήψη της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας που αφήνει τα παιδιά ευάλωτα κι απροστάτευτα στις διάφορες “Κιβωτούς του Τρόμου”».

ΜέΡΑ25: Αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των παιδιών

Σχόλιο για τις εξελίξεις έκανε και ο εκπρόσωποςΤύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδης:

«Τα δικαιώματα και η προστασία των παιδιών αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και δεν πρέπει να επαφίονται σε κανέναν “καλό; Σαμαρείτη”. Δεν μπορεί η ανηλικότητα και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα παιδιά να αφήνονται στα χέρια καμίας πολυδιαφημισμένης δομής».

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock