Κώστας Λιάκος: «Ο ταξιδευτής του ονείρου»

Βιβλιοπαρουσίαση από την Τασσώ Γαΐλα

Κώστας Λιάκος, «Ο ταξιδευτής του ονείρου»

Του Αιγαίου τα μπλούζ ή του Αιγαίου τα ταλέντα; Να γράψω και να πώ τι για τον εκ Λέσβου καταγόμενο πεζογράφο και συγγραφέα Κώστα Λιάκο γιό του σημαντικού λυρικού ποιητή Γιώργου Λιάκου που έχοντας και ο ίδιος όπως και ο αείμνηστος πατέρας του έμφυτη κλίση στα γράμματα μας παρουσίασε μόλις το 1996 την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ένα χαμόγελο»;

1996-2016, ναι ,ο καλός διηγηματογράφος Κώστας Λιάκος στο γύρισμα του χρόνου και στη συμπλήρωση 20 χρόνων της δημιουργικής του πορείας στα γράμματα το γιορτάζει κυκλοφορώντας το 7ο βιβλίο του Ο ταξιδευτής του ονείρου συλλογή διηγημάτων, εκλεκτών,πρωτότυπων, ιδιότυπων θα έλεγα, εφ΄όσον και ο Κ.Λιάκος σε γενικές γραμμές είναι …ιδιότυπος συγγραφέας.

20 χρόνια,λοιπόν,παρουσίας στην λογοτεχνία, 20 χρόνια πάλης ,20 χρόνια πολέμου με την πένα, με τα όνειρα,με τις ιδέες, με τον ίδιο του τον εαυτό, κι΄όλα αυτά αποτυπομένα στα βιβλία της εργογραφίας του…

Ο συγγραφέας μας Κ.Λιάκος οξύς κριτικός νούς και συνάμα ευαίσθητος δέκτης των ρευμάτων της εποχής μας-θα έλεγα-, πως στη συλλογή του αυτήν και μέσα σε ατμόσφαιρα καπως απαισιόδοξη, πεσιμιστική αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τη σύγρονη πραγματικότητα. Διηγήματα 15 περιέχει συνολικά η συλλογή, διηγήματα όπου βρίσκουν απήχηση τα γεγονότα της κοινωνικής ζωής και μεσα από τα οποία μας ζωγραφίζει ο δημιουργός την τωρινή αθλιότητα και δυστυχία, την καπιταλιστική εφιαλτική πραγματικότητα,δίνοντας μας την συγχρονη ελληνική κοινωνία κοιταγμένη από ρεαλιστική σκοπιά, αγγίζοντας παραλληλα την βαθύτερή της ουσία.

Βιοματικά, ναι, η πλειοψηφία των διηγημάτων της συλλογής,λόγω της καταπληκτικής ευχέρειας που διαθέτει ο Κ.Λ. στο γράψιμο, τα γραπτά του ξεχείλισμα των συναισθημάτων του, είναι πραγματι ολοζώντανες εικόνες ζωής, αποτύπωση        του σήμερα ακόμα και σε ένα διήγημα …μιάς σελίδας(συγκινησιακή φόρτιση-σελίδα 79).

Πιστός σε ένα σταθερό προσανατολισμό, δυνατή πένα, σαφώς ένας από τους καλύτερους διηγηματογράφους της εποχής μας ο Κώστας Λιάκος –προσθέτω- έχει χαρακτηριστικό στα διηγήματά του την κίνηση, εγώ όμως θα …σταθώ όχι στου Αιγαίου τα μπλούζ, αλλά, σε ένα διήγημα της συλλογής, το :Τα Θεοφάνεια και κάποιες έντονες σκέψεις-σελίδα 37 , για να σας μεταφέρω νοερά όχι στα κύματα του Αιγαίου, αλλά, απλά και μόνο στο χώρο του καλού διηγήματος, αντιγράφοντας γιά σας τις δύο του πολύ καλού αυτού –επαναλαμβάνω- διηγήματος,κατ’εμέ μικρού αριστουργήματος, δείγμα της υψηλού επιπέδου γραφής του Κ.Λ.

…Το πανύψηλο δέντρο απέναντι,πίσω από ένα παλιό κτίριο,έδειχνε να συμβολίζει κατι τόσο απαραίτητο,ειδικά σήμερα. Είναι θαρρείς αυτή η ιώβεια και αιωνόβια υπομονή του.

Στέκει πεισματικά, ανυποχώρητα όρθιο!Είναι ακλόνητο,γενναίο, σε όλες τις επιθέσεις που στοχεύουν στην εξόντωσή του. Τα πελώρια με την ηράκλεια δύναμη κλαδιά του στροβιλίζονται σ’ ένα χορό,στο ρυθμό που παίζει ο παγερός χειμωνιάτικος αέρας.

Εκείνες τις στιγμές η έντονη αίσθηση που δημιουργούν, είναι πως σαν απελπισμένα χέρια παλεύουν,για να διώξουν τα σύννεφα και την σκοτεινιά μιάς ανεπιθύμητης καθημερινότητας, που η εξόντωσή της θα είναι σωτήρια! Κι’ αυτό καθώς θα φέρει τις ξεχωριστές,λησμονημένες ηλιοφόρες ακτίνες της ελπίδας, της ειρηνικής συνύπαρξης,μαζί με τη χαμένη αξιοπρέπεια και σιγουριά. Είθε!

Η καλαίσθητη έκδοση « Ο ταξιδευτής του ονείρου» με εικονογράφηση εξωφύλλου από την σκιτσογράφο-εικονογράφο κα.Ρία Γαΐλα και γραμμένη στο πολυτονικό σύστημα, 7ο βιβλίο της εργογραφίας του Κώστα Λιάκου, εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2016 από τις εκδόσεις Κατάγραμμα/Κιάτο.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading