Εγκαίνια γραφείων του ΚΚΕ στην Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ, αλλά και να μιλήσει στην εκδήλωση – συναυλία που ακολούθησε, για να γιορταστούν τα 104 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και η απόκτηση των νέων γραφείων.

Εγκαίνια γραφείων του ΚΚΕ στην Χαλκίδα

Τα γραφεία  της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, θα βρίσκονται στην οδό Δημ. Σαμαρτζή 24 και Γκορτζή, με την επωνυμία «Κτίριο Θύμιος Καψής “Ανάποδος”».

Ο κομμουνιστής Θύμιος Καψής (Ανάποδος) αποτέλεσε πρότυπο μαχητή, γέννημα θρέμμα της ανταρτομάνας Ρούμελης, η οποία τη δεκαετία του 1940 χάρισε στο λαϊκό κίνημα μια μεγάλη γενιά αγωνιστών-ηγετών.

Το ψευδώνυμο «Ανάποδος» του το είχαν βγάλει οι συμμαθητές του στο Γυμνάσιο του Δαδιού, γιατί σε συζητήσεις και σε παιχνίδια πήγαινε συνέχεια «κόντρα».

Οργανωμένος στην ΟΚΝΕ από τη δεκαετία του 1930, αναδείχτηκε σε λαϊκό ηγέτη της Ρούμελης και της Στερεάς στην ένοπλη ταξική σύγκρουση της δεκαετίας 1940-1949.

Στην έκδοση για τη ζωή και τη δράση του, επιχειρείται να συμπυκνωθεί όλη του η διαδρομή και η συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, στις διάφορες περιόδους που έδρασε (Μεσοπόλεμος, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας, τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), συνδυασμένη με βασικά συμπεράσματα γενικότερης σημασίας που έχει συλλογικά επεξεργαστεί το ΚΚΕ από την κρίσιμη αυτή δεκαετία.

Η προσφορά του Θύμιου Καψή συγκαταλέγεται στον άφθαστο ηρωισμό των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που εμπνεύστηκαν από τα μεγάλα ιδανικά του ΚΚΕ, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Αποτελεί μεγάλο εφόδιο, τεράστια κληρονομιά και πηγή διαπαιδαγώγησης για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους, τις νέες και τους νέους, για να βαδίσουν το δρόμο της επαναστατικής πάλης σήμερα.

Στις 5 Νοεμβρίου του 1949, ο «ανάποδος» βρισκόμενος στον Πυξαριά (το βουνό του Ανάποδου όπως ονομάζεται ακόμα και σήμερα), δολοφονήθηκε από έναν προδότη των γραμμών του ΚΚΕ, που έτσι γλίτωσε το τομάρι του, το όνομα του Ψαθάς. Το σώμα του μεταφέρθηκε στη Χαλκίδα, σταυρώθηκε σε μια σκάλα και εκτέθηκε στις πλατείες της πόλης. Ήταν μόλις 27 ετών και κατάφερε πολλά στο σύντομο χρόνο της ζωής του. Κατάφερε ακόμα και σήμερα, εχθροί και φίλοι να μιλούν με δέος για τα κατορθώματα των ανδρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Ευβοίας του ΔΣΕ που είχε δημιθουργήσει ο ίδιος.

Η ονομασία του κτιρίου πρόκειται για μία εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε το ΚΚΕ στην οικογένεια του Θύμιου Καψή Ανάποδου και ηθική δέσμευση στην αδελφή του, Ευσταθία Καψή, που στη μνήμη έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίησή του. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που έγινε παρουσία του ΓΓ του ΚΚΕ, ο στόχος της Κομματικής Οργάνωσης είναι να αποτελέσει σταθμό στο κάλεσμα συμπόρευσης που απευθύνει το κόμμα αλλά και ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή.

Εκδήλωση – συναυλία για τα 104 χρόνια του ΚΚΕ

Η απόκτηση των νέων γραφείων αποτέλεσε για τις οργανώσεις του κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή μια ηθική δέσμευση απέναντι στην οικογένεια του Θύμιου Καψή και ιδιαίτερα στην αδελφή του, Ευσταθία Καψή, μαχήτρια του ΔΣΕ, η οποία μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος συνέβαλε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και η ιστορία του καπετάν Ανάποδου και του Ανεξάρτητου Τάγματος της Εύβοιας του ΔΣΕ.

Μάλιστα, η Ευσταθία Καψή, με την οικονομική της προσφορά στη μνήμη του αδελφού της, έδωσε το έναυσμα για την απόκτηση των νέων γραφείων του ΚΚΕ στη Χαλκίδα.

Όπως αναφέρθηκε και στην εκδήλωση, ο στόχος για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων έγινε κατορθωτός, χάρη στην οικονομική προσφορά όχι μόνο των μελών του κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και απλών ψηφοφόρων του ΚΚΕ, αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των οικογενειών τους, αλλά και στην εθελοντική εργασία που προσέφεραν δεκάδες μέλη και φίλοι του κόμματος από τις πόλεις της Στερεάς και την Αθήνα.

Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε η εκδήλωση – συναυλία για τον εορτασμό των 104 χρόνων του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης πολιτικής εξόρμησης που πραγματοποιούν οι κομματικές οργανώσεις με το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση – συναυλία πλαισιώθηκε από αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, στην οποία πήραν μέρος ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Πολυξένη Καράκογλου.

Προηγήθηκε μουσικοθεατρικό δρώμενο προς τιμήν του Θύμιου Καψή και των αγωνιστών του Ανεξάρτητου Τμήματος Εύβοιας του ΔΣΕ από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Περισσότερες πληροφορίες στα ρεπορτάζ του 902, του In και του Κατιούσα

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock