Γιάννης Μπουρνούς: Γιατί αποκλείστηκαν αμπελουργοί της Λήμνου από έκτακτες ενισχύσεις;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τον αναίτιο αποκλεισμό αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προσαρμογής σε παραγωγούς γεωργικών τομέων – συνολικού ύψους 26.3 εκ. ευρώ – που προήλθε από το αποθεματικό του Ταμείου Κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιάννης Μπουρνούς: Γιατί αποκλείστηκαν αμπελουργοί της Λήμνου από έκτακτες ενισχύσεις;

Ο Γ. Μπουρνούς επισημαίνει στην ερώτησή του ότι κατά την ανάρτηση του οριστικού πίνακα με τους δικαιούχους της εν λόγω ενίσχυσης – που περιελάμβανε και τους καλλιεργητές οινοποιήσιμων αμπελώνων – διαπιστώθηκε ο άνευ αιτιολογίας αποκλεισμός σημαντικού αριθμού αμπελοκαλλιεργητών – παραγωγών που δραστηριοποιούνται στο νησί της Λήμνου.

Το παρατεταμένο και ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και αγροτικά εφόδια, σημειώνει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον αγροτικό κόσμο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του βρίσκεται στα πρόθυμα οικονομικής κατάρρευσης εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αποτελεσματικού σχεδιασμού στήριξης της παραγωγής.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, στην νέα κοινοβουλευτική παρέμβασή του επί αγροτικών θεμάτων, που συνυπογράφουν ακόμα 12 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καλεί τον κ. Γεωργαντά να τον ενημερώσει για τους λόγους του αποκλεισμού σημαντικού αριθμού αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου από την ως άνω έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καθώς και για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί – εάν προτίθεται – προκειμένου να στηριχθεί επαρκώς και ουσιαστικά ο κλάδος της αμπελουργίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Αθήνα,  23 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποκλεισμός αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης προσαρμογής σε παραγωγούς γεωργικών τομέων».

Στις 26 Αυγούστου 2022 με την υπ’ αρίθμ. 2672/245404/2022 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 4559/Β/29-8-2022) θεσπίστηκαν οι «Λεπτομέρειες εφαρμογής του κατ΄ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2022/467 της Επιτροπής για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης προσαρμογής σε παραγωγούς γεωργικών τομέων». Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 26.3 εκ. ευρώ που προήλθε από το αποθεματικό του Ταμείου Κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν – μεταξύ άλλων – και οι καλλιεργητές οινοποιήσιμων αμπελώνων.

Δυστυχώς, όμως, μετά την ανάρτηση του οριστικού πίνακα δικαιούχων της εν λόγω ενίσχυσης διαπιστώθηκε ο άνευ αιτιολογίας αποκλεισμός σημαντικού  αριθμού αμπελοκαλλιεργητών – παραγωγών που δραστηριοποιούνται στο νησί της Λήμνου.

Υπενθυμίζουμε ότι το παρατεταμένο και ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και αγροτικά εφόδια έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον αγροτικό κόσμο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του βρίσκεται στα πρόθυμα οικονομικής κατάρρευσης εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αποτελεσματικού σχεδιασμού στήριξης της παραγωγής.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι αποκλεισμού των εν λόγω αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης προσαρμογής σε παραγωγούς γεωργικών τομέων;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθεί επαρκώς και ουσιαστικά ο κλάδος της αμπελουργίας;

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock